Mit tegyünk rádiósként, ha berekedünk?

Mit tegyünk rádiósként, ha berekedünk?

Ismered az érzést ugye, amikor a hétvége bulija, vagy a bevállalt rendezvénye után egyszercsak rekedt hanggal ébredsz, vagy rosszabb esetben te felébredsz, de a hangod nem. 
Erra adunk ma néhány ötletet!

hoarse.jpg

(Forrás:Star2.com)

Az Útikalauz Anatómiába Blog foglalkozott legutóbb azzal a témakörral, amely a fátyolozott, kicsit megváltozott hangtól indul és a teljes rekedtséggel végződik.
Tudod, ez az az állapot, amikor egy szinkronizált filmben élsz, csak szinkron hang nélkül. És mivel ez a költői sóhaj ritkán kevés ahhoz, hogy levezess egy négy órás shiftet, vagy elmond a déli híreket jó kezdeni vele valamit.
Először azonban tisztázzuk:

Mi okozza a rekedtséget?

Számos ok mellett okozhatja a túl hideg levegő, vagy a levegővételnél nagy mennyiségben belélegzett füst, por és gázok.
Ettől sokkal prózaibb oka is lehet például, ha sokszor, jelentősen túlerőlteted a hangszalagokat. Van ennek szélsőséges verziója is, a néhény napig tartó "távolléten" kívül: Amennyiben többször tapasztaljuk, hogy elmegy, vagy rekedtté válik a hangunk beszéd közben, akár hangterápia is szükséges lehet.  Ennek levezénylője a foniáter szakorvos.

Télen gyakori ok lehet a légúti vírusfertőzés, ami kiterjed a gégére; ez jár horzsolós, gyakran száraz köhögéssel. Ilyenkor a hangszalagok megduzzadnak és hangképzéskor egész egyszerűen nem záródnak össze. Aztán, ahogy lenni szokott az erőlködéstől a rekedtség tovább erősödhet.

Hogyan kezeljük?

Mivel nekünk a hangunk a "munkaeszközünk" remélhetnénk azt, hogy van olyan szemcsepp/kenőcs/pirula/bármi, amitől azonnali javulás tapasztalható, de el kell, hogy keserítsek mindenkit:

Olyan kezelés vagy szer, amelytől a hang azonnali, gyors javulását lehetne várni, sajnos nincs.

- írja az Útikalauz Anatómiába Blog, akik gyorsan ajánlanak viszont néhány módszert, amivel azonnali, varázslatos gyógyulást nem, de elősegítést, a toroknak egyfajta supportálást azonnal tudnak kínálni.

  1. Pihenetessük a hangszalagjainkat! Halkan és lehetőleg keveset beszéljünk, de SOHA ne suttogjunk. Ha ez nem járhat szabadsággal, akkor csak megszólalásra tartogassuk a beszélőkénket és egyébként variáljuk a maradék négy megoldást.
  2. Ne a dohányozzunk! Ilyenkor érdemes még a passzív dohányzást is kerülni.
  3. Kerüljük a fűszeres ételeket, de szedjünk C-vitamint! Mondjuk ez egy érdekes ellentmondás a maga nemében úgy, hogy a paprikában sok C-vitamin van, de a lényeget értjük.
  4. Fogyasszunk folyadékot nagy mennyiségben! Azonban a lötykélés mellett kerüljük a szénsavas, túl hideg vagy koffein tartalmú italokat...és az alkoholt is. Ebben az esetben a pálinka nem feltétlenül gyógyír.
  5. Használjunk párásítót, vagy inhaláljunk sós vízzel!

Plusz egy tanácsként pedig felvetik annak lehetőségét, hogy szedjünk köhögéscsillapítót. Nyilván a gyógyszert nem mindenki szereti azonnal kapkodni, viszont ha már szaksegítség:

Tanács, hogy ha a rekedtség több mint három hete tart, akkor menjünk el szakemberhez!

Mondjuk, ha három hétig rekedten vezetsz műsort, akkor nem kell elmenned szakemberhez, a hallgatók fognak a vállukon elvinni a rendelőbe.

Gyűjtöttem még a témában segítő oldalakat, így olvashatunk néhány praktikát

Kattints a címekre és vértezd fel magad tudással a következő fordulóig.
Addig, ha van egy bevált trükköd, akkor szívesen vesszük!

42NET Rokonok Csoport

Forrás: Útikalauz Anatómiába Blog