A small talk 5 aranyszabálya gyakorlott beszélőknek

A small talk 5 aranyszabálya gyakorlott beszélőknek

A small talk fogalmát ha röviden kellene összefoglalni akkor egy olyan laza, kötetlen társalgást - offline "chatelést" - jelenthet, ahol a tartalmat nem nagyon kell keresnünk. Néha egy-egy betelefonálóval, vendéggel, egy rendezvényen, vagy csak a hétköznapokban is jól jöhet ennek elsajátítása. 

small_talk.jpg

Forrás: Anna Vander Stel on Unsplash

Mindehez pedig egy kis körmönfont, nyakatekert "ügyeskedéssel" jutunk el. Az Angol Plusz Magazin több éve foglalkozik az angol nyelv megszerettetésével. Rendszeresen belefutok bejegyzésekbe, amelyek nagyon hasznosak, ha az ember az angol nyelvvel érdemben szeretne foglalkozni, de most a kommunikációban is sokat segítenek, konkrétan ezzel a cikkel.
A small talk főleg egy új nyelvet tanulónak lehet ijesztő, egy gyakorlott, anyanyelvi beszélőnek ez csak ujjgyakorlat. Semmi mást nem mutat meg, mint azt, hogy elismeritek egymást emberi valótokban, és ezt jelzitek azzal, hogy tiszteletben tartjátok a privát szférájuk szentségét, ezért csak csacskaságokról, édes kis semmiségekről beszélgettek.
Ez elsőre, és talán abban a helyzetben is olykor teljesen feleslegesnek tűnhet, de bizonyos kultúrákban ennek nagy hagyománya van, de olyan magyar élethelyzeteket is fel tudunk sorolni, amikor abszolút van létjogosultsága.
Például rádiósként egy betelefonálóval folytatott beszélgetésben, vagy akkor, ha összefutsz egy hallgatóddal az utcán.

Ennek vannak szabályai külföldön, amelyek egy kicsit a mi helyzetünkre fordtíva máris rém hasznosak lehetnek.
Nézzük tehát a rádiós small talk 5 szabályát az angolnyelvtanitas.hu cikke alapján:

1. Miről beszélj? Mik a tiltott témák?

Kezdjük a tiltottakkal:

  • pénz
  • vallás
  • intim témák
  • politika

Az utóbbit valahogy úgy vettem észre egy magyarnak nagyon nehéz betartani. Mondjuk az elsőbe is rendszerint beleszaladunk. Ezzel szemben rengeteg magas labda kínálkozik:

  • Látsz valamit a környezetedben? Hozd szóba!
  • Olvastál valamit az interneten? Hozd szóba!
  • Időjárás?Naná!Hozd szóba!

Arra kell figyelnünk, hogy ne kezdjünk bele nagy sztorikba, mert az az adásidőt is erősen rángatja szent intézményében, ráadásul a nagy bizalmat sem lehet mindig hová tenni elsőre.
Sokat segít, ha sokat olvasol, de még többet, ha véleményt kérsz, mert azt szeretnek adni az emberek. Kivéve ugye a négy kerülendő témát...

2. Hogyan működik valójában?

Akárhogyan vizsgáljuk oda lyukadunk ki, hogy a small talk tulajdonképpen egy mini interjú. Ebből a szempontból vizsgálva semmi más dolgod nincs, csak kérdést feltenni és hallgatni. Aztán természetesen figyelni...
Ha készülsz előre néhány kérdéssel - főleg mivel ezek általános érvényűek, mint ahogy a témák is - nem fürödhetsz be.

3. Hogy kell elindítani?

Könnyedén!Úgy értem minél izzadósabb a dolog, annál kevésbé eri el azt a hatást, ami a tiszteletről és a kapcsolatteremtésről szól. Ennek a kommunikációs formának pont az a lényege, hogy ne igényeljen különösebb erőfeszítést.
A kezdőmomentum az utcán bármi lehet, de a rádiós élethelyzetekben egyébként sem te teremted meg a kezdést, hanem az, aki odajön hozzád, aki felhív. Így könnyű dolgod, van, ha csak kérdezned kell.
Ha ezt olvasod és te nem vagy a rádiós, akkor csak kezd valami konkrétummal...

4. Mi az, ami mindig bevállik?

A dicséret!
Találj bármit, amivel kapcsolatban dicsérheted a másikat és onnantól indul a small talk. 
Ha nincs mit dicsérni, akkor kérdezd meg honnan hívott, mit csinált ma, mi a szülővárosa, esetleg mit evett ma? Érdekes beszélgetések születhetnek egy-egy meglepő, de általános kérdésből.

5. Hogyan zárjuk le?

Még fontosabb, hogy egy olyan rövid csevegésnél, amit adásba is engedhetsz nem lehet mélyre menni.
Így ott a kényszer, hogy valahogy frappánsan le is kell zárni a dolgot.
Két helyzet léphet fel:

  1. Adásban is lemegy a búcsúzkodás
  2. Csak a beszélgetés lényegi részét vágod ki

Előbbi esetben valami pozitív jókívánsággal, jóslattal, vagy bármi bátorítóval érdemes zárni. Utóbbinál is, de ott nem baj, ha nyögvenyelősre sikeredett maga a small talk. 

És, ha elsőre azt érzed, hogy felesleges az ilyesmi, hidd el, hogy mind a privát életben, mind a rádióban rendkívül sok pozitív hatása van.

  • Jó kép alakul ki rólad/rólatok
  • Érdekes figurákat ismerhetsz meg
  • Olyan visszacsatolásokat kaphatsz, amelyek építenek, motiválnak
  • Emberi tudsz maradni akkor is, amikor már elszeparálódnál magányodba

Jó csevegést kívánunk!
Ha csak úgy "beszélgetnél" velünk blogos dolgokról, akkor szívesen vesszük, ha megkérdezed, hogy mit szólunk az időjáráshoz:

blog@42netmedia.com

Forrás: Angol Plusz Magazin