A 4 legjobb rádiós dokumentumfilm

A 4 legjobb rádiós dokumentumfilm

Korábban hazánk egyik filmes rádiósának segítségével összegyűjtöttük a legmenőbb rádiós filmeket, most más oldalról közelítjük meg a témát.

dokumentumfilmekheader.jpg

Forrás: John Moeses Bauan on Unsplash

Dokumentum filmet MINDENKI szeret nézni, sőt, ha bárkivel beszélgetünk, akkor valójában csak azt néz a saját tévéjén. Mégis sajnos kevés olyan filmet láthatunk, ahol a szerelmünkkel, a rádiózással foglalkoznának.
Feltúrtuk az interneteket és találtunk legalább négyet:

1. The American Revolution

Az első bemutatandó film máris egy közelgő alkotás, amely Bostonban lezajló társadalmi, politikai, kulturális változásokat mutatja be 1968 és 1974 között, mindezt egy akkor létező progresszív rock rádión, a WBCN-FM hatásának bemutatásán keresztül. A rádióállomás szerepét korhű felvételeken, adásmetszeteken és eredeti sztorikon keresztül mutatja meg a Peabody nyertes Lichtenstein Creative Media.

A film érdekessége, hogy egy egyedülálló közösségi finanszírozásal valósult meg: nem csak pénzben, de főleg eredeti emlékek, hangfelvételek és képek tízezreivel támogatták lelkes önkéntesek. Ezekből az emlékekből egy külön gyűjteményt alapítottak az University of Massachusetts Amherst-en.

2. Outermost Radio

Az alap hosszúságú dokumentumfilm Alan Chebot rendezésében és írásában mutatja be nekünk rendkívül hitelesen a kereskedelmi rádiók világán túl a WOMR közösségi rádió működését.
A  Massachusetts peremvidékeiről sugárzó adó főleg a helyieknek és a túristáknak szól, a film pedig azt mutatja meg, hogy a rádiót működtető önkéntesek hogyan küzdenek a szólásszabadságért, miközben teljes bepillantást engednek a privát szférájukba is.

Az Outermost Radiot beválasztották a 2015-ös Provincetown International Film Festival programjába, ahol Chebot megnyerte a fődíjat. Ezenkívül nyert még 10 díjat más fesztiválokon is.

3. Pirate Radio USA

Jeff Pearson filmje 2006-ból 82 perc hosszan jól válogatott zenékkel. Az illegális, vagyis a kalóz rádiózást mutatja be Amerikában úgy, hogy egy erős road movie jelleggel végigutazza az államokat miközben helyi kalózokkal beszélgetnek a készítők. Erős politikai töltete is van, mivel markánsan megjelenik a rádiósok 1999-es seattle-i kiállása a Kereskedelmi Világszervezet ellen.

4. Radio Kobani

Az ISIS elleni felszabadító harcok közepette a 20 éves kurd lány, Dilovan rádióállomást hoz létre a lerombolt Kobanîban. Műsoraiban túlélőkkel, hazatérő menekültekkel, katonákkal, olykor költőkkel beszélgetve próbálja a hovatartozás érzését erősíteni a megtört sorsú hallgatókban, akiknek nemcsak városukat, hanem a jövőjüket is újjá kell építeniük.  A Kobanît sújtó háború, majd az azt követő újjáépítés három éve alatt készült film keserű, mégis bensőséges és költői történet traumáról, gyógyulásról, reményről és szeretetről.

Plusz egy szívmelengető példaként álljon itt Tálas Péter Csongor hazai kisfilmje, a magyar helyi rádiózásról.
A mű Csongor, a Rádió88 műsorvezetőjének ezévi diplomunkája.
Amint feltöltötte máris linkelem ide.

Ha neked is lenne egy jó dokumentumfiilmed, amely a rádiózásról szól és nem írtunk róla itt, akkor küld el nekünk kérlek!

blog@42netmedia.com