Értekezés(ek) a reggeli műsorokról...

Értekezés(ek) a reggeli műsorokról...

Még tavaly ősszel járta be a világot - még a magyar sajtó ezzel ritkán foglalkozó részét is - az a hír, hogy óriásit esett a BBC Radio 1 reggeli műsorának hallgatottsága. Ezzel párhuzamosan Chris Evans a BBC Radio 2 műsorvezetője is bezuhant, aminek örömére a The Guardian néhány lelkendező sort írt, tort ülve a reggeli műsorok felett. A téma nagy szerelmem/szerelmünk, így úgy döntöttünk, hogy egész sorozatot szentelünk neki itt a 42NETBlogon.

atalakuloban_a_reggeli_radiozas.jpg

Azt mondják, a fent emlegetett veszteség Chris Evans részéről annak tudható be, hogy hatalmas lukak tátonganak a nők és férfiak fizetése között - még a legmenőbbeknél is - a BBC berkein belül. Ez még valamikor a nyáron kiderült, de elemzők szerint nagy köze van a kora őszi zuhanáshoz. Ez kb. félmilliós csökkenést jelent. 

Mégis józan ésszel végig gondolva - sajnos - nem ennyire szolidárisak az emberek. Más hangok szerint - aikiket a The Guardian említ is - a BBC Radio 2, a BBC Radio 1 és úgy általában a reggeli műsorsávok döglődése - gyorsan fűzzem ide: az Egyesült Királyságban - a megváltozott hallgatói szokásoknak, de főleg a podcastek és a streaming előretörésének köszönhető. És, itt sem temetésről van szó, hanem egy felszólításszerű kijelentésről:

Itt az idő a reggeli műsoroknak, hogy haladjanak a korral!

A lap összefoglalta néhány sorban a BBC legkarakteresebb reggeli műsorvezetőit, mintegy felvázolva a fejlődés ívét:

  • Simon Mayo, Mark “Goodiebags” Goodier és Steve Wright alkották meg a mai ún. "zoo" formátumot, vagyis a sok műsorvezető egy kupacon style-t.
  • Zoe Ball, majd kis ideig Sara Cox a melegséget, a derűt hozta el, és olyan giccses pillanatot, amikor limuzinnal vonult be a műsorvezető egy kitelepülésre a Millenium idején.
  • Aztán jött Chris Moyles, aki a műsora első fél órájában csak beszélt. Többnyire magáról. Mondjuk ez a továbbiakban is megmaradt neki. 

(A The Chris Moyles show utolsó felállása a BBC-nél. Forrás: BBC) 

A lap felvillantja annak lehetőségét, hogy reggelente már javarészt csak az autóban találkoznak a lineáris rádió hallgatással, az esetek többségében a rengeteg podcast és a Spotify-os wake-up listák határozzák meg a reggeleket. Legalábbis lehetőségként ott van. Viszont a sok találgatás ellenére a számok azt mutatják, hogy még mindenütt van létjogosultsága reggel -is- rádiózni.
Azt viszont jól látják:

A rádió többé már nem egy ébresztő óra szerepét tölti be.

Akkor, amikor az Instagram és a Facebook csekkolása, valamint a hírcsatornák kihörpintése az első mozdulat reggelente, a rádiónak is valami hasonló szerepet kellene betöltenie. 
Alapvetően lassan amellett kezd elmenni a világ, hogy borgőzös férfiak okfejtéseit hallgassák, vagy csak szimplán decens, kimért hírfelolvasást figyeljenek.
Lassan...
Addig azonban nagyon is van helye az ilyesminek, csak a stratégiába férjenek bel a fiatalok is, akikkel nemhogy az adott reggeli műsort, az adott rádiót, de magát a rádiózást kell továbbra is megszerettetnünk. 

Apropó...egy leheletnyi érdekesség:
A The Guardian felveti, hogy ebben a nagy Egyesült Királyságban található reggeli katyvaszban pont az az egyetlen releváns személy, akinél a legnagyobb zuhanást tapasztalták:

Nick Grimshaw!

Ő az, aki új seprűként kiseperte a régi formátumokhoz szokott idősebb hallgatókat a BBC Radio 1-ból, és nyilvánvalóan nem egyedül, de felépített egy olyan reggelt, amiben az Y-, és Z Generáció tagjai megbíznak.
Kockázatos, de hosszú távú befektetés ez a részükről.

És ő már one-man show, és sok minden más...

Jövő héten innen folytatjuk!

A The Guardian cikkét Hannah Verdier szabadúszó TV és kultúrújságíró jegyezte.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rendhagyó módon direkt nem akartam okosságokkal teletömni a cikket. Inkább kérdeznék Tőled néhányat:

  • Mi felé halad szerinted Magyarországon a reggeli rádiózás?
  • Milyen innovatív megoldásokat lehet bevezetni a reggelbe?
  • Melyek a legelhibázottabb, vagy legötletesebb megoldások?
  • Hogyan és miből épül fel egy jó reggeli személyiség?
  • Milyen témákat lehet/kell/nem kell tárgyalni reggelente?
  • Hogyan lehetne nyitni a fiatalok felé?