Milyen tanulságot vonhatunk le a Rádiós Kerekasztal kapcsán?

Milyen tanulságot vonhatunk le a Rádiós Kerekasztal kapcsán?

Sokat tanultunk mi is az utóbbi néhány hét történéseiből...

radios_kerekasztalutan.jpg

2018.03.26-án egy merész kísérletet tettünk arra, hogy a hazai rádiós szakma 5+1 jeles képviselőjét egy asztalhoz ültessük és megvitassuk hol állunk most, valamint mi felé haladunk.
A diskurzus apropóját egy korább bejegyzés adta, amelyben nagyon keményen és sarkosan fogalmazott PiDRó azzal kapcsolatosan, hogy hol tart a jelenlegi magyar rádiós piac?

Az eseményen a következő szakemberek vettek részt:

  • Bolla Zsolt tanácsadó és producer
  • Égető Gyula a Rádió 7 ügyvezető igazgatója
  • Mikus Tamara a Sláger FM programigazgatója
  • Nacsa Norbert a Rádió 88 programigazgatója
  • Szávoly Richárd az FM7 főszerkesztője
  • Tarr-Pintér Dániel Róbert a 42NET ügyvezető igazgatója

A teljes adást itt megnézhetitek:

Az élő közvetítésünkkel kapcsolatosan kikértük Bajáki Gábor a 42NET fejlesztési igazgatójának véleményét is, akit Las Vegas-ban értünk utol, mivel a már javában tartó NAB-n vesz részt.

stabmunkaban4_1.jpg

Mit gondolsz a beszélgetésről?

Kellett az, hogy egy ilyen live megszülessen. Ezzel egy kicsit a saját határainkat is feszegettük, és kellett az, hogy tudjuk miről, milyen témákról érdemes a jövőben beszélnünk. A kommentek jól jelzik számunkra, hogy a jövőben milyen területekre koncentráljunk a szakmán belül és a felületeinken egyaránt.

Elhangzott a beszélgetés kapcsán, hogy a hazai rádiózás egy szürke folt az európai helyzettel összemérve. Te hogyan látod ezt?

Technikailag így van, tartalmilag van még mit fejlődnünk, és ebben az esetben az ország egészét egyben néztem. A harmadik az, hogy - és ez talán a legnagyobb gond, de könnyen lehet, hogy az egyes rádiók formátumai miatt nem is lehetséges, de - amíg külföldön a rádiók talán kísérletezőbbek, addig itthon - és ezt nagyon általánosan fogalmazom - a bevált, bevett szokások uralkodnak. Emiatt tűnhet egy kicsit állóvíznek a hazai rádiós helyzet.

Valóban nagyon sok mindenben el vagyunk maradva a környező országoktól, és ez nem csak a nyugatot jelenti. Azt érzem és tapasztalom, hogy nagyon sok szomszédos országban lehet hasonló platformon, hasonló kategóriában olyan példát, vagy példákat találni, amelyek nem jobbak, hanem szabadabbak. Ebben persze benne van az adott ország szabályozása is, de azt is tudjuk, hogy rengeteg olyan lehetőség van, amelyet itthon egyszerűen nem akanázunk ki, vagy pénzügyi okokból, vagy egyéb más megfontolásokból. 
Ebben bíztatok mindenkit a bátrabb, kezdeményezőbb hozzáállásra.


Az NAB-ről folyamatos tartalommal jelentkezünk a 42NETBlogon, a 42NETMedia Facebook oldalán és a RADIOSITE csatornáin.

Mit tanultunk ebből az esetből?

1. Folytatjuk még!
Javítva ugyan néhány dolgon, de szeretnénk ezt a formátumot tovább vinni. Hogy konkrétumról is beszéljünk: ha Skype vendégünk is lesz, akkor sokkal élvezhetőbbé szeretnénk tenni a hangot, és törekszünk arra, hogy olyan témákat is behozzunk, amelyek Titeket valóban érdekelnek, akár azonnal reagálva az élő közvetítés során felmerülő kérdésekre. Az egyébként is inspiratív beszélgetés úgy hisszük így lesz számodra is igazán élmény, nem csak a kamerák előtt ülőknek. 

2. Más hozzáállás kell!
A bejegyzés és ez a Live is megmutatta, hogy bizonyos kérdésekbe olykor vehemensebben állunk bele. Mindez tényleg azért van, mert Veled/Veletek együtt élünk-halunk a rádiózásért, és úgy, ahogy Ti is, Mi is próbálunk tenni azért, hogy a lehető legminőségibb legyen BÁRMELYIK hazai rádió. Néha van, hogy elszomorít minket a tény, hogy vannak kollégák, akik félutas módon, lelketlenül teszik a dolgokut, miközben

Te nap, mint nap megszakadsz, hogy jó tartalmat jól adj át.

Ilyenkor bízunk benne, hogy egy-egy cikkel pont a kiégett rádiósokat rázzuk fel, de sokszor sajnos pont azok veszik magukra a szavakat, akiknek a legkevésbé kellene. 

3. Többet kell adnunk
Ide kapcsolódik a harmadik, de talán a legfontosabb észrevételünk, amely a napokban fogalmazódott meg a sok közös beszélgetés közben.

Elkanyarodtunk attól az eredeti célunktól, hogy ez a felület, a blog és a RADIOSITE a hazai szakma fejlődésére szolgáljon!

Jó tanácsokkal, tippekkel, ötletekkel. 
A cél most is ott volt a szemünk előtt és higyjétek el, amikor a social mediáról írunk, akkor azért tesszük, mert hisszük, hogy ha alkalmazod Te is a rádiódnál, akkor sikereket, még bevételeket és úgy általában csak nagyobb elérést adhatsz annak, amivel minden áldott nap foglalkozol. Nem megmondói vagyunk a szakmának és a nemzetközi trendeknek...hírvivői!
Ezért kérlek fogadd el Tőlünk néha, ha megvillantjuk ezeket, mi pedig ígérjük, hogy megfogadjuk azokat az észrevételeiteket, hogy legyen konkrétabb és hasznosabb a blog és vele minden, amit alkotunk.
A jövőben törekedni fogunk arra, hogy az FM-hez sokkal szorosabban kötődő, sokkal “rádiósabb” megközelítést keressünk egy-egy téma kapcsán!

Ebben szívesen várjuk továbbra is az ötletedet, véleményedet, javaslatodat, akár cikkedet is, mert ez egy nyílt kapcsolat közös felülete.

És még egy fontos dolog:
Hálásak vagyunk, hogy a sok negatív érdek, ellenérdek ellenére értelmes, és kollegiális viszonyban tudunk együtt beszélgetni és tenni a hazai rádiózásért! Ez nagy élmény nekünk és reméljük Neked is!
Találkozzunk továbbra is!

Jó rádiózást kívánunk!

a 42NET csapata