8 filmes műsor a hazai rádiókban

8 filmes műsor a hazai rádiókban

Olyan műsorokat kutattunk fel, ahol legalább egy teljes órán keresztül foglalkoznak filmekkel és mozival.

filmesradioheader.jpg

Egy rádiónak a zenén kívül a filmek a másik olyan popkulturális kútja, amiből végtelen mennyiségben meríthet, ha már már körbejárta az összes helyi témát.
Filmajánló és moziműsor a legtöbb rádióban van, de vajon mely' hazai rádiók tartanak fent saját filmes műsort?

A rádiók honlapjait túrtuk át és kerestük nyomát ezen programoknak. Feltételezzük, hogy több lehet, de ha kimaradt valaki azonnal szóljatok. :)
Íme a lista:

FilmesÖtös

A Klubrádió műsora a jól ismert Ötös c. műsorra épül. Az Ötös a rádió délelőtti műsora, 10 és 12 között hallható minden hétköznap. Ezt minden nap más-más műsorvezető vezeti, - pl: Gálvölgyi János,  Falusi Mariann és Lang Györgyi.
Viszont minden csütörtökön a műsor átavanzsál "FilmesÖtös"-vé, amelyben a teljes két óra filmelemzős, színészbehívós, meg helyszíni bejelentkezéses információáradat lesz. A Klubrádió egyik munkatársa például kijár a világpremierekre és ott interjúzik a közönséggel, a zsűrikkel, szereplőkkel.
A műsort heti váltásban Hamvas Dániel és a Csákvári Géza vezeti.

MoziZoo

Nyíregyházán Váczy Zoli is lelkesedik a mozgóképes színházi műfaj iránt. Annyira, hogy minden vasárnap reggel 07:00-tól szentel egy órát a műfajnak a SunshineFM-en. A MoziZoo a kifejezett újdonságokra megy rá, miközben azért Zoli hétközi drive time műsorába egy-egy hírmorzsa is becsúszik keresztpromóba.

MoziZoom

Gedzo Szegeden egybeforrt a filmekkel. Az igazi filmőrült - akinek már itt a blogon is köszönhettünk filmes ajánlást - minden szerda este frissen, ropogósan sorra veszi a másnapi premiereket, de nem csak a moziból, hanem a DVD-k világából is. A MoziZoom naprakész és együtt él a szegedi mozik műsorával. 

gedzo_2.jpg

Forrás:radio88.hu

LosTorrentos Radio Show

A Tilos Rádió - amely valószínűleg a legszínesebb műsorkínálatot vonultatja fel - természetesen szán időt a filmekre is. A LosTorrentos Radio Show kéthetente szombaton, akkor is csak páros héten délelőttönként szól. Nem kifejezetten mozis, inkább amolyan erősen filmes műsor. Azokat az alkotásokat veszik elő, amelyekben "erős dramaturgiával olyan helyzeteket teremt a rendező, amelyek tökéletesen valósan hatnak, bárkivel az adott szituációk kapcsán megtörténhetnének."
Az egyik legjobb a műsorral kapcsolatosan, hogy vissza lehet hallgatni az adásokat.

A Jó, a Rossz és a Nézhetetlen

A legendás műsor A hét mesterlövésze spinoffja ez a program, amely a Jazzy-n hallgatható és kifejezetten aktualitásokra koncentrál. A műsorvezetők Horváth Oszkár és Puzsér Róbert.
Minden szombaton találkozhatunk vele 17:00 és 19:00 között. A koncepció szerint az első órában spoilermentesen, majd a második órában spoileresen beszélnek az adott alkotásról, hogy együtt könnyebben értelmezhessék a hallgatókkal az alkotásokat. 
Az adások ITT újrahallgathatóak. 

Lakywood

A Lakywood a Lakihegy Rádió hetente jelentkező filmes műsora, amelyben nem csak a premieres szemellenzőt vettték fel, hanem régi klasszikusokat is elő-elő kapnak. Helye péntek este található kiegészülve instrumentális filmzenékkel, kritikákkal és kulisszatitkokkal. A műsort egyébként Petró Karesz vezeti. 

Filmszerész

Kovács Gellért Filmszerész neve lassan anyakönyvi lehetőség lesz, annyire egybeforrt a filmek iránti imádata a "polgári nevével". Ugyanezen brand alatt fut az Érd FM 101.3-on Urbán Szabolccsal minden csütörtökön 19:00-tól egy műsora, amelynek eddigi adásainak nagy részét meg lehet hallgatni, sőt letölthetővé is tették a honlapjukon. Well done!

filmszeresz.jpg

Fotó: Polcz Péter/Kovács Gellért Filmszerész oldala

+1

A végén itt kell állnia az egyik legmenőbb filmes műsornak, amely önmagában nem is az. A Klasszik Rádióban fut egy filmes zenés műsor, de hogy mikor és hol arra már nem emlékszem, és a bejegyzés írása közben éppen nem működő weblap sem segített ebben. :(

Szívesen várjuk még a jó tematikus műsorokat!
Előkészületben van például az x rádiós gasztroműsor listájának összeállítása...:)

UPDATE:

Hál'Istennek érkezni kezdtek az első helyreigazító üzenetek.
Korábban a lista része volt Vályi Zsolt is Miskolcról, aki emberemlékezet óta foglalkozik kedvtelésből filmekkel a változó borsodi rádiós környezetben. Sőt, jelezte felénk, hogy a kilencvenes évek végén vezetett műsort az akkori Danubiusban. Moziláz néven volt egy műsora a RádióM-en, de ez már megszűnt.
Kemény Dániel RADIOSITE Szakkör tag pedig jelezte, hogy a Klubrádió is nyomul egy műsorral, ezt belevettük a felsorolásba.