A hangszórókra, vagy a fejhallgatókra kellene összpontosítania a rádióknak?

A hangszórókra, vagy a fejhallgatókra kellene összpontosítania a rádióknak?

Vajon a hosszabb távú stratégia jegyében melyik hallgatási lehetőségre érdemes koncentrálnia a rádióknak? A fejhallgatókra? A hangfalakra?
James Cridland
elmélkedett erről blogján, így ebben a bejegyzésben mi is körbejárjuk a témát.  A jövőben ugyanis már nem csak azt kell kiszámítanunk, hogy mikor ki, mit és hogyan fog hallgatni, hanem azt is, hogy min keresztül? Ez eggyel több változó a képletben, aminek jobb megismeréséhez, most néhány támpontot adunk.
Részletek a kattintás után!

hangszorovsfejhallgato.jpg

Vegyünk csak egy alapgondolatot:

A rádió egy multitasking médium.

Azaz, ezernyi dolgot tudunk végezni miközben szól a rádió. Egy mutatós fejhallgatóval ugyan tudunk továbbra is haladni, de annyira kizárja a külvilágot, hogy rögtön keresztbe tesz a beszélgetéseknek. Közben a hangszórók nagyon jól működnek ebben a környezetben.

Munkahelyi környezetben sem túl hatékony fülhallgatót használni. Programozók esetében például sokszor hasznos lehet, ha egy ilyen segédletével jobban tudnak fókuszálni a feladatokra - ez történik nálunk is a fejlesztőknél, akik nagyon szeretnek minden idegszálukkal fülhallgatóval a feladatra koncentrálni. Szevasztok Srácok! � - de egy átlagos munkahelyen ez inkább hátrány lenne.  

A rádió magasan processzált audiója kiválóan működik a hangszórókon, és állandó, világos és érthető hangot ad. Viszont gondoljunk csak bele!

Fejhallgatón hallgatni valamit egy idő után elég fárasztó élménnyé vállik. 

Ami pedig a legfontosabb: a fejhallgatónk miatt vezetékek, vagy a bluetooth miatt helyhez, de legalábbis hatótávolsághoz vagyunk kötve. A fejhallgató nagyrészt ülő munkákhoz tökéletesek, vagy olyan elfoglaltságokhoz, amelyhez kiegészítő elemnek kell egy képernyő is.
Ekkor megtöbbszöröződik az élmény.
Egy stream esetében, viszont nem ad többletet, így pedig csak fáraszt egy idő után.
Gyorsan hozzátesszük, hogy a bluetooth hangszórók korában, vagy old school rádiókészülékek esetében sem korlátlan a hatótávolság, de az biztos, hogy egy hangosabb hangszórót a lakásban könnyebben használhatunk más tevékenységek mellett is, szemben egy fejhallgatóval.

Mit jelent ez pontosan?

  • Az okoshangszórók szempontjából a jövőt.
    Sokat cikkeztünk már róluk itt a 42NETBlogon is, így látnunk kell, hogy egyre több háztartásban vannak jelen, és a bevezetett internetnek köszönhetően, valamint a hangvezérlés adta lehetőségek miatt hamar nagy kedvenccé válhatnak.
  • A szakember szerint a jövőben értelmes lépés lehet egy jó tablet appot fejlesztenie minden rádiónak. Tabletet, mert az esetek többségében az emberek ezt az eszközt fejhallgató nélkül használják. Illetve mérhetetlenül fontos, hogy az adott alkalmazás multiplatform legyen, azaz minden környezetben használhassuk. Mi is megpróbáltunk erre törekedtünk, amikor az 42NET AIR Player alkalmazásunkat Androidra, iOS-re és Windows Phone-ra is elérhetővé tettük. 
    És akkor mi legyen a telefonos applikációval?
    A live stream jelenléte mellett érdemes kis klipekben, legjobb pillanatokban, háttérinformációkban gondolkodni, vagyis eltolódni az on-demand tartalmak irányába.
  • Mivel a sávszélességből lecsípve több tévészolgáltató is lehetőséget biztosít rádiók hallgatására, ezért ez sem elhanyagolható opció. Sőt, a jövőben ez csak növekedni fog. Jelenleg a britek 14%-a minden héten rádiót hallgat a tévén keresztül. Itthon még sajnos nincsenek erre vonatkozó adatok, de például azt tudjuk, hogy 194 országban jönnek ki úgy a Samsung okostévék, hogy eleve telepítve van rajtuk a 42NET AIR Player, amelyen keresztül rengeteg magyar rádió hallgatható. Ez, azért elég jó lehetőség bármely hazai állomásnak

A végére pedig még szeretnénk megmutatni két felmérést, amely szándékaink szerint jobban alátámasztja a fentiekben leírtakat.

  1. Az Edison Research 2014-es összegzője alapján a városi hallgatók 13%-a fülesen keresztül hallgat AM/FM rádiót, míg értelemszerűen 87%-uk hangszórón keresztül.
  2. A RAJAR szerint pedig az on-demand audió - pl.podcastek - népszerűbbek az okostelefonokon, - ezzel együtt nagy valószínűséggel fejhallgatókon - mint a tableteken és laptokokon - ezek egyfajta hangszórók - amelyeken főleg a rádiók streamjei hódítanak.

Persze ebben jó válasz nem létezik. Érdemes róla sokat beszélgetni, mert az egyébként kézenfekvő kérdések hamarosan kardinálissá, sőt piaci fordulópontokká is válhatnak, ahogy figyeljük a világ folyását. A témában még ajánlanánk korábbi bejegyzésünket, amelyben arról írtunk, hogy milyen tendenciák figyelhetőek meg a fejhallgatók használata kapcsán.
Emellett nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy te mit gondolsz erről a témáról, a hangszóró, vagy a fejhallgató lesz-e a jövőnk?

blog@42netmedia.com

Köszönjük, hogy olvasod a felületeinket és együtt beszélgetünk a rádiózásról!

Forrás: RadioAssistant