HTE Hét:TOP 3+3 rádiós videostream

HTE Hét:TOP 3+3 rádiós videostream

UPDATE:

Még május végén írtuk ezt a cikket, ami most megérett arra, hogy újra a figyelmetekbe ajánljuk, mert a témája pont illeszkedik a HTE MediaNet konferencia programjához. 
A látható rádió már régóta olyan téma, amivel kapcsolatban tudjuk, hogy kell kezdeni valamit, de mégis elég keveset teszünk. Hátha innen ihletet meríthetünk!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Napok óta arra függtem rá, hogy rádiók live video stream-jét hallgatom/nézem munka közben. Most, hogy néhány hónapja nem rádiózom ez maga mámor és a színtiszta adrenalin löket. 

Viszont, ha te nap, mint nap megfordulsz a stúdióban érdemes belenézni egy-egy ilyen közvetítésbe, nemcsak azért, hogy új inspirációt szerezz a szeretet munkádhoz, hanem azért is, mert fantasztikus azt látni, hogy mennyire kihasználatlanok számunkra az ebben a formátumban rejlő lehetőségek.

heart.jpg

Külföldön:

 

Őszinte leszek! Én eddig ilyet még nem láttam. Fantáziálni már lehet, hogy fantáziáltam róla, de ahogy a Q megoldja a "keresztplatformosítást"az valami csodálatos! A stream alatt végig a kristálytiszta adás szól, miközben a műsorvezetőt csak akkor látod, ha műsorelem megy az adáslistában. Ez jellemzően a promókat, hosszabb szignálokat és a megszólalásokat jelenti. 
Mi megy, ha zene szól?
A klip...és, ami még jobb, hogy ha egy dalnak nincs meg a mozgóképes joga, akkor jellemzően önpromókat és reklámokat tolnak helyi nagyobb koncertekről és a műsorvezetőkkel befotózott promóciókról. Persze nem sokat, hogy ne sikkadjon el az ereje - arról nem is beszélve, hogy interaktív módon reggel twitter faluk is van, amit élőben tolnak ki a stream-en, és közben aktuális, zenei híreket is megosztanak.

qmusic_promo.jpg

(A délutáni műsor promója a reggali műsor egy zenéje közben)

Ha már szóba jött a reggeli műsor...ínyencség, hogy a két főhős és a hírolvasó lány fejre szerelt, egyedi, fülesmonitoros fejmikrofonokkal vezeti le a három órás etup-ot.

qmusic.jpg

Ha a Q innovatívan kezelte a video stream jelenlétét, akkor az olasz RTL 102.5 mesteri szintre emelte.

rtl1025.jpg

Mit látunk a képen?

A reggeli műsort, amiben a full letisztult design-nal bíró stúdióban az egyik jelentős figura nincs is jelen, hanem egy teljesen másik stúdióban ül, és így vesz részt a műsorban.
A technika is minimál, de éppen elég, hogy üdítő legyen. Az RTL addig megy el, hogy nemcsak a klipeket játssza, amikor a dalok szólnak, hanem, amikor egy szignál elválasztja őket - mert ott ugye szokás, a hülyék - akkor egy TV minőségű wish jelenik meg. 

Az osztrák rádiónál uygan folyamatosan "csak" a video stream megy, viszont cserébe olyan a stúdió, hogy besírsz.
Nekem a középen található, #jetzt hungarocell látványelem tetszik a legjobban.

o3.jpg

Ja, az csak hab a tortán, hogy a főhős éppen öltönyben vezet műsort.

Itthon:

- Ide egy kis kiegészítést szeretnék beszúrni. Biztos vagyok benne, hogy megint kihagyok valakit, vagy valakiket. Az itt található lista, nem is lista. Nem sorrend. Csak felsorolás. DE!
A legtöbb helyen, ahol live video-val kecsegtetnek itthon, vagy nem is működik, vagy csak alkalmanként, szóval funkcióját nem is tölti be teljesen. Arról nem is beszélve, hogy az előzőekben mutatottakhoz képest annyira szegényes a kihasználtságuk, hogy az helyből mínusz 11 év az előzőekhez képest. És fejleszteni ezt, már nem egy ökör ára, ugye? Szerencsére azért vannak elég jó próbálkozások, amikre a jövőben lehet támaszkodni. Nézzük őket! -

A Rádió 1 egy külön aloldalon hívogat a site-ján a live webcam-ra. Ez esti DJ show-ban pazar élményt nyújt, de Cooky műsorideje alatt is jó belesni, és szinte "beleszagolni" a modern stúdióba. Az egyetlen szomorúság, hogy a reggeli műsor, - ahol ezzel a legtöbb mindent tudnának kezdeni - csak alkalmanként kapcsolják be, akkor is jellemzően inkább Facebook-on. 

radio1.jpg

(Ez egyébként a ma reggel kifotózott videós anyag)

A platform Youtube Live, ami egész sok lehetőséget ad a Rádió 1 kezébe. A jövőben erősen bízhatunk benne, hogy, ha az innováció feltűnhet valahol - elhelyezett reklámokkal, termékmegjelenítéssel, vagy klipekkel, akkor ez lesz az az adó. Vagy remélem más is.

A Music FM elég régóta nyomul már saját felületén, saját verzióban egy közvetítéssel, ami ráadásul annyira személyre szabható, hogy magunknak választhatjuk ki, hogy melyik főhőst szeretnénk követni a ráállított kamerákon keresztül.
Nagy hibája az elrendezés:

musicfm.jpg

Ezen nem én torzítottam. Ez így nyúlik.

A szegediek is elég régóta kísérleteznek a live video stream-mel. Ez a mostani konstrukció szintén felkínálja a lehetőséget, hogy folyamatosan figyeld mi történik a stúdióban, de például a teljes képernyős nézet még várat magára. Legalább van!

radio88_1.jpg


A Bónusz:

  • Radio X

A londoni Radio X nem tol live streamet, de annyit használják a Facebook Live adta lehetőséget, hogy szinte az összes megszólalásukat kitolják a webre, ami már-már azt az érzetet adja, hogy lekövettük az egész műsort.

Egyébként, ha már az élő videóknál tartunk, akkor érdemes emlegetni, - mi egyébkéntis szeretjük - hogy új funkciókat kapott a Facebook Live, amivel az interjú, vagy az RTL 102.5-nél tapasztalt közös műsorvezetés banálisan egyszerű módon rekonstruálható.

2017-et írunk. Ideje felzárkóznunk, mert lemaradunk a globális, de lassan a hazai versenyben is!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A HTE MediaNet Konferenciára még korlátozott számban kaphatóak jegyek!!!
SŐT!
Mivel fontosnak tartjuk, hogy a lehető legtöbb rádiós szakember részt vehessen és fejlődhessen ezen a konferencián szeretnénk segíteni:
Írd be a regisztráció során a megjegyzésbe, hogy 42NET és az ott kapott kedvezmény a mi ajándékunk!