Olvass a testjelekből interjú közben

Olvass a testjelekből interjú közben

A rádió ugyan nem feltétlenül egy látható műfaj, de számunkra, akik csináljuk sokszor nagyon is az.
Ezért interjú közben érdemes a szemünket is használnunk!

testjelheader.jpg

(Forrás: Sharon McCutcheon on Unsplash)

Lauscher Zoli már írt korábban egy kiskátét az interjúkészítés mikéntjéről, most azonban arra térnénk ki, hogy hogyan érdemes rámozdulni egy-egy mozdulatra, amelyet elejt az alanyunk. Itt nem a helyi mézeskalács fesztivál PR beszélgetéséről beszélek, hanem, ha esetleg valami mélyebb kezd kibontakozni, mondjuk egy igazi életút beszélgetés. 
A nyilvános megfeszítéseket hagyjuk, közel sem a partnerünk beforgatás a lényeg, hanem az, hogy

vajon komfortosan érzi-e magát a beszélgetőpartnerünk, vagy sem?

Erre figyelni azért is fontos, mert kutatásokból kiderült, hogy a kommunikációnk 7%-a ered csak szavakból, 38% már hangsúly és a maradék 55% testbeszédből tevődik össze. 

A Life Advisor Blog egy remek bejegyzése alapján állítottuk össze a legfontosabb tudnivalókat.

1. Keresztbe tett karok és lábak

Abszolút nem szándékos cselekedet, de mégis nagyon "beszédes". Mindig valamilyen fizikai akadályként érdemes rágondolni, amit a partnerünk azért gördít a beszélgetés sodrába, mert nem nyitott arra, amit mondunk neki. Ez igaz akkor is, ha közben mosolyog. Pszichológiailag mindez arra utal, hogy a másik fél mentálisan, érzelmileg és fizikálisan is elzárja magát attól, ami előtte van - írja a Life Advisor Blog.

2. A mosolygó szem

Amikor igazán mosolygunk akkor nem csak a szánkkal, hanem a szemünkkel is tesszük. Ha legközelebb egy nagyon mosolygós partnered kerül veled adásba keresd a szemkörnyéki ráncokat. Ha ezek is ott vannak, amikor villantja a fogsorát, akkor bizony őszintén tette. Ha nincs, akkor csak hamiskás a mosoly.

3. A másolás

Tegyük fel, hogy nagy beszélgetésben vagy és egyszer csak megpiszkálod az orrodat, és láss csodát a beszélgetőpartnered is ugyanezt a gesztust ejti el.
Ez jó jel!
A testbeszéd lemásolása azt jelzi
, hogy a partnerünk teljesen együttél a beszélgetéssel és fogékony arra, amit hall. Ha ezt a trükköt beveted egy sales tárgyalásnál is, akkor "letesztelheted", hogy az üzleti partnered gondolkodik-e az ajánlaton?

4. A testtartás mesél

A vezetők peckesen állnak, mert tudattalanul is szeretnék kitölteni a teret, gondoljuk is róluk, hogy duzzadnak az önbizalomtól. Ezzel szemben a nem megfelelő testtartású emberekről önkéntelenül is azt gondoljuk, hogy nem magabiztosak. Ráadásul egy beszélgetésben ez azt is tükrözheti, hogy az illető nem sok energiát szán ránk és a mondandónkra. 

5. A beszédes szemek

A kutatások szerint átlagosan 7-10 másodpercig tartunk fent szemkontaktust ha beszélünk valakihez - írja a blog. Tehát folyton nem kell kobrát bűvölni, de igenis érdemes figyelni a szemeket. Ha valaki sűrűbben pillant félre, vagy nem képes hosszabb távon a szemedbe nézni miközben beszéltek, akkor gyanakodhatsz, hogy vagy füllent, vagy nagyon kényelmetlenül érzi magát az adott szituációban.

6. Felhúzott szemöldök

Állítólag három alapérzelem van, amiért megemelkedhet a szemöldökünk: meglepetés, aggodalom és félelem. Ha ez történik, vagyis megemelkedik a szemöldök beszélgetés közben, akkor vizsgáld meg gyorsan az elhangzottakat, hogy vajon komfortos-e neki az, ami felé haladtok.

7. A bólogatás, és annak túltolása

Ha a partnered, vagy te túlzott bólogatásba kezdtek, akkor az azért van, mert a billegető fél tart attól, hogy milyen véleménnyel vagy róla, és mennyire vonod kétségbe az ő felkészültségét, tudását?  

Persze, az ilyesmire oda-vissza alapon érdemes ügyelni, azaz, a mi oldalunkról is ügyeljünk, hogy testartásunkkal és gesztusainkkal, illetve, ha lehet mimikánkkal is segítsük a jó beszélgetést, de főleg ne okozzunk ellentétet a kimondott szavak és a testbeszéd között. 

Ezért, ha csak egy tanácsot lehet adni egy jó rádiós beszélgetés közbeni állapotokra:

A lehető legkevesebbet babráljunk a technikával. Inkább haladjunk előre!

Ha neked is van egy jó tipped, vagy tapasztalatod, akkor szívesen vesszük.
Köszönjük előre is!

A bejegyzés a Life Advisor írása alapján készült.