Ha másokat másolsz az tönkreteszi a tartalomstratégiádat!

Ha másokat másolsz az tönkreteszi a tartalomstratégiádat!

Nem az örökérvényű "aki másol csak második lehet" frázis miatt. Ettől ez összetettebb!
Máris mutatjuk miért:

koppintas.jpg

Digitiális marketing körökben sokszor hallani azt a tézist, hogy ha valaki sikeresen(!) csinált A-t, akkor neked is csinálnod kell!
Alapvetően a blogok nagy száma miatt ez szinte el is várható. Sokan éppen pont arra hívják fel a figyelmet, hogy a sikeres blogok, felületek csekkolása és monitorozása naprakésszé tesz minket, de ugyanakkor könnyű beleesni a konkrét koppintásba. 

És ezzel nincs is baj!

HA EZ EGY-EGY BLOGPOSZTIG TERJED.
HA EZ EGY-EGY BEVÁLT MŰSORELEMIG TERJED.
HA EZ EGY-EGY KÖZÖSSÉGI MÉDIA POSZTIG TERJED.

Viszont, ha komplett kontentstratégiákat lopunk le, azzal már vannak aggályok. Akkor már nem annyit másolsz le valakiről, hogy mondjuk hogyan hordja a haját, hanem a teljes személyiségét próbálod meg átültetni magadra. Természetesen ebben az a megnyugtató, hogy mint ahogy ez sem működhet, egy komplett kontentstratégia lelopásánál is nagyon kilóg a lóláb, mondhatni elvállik a szar a májtól.

A Social Media Today egy tartalmas listában összeszedte, hogy miért nem kellene másolnod a társaidat, és mit kellene helyette tenned?

1. Lehet, hogy a versenytársak is olyan tanácstalanok, mint te

Messziről is lehetne indítani, hogy amikor elindulsz egy új műsorral, felülettel, magával az állomással, akkor miért akarsz olyan lenni, mint mások?
Nem az inspirációról, a piedesztálra emelt, de jó lenne olyan jól csinálni, mint ők állapotról, hanem a konkrét, egy az egyben másolásról beszélek.
Honnan tudhatjuk, hogy hosszú távon egy-egy megoldás meghozza-e a gyümölcsét?
Ezért érdemes olyan szakemberekre hallgatni, akik már ismerik az alapszabályokat és az általuk tanácsolt kereteken belül könnyebb kreatívnak lenni. Ezek évtizedes tapasztalatok.

Aztán veszélyes játszma ez, mert mi van, ha az általad "példaként követett" entitás is egy másolt valami, ami egy másik másolt valamitől vette az ötletei 75%-át? 

2. Nem tudod mit csinálnak jól

Attól, hogy még nekünk tetszik, ahogy csinálják, közelről sem biztos, hogy megfelelő lesz hosszú távon. Lehet, hogy bazi ártalmas! A legtöbb esetben mástól csak azt látjuk, ami kijön tartalomként, de ebből nem tudjuk meg, hogy melyik volt, ami pénzt is hozott, melyik tartotta meg a hallgatókat és egyáltalán minek van hatása?

3. Neked/Nektek nincs olyan erőforrásotok

Sokszor érkezik észrevételként tőletek, - amikor megmutatunk egy működő KÜLFÖLDI rádiós tapasztalatot - hogy bezzeg ott könnyű, mert ott több pénz van.
Ki a fene gondolná, hogy valaha annyi pénzünk lesz, mint a BBC Radio 1-nak???!!???
Nem is tennénk, hiszen nem is ezért hozzuk példaként Neked/Nektek!

Sokszor összetévesztitek azt, hogy mi az, ami INSPIRÁCIÓKÉNT és mi az, ami HÁZI FELADATKÉNT jön szembe.

Ha meglátod, hogy mit csinálnak és miért a BBC Radio 1 reggeli műsorában az INSPIRÁCIÓ kell, hogy legyen!
Ha megtudod, hogy alapszabály, hogy napközben SOHA nem játszunk le két dalt keverés és állomásazonosító nélkül, mert végtelenül gagyi, akkor az HÁZI FELADAT!

Ismerd az erőforrásaidat, és aszerint lődd be a tartalom stratégiádat.

Legalább nem fogja a válladat nyomni az a teher, hogy ugyanolyannak kell lennie, mint a másiknak, ahol 14X akkora büdzsé van rá.

4. Lehet, hogy a te márkádnak teljesen másra van szüksége

Ami Náluk működik, nem feltétlenül fog nálad is. Más ember készíti a tartalmat, más ember hallgatja, és te sem vagy ugyanaz, mint aki ott ezt megrendeli, vagy kigondolja. 

Ezért csodálatos ez a kor, amikor már nemcsak rádiós kereteken belül LEHET gondolkodnunk, hanem készíthetünk videókat a Facebookra, podcastet, hogy kiegészítsük a mondandónkat, vagy olyan tartalmat is megmutassunk a hallgatóinknak, ami már nem fért bele más hagyományosabb keretrendszerbe. 

Mindent a közönségünkhöz és az igényeihez kell szabni!

Ezért bármennyire is fáj, és konkrétan fizikailag hasít belém, ha horoszkópot hallok, de mindig az jut eszembe, hogy lehet, hogy itt kérik. Követelik. Akarják a hallgatók.
Biztos így van, máskülönben nem érteném a jelenlétét!
De biztos, hogy illik hozzád?

Mit kellene tenned másolás helyett?

Inspirálódni.Tanulni. Tervezni. Dolgozni.

1. Kreálj célokat!

A tartalomstratégia rengeteg elemből áll. Műsor, reklám, hírek, blog, közösségi média, podcast, Youtube, email, SEO, stb. Ideális esetben mindegyik komponensnek külön célokat kell létrehozni.

Ha év elején, vagy minden hónap elején kitűzöl célokat magadnak, akkor kisebb eséllyel fog befolyásolni év közben bárminemű behatás a konkurenciától/társaktól a versenyben!

2. A megfelelő eszközt párosítsd a megfelelő emberhez

Hiába csinálja jól a műsort Scott Mills, ha neked nem egy Scott Mills-ed ül a mikrofonnál. Nem erőltethetsz rá olyan stílusjegyeket senkire, amilyen eleve nincs benne, mert akkor nem fogja kényelmesen érezni magát az adott szerepben. Ha nem lesz kényelmes neki, akkor rosszul fog teljesíteni, aztán a jóból nem hogy jobb, hanem egynesen rosszabb lesz a teljesítménye.
Ugyanez igaz magadra is. Tudd, hogy meddig terjed műsorvezetőként  akvalitásod, és ha ez zavar, akkor dolgozz rajta, hogy több legyen!

Ha jól teljesít, akkor fizessük meg!
Ő nem egy eszköz, de ha megkeressük a legjobb szakembert az eszközeink működtetésére, akkor ő kincs. És sokan ezt a kincset nem értékelik, így pedig nemhogy maguktól, de sokszor egyenesen a rádiótól, a tartalomgyártástól hajtjuk el ezzel őt be az ALDIBA! 

3. Végezd el a megfelelő versenyelemzést!

A tartalomstratégiánál, és úgy általában bárminemű produktumnál az elemzés a legfontosabb. Elsősorban a sajátunké!
Másodsorban lehet a versenytársaké!

Ha ismerjük magunkat, akkor könnyebb látnunk, hogy milyen újítás férhet bele. Ha ezt mástól hozzuk - legyen versenytárs, társ, vagy távoli szereplő - nézzük meg, hogy

  • mit csinál?
  • miért csinálja?
  • hogyan csinálja? és
  • ez miért használ nekik?

Így kikerüljük, hogy gát nélkül másoljuk őket. Ráadásul

minél többet foglalkozol egy ötlettel annál többet formálódik a kezeid között.

Végezetül türelemre intenék mindenkit!
Ha látjuk, halljuk, hogy koppintják a legjobb szlogenünket (sicc!), vagy a gondosan kidolgozott nyereményjátékunkat az idegesítő. Viszont hízelgő is egy szempontból! Fürödj meg ebben néhány percre!

Attól viszont óvva intenék bárkit is, hogy a magyar piacon belül egymást másolgassuk!

Így csak ugyanazokat a betokozódott, avitt és lassan haszontalan fogásokat forgatjuk térben és időben egyaránt, amelyektől egységesen magának a rádiózásnak a megítélése romlik.

A külföld nem a Szent Grált őrzi, és onnan sem lopni kell!

Ők csak mernek haladni a korral...INSPIRÁLJON EZ MINKET!

Véleményed van?
Hozzászólnál?
Tudsz egy jó nyúlásról?

blog@42netmedia.com

u.i.:

Mielőtt farkast kiálltunk, hogy loptak tőlünk, azért nézzünk körül a saját házunk táján is, hogy a mi tartalmunk és stratégiánk vajon honnan lett összefércelve.
Ennek fényében...:)

A bejegyzés a Social Media Today cikke alapján készült.
A képeket az Unsplashről máso linkeltük.