Top 10 szakma, amely vonzza a pszichopatákat

Top 10 szakma, amely vonzza a pszichopatákat

Egy felmérés, amiről csak elkenve fogunk majd beszélni. Meglátod miért.

pszichopataheader.jpg

(Forrás: Hermes Rivera on Unsplash)

Az újságírás és a rádiós műsorvezetés ott van a pszichopaták TOP 3 munkalehetőségei között

- derült ki egy az Oxfordon kutató pszicholóógus új könyvéből,a melyről a Radio Today számolt be. 

Dr. Kevin Dutton, aki az Oxfordi Egyetem Kísérleti Pszichológia Tanszékén dolgozik nemrégen jelentette meg kiadványát a Pszichopaták bölcsessége: Amit a szentek, kémek és sorozatgyilkosok tudnak tanítani nekünk címmel. 

A könyv részletezi azokat a munkehelyeket, de főleg munkaköröket, amelyek leginkább vonzanak pszichopatákat. Ezen a listán előkelő helyen(?) állnak az újságírók és a médiában szereplők, főleg a rádiós műsorvezetők és bemondók, jelesül a második és a harmadik helyen. Az első helyen egyébként végvezetők, vagyis CEO-k állnak.

A szakember azt mondja, hogy a kulcsfontosságú jellemvonás, amelyet kerestek a szakmákban az a mások irányítása és manipulálása volt. Aztán azt is mondja, hogy a pszichopaták jól teljesítenek irodai környezetben és gyakran találhatóak felsővezetésben, amelyet elég jól egyesít egy CEO, de valljuk be, hogy sokszor egész jól magunkra ismerhetünknénk.

Az antiszociális személyiségzavar vagy szociopátia a nemzetközi betegség-osztályozási rendszereknek megfelelően a társadalomba való beilleszkedés súlyos zavara. Az antiszociális személyiség a „nem szeret, nem szorong, nem tanul” negatív triásszal írható le a legrövidebben. - Wikipédia.
A betegségről bővebben ITT olvashatsz. 

Először fogalmam sem volt, hogy mit érezzek ezzel kapcsolatosan.
Sokszor agyalok azon, hogy az a kattanásunk, hogy mindannyian őrültjei vagyunk a szakmánknak és már-már kórosan ragaszkodunk hozzá akkor is, ha már belátnánk, hogy ez nem jó nekünk, vagy a családunknak mit jelenthet valóban?

Megfejteni nyilván nem fogjuk, de szerintem már az is megnyugtató, hogy tudunk erről.
Az is jó, ha tudjuk, hogy kattantak vagyunk, hogy vannak olyan tünetegyütteseink, amelyek másként huzaloznak minket, mint más embereket. A különlegesség érzetén túl ez adja nekünk azt is, hogy érezzük

feladatunk, elhivatottságunk van, hogy szórakoztassunk, tájékoztassunk embereket!

Olyan személyeket, szerencsés helyzetben egy egész várost, akik egyfajta bizalmat szavaztak nekünk, egy "pszichopatának". Ha ez nem annak rovására megy, hogy egymással hogyan bánunk, hogy nem olümposzi magasságokba képzeljük magunkat, akkor még a szakma egészének is üdvös lehet.
És ebben volt egy erős bocsánatkérés is, ha valaha, valamikor erősen fogalmaztam. Alapvetően a szakma szeretete vezérel minket és engem, és ahogy a jó beszélgetések, vagy szakmai viták mentén haladunk előre egyre többször a szeretet és tisztelet is bennem. 
Ugyanazért vagyunk őrültek és ugyanabból az okból kifolyólag vannak "beilleszkedési zavaraink".
Ez összeköt minket!
Ez is...:)

Ha pedig úgy tévedtél ide, hogy nem rádiózól, csak érdekel egy kicsit ez a világ annyit láss kérlek, hogy nekünk nagy öröm azért őrültnek, vagy "pszichopatának" lenni, hogy te jól mulass!

Szeresd a rádiót, mert mi szeretjük csinálni!

Mit gondolsz erről?
Gyere őrült! Mondd el!

Egyébként a TOP 10 pszichopata szakma:

  1. CEO 
  2. Újságíró
  3. Bemondó és műsorvezető
  4. Közszolga
  5. Rendőr
  6. Pap
  7. Értékesítő
  8. Sebész
  9. Ügyvéd
  10. Séf

Forrás: Radio Today