HTE Hét: Hogyan használhatják a rádiók a kiterjesztett valóságot?

HTE Hét: Hogyan használhatják a rádiók a kiterjesztett valóságot?

A kiterjesztett valóság valahol annyira középen áll az egyébként szintén viszonylag közeli virtuális valóság és a rögvalóság között, hogy érdemes mélázni rajta hogyan használhatják rádiók?
Az idei HTE MediaNet 2017 konferencián ennek a két területnek az öszvéresítéséről is szó esik majd, felfedve ennek lehetőségeit a résztvevők előtt.

paul-bence-296720.jpg

(Photo by Paul Bence on Unsplash)

Amikor tavaly nyáron, mint a megkergült dilinyósok szaladgáltunk Bulbasaurokat és Pidgey-ket vadászva már kaptunk némi előszelet abból, hogy mi várható a nem is olyan távoli jövőben.
A kiterjesztett valóságban működő Pokemon Go! több százezer embernek mutatta meg, mi is az a kiterjesztett valóság.
- Azóta már inkább azt várjuk, hogy közeljövőben zombikat henteljünk majd

kiterjesztett valóság (angolul: augmented reality, AR) a valóság egyfajta virtuális (látszólagos, nem valódi) kibővítése, amikor a mobil kamerájával szétnézve egy adott környéken megjelenik az éppen a kamerában látható boltok nyitvatartása vagy akár az adott irányban levő (éppen nem is látható) üzletek leírása és távolságuk. - Wikipédia

Az ilyen jellegű "valóság" az, ami meghatározza majd a jövő közvetítéseit is.
Habár a megvalósíthatóságról még lehetne vitatkozni, de az biztos, hogy ebben is a határ a csillagos ég, vagy az emberi elme kreativitása.

A jövő héten tartandó konferenciára Koscsó Ferenc is készül egy előadással, VR/AR/MR - filmes trükkök valós időben: alapvető változások a televíziós adásgrafikák világában címmel.
A televíziós adásközvetítésben a kiterjesztett valóság már egész egész csinosan működik.
Miről beszélek?

Ugye?
Innentől pedig nem nehéz ezt összeboronálni a rádiós szekció egyik előadásával, ahol arról beszélgetünk majd a jelenlévőkkel, hogy vajon a 2020-as évek felé lépdelő rádiózás inkább a látható rádiók, vagy a low budget televíziós felé tart?

Ha a válasz most nincs is meg, de az előbb látott videót egy kis fantáziával, némi netes közvetítéssel és jó sok technikai fejlődéssel elképzelhetjük rádiós közegben.
Hogyan?

Így terjeszd ki a valóságot a streameden, avagy rádiózás 20 10 5 év múlva!

Ötlet 1:
Gondoljuk végig az előbbi videót úgy, hogy az egyik sarokban a hírszerkesztő kolleginánk ül, és olvassa élőben a híreket és közben a vizuál stáb(!!!) alákever mozgó grafikonokat, animációkat, stb-t.

Ötlet 2:
Készítsünk úgy interjút a világ legmenőbb zenekaraival, előadóival, színészeivel, hogy a stúdióban ugyan csak a riporter ül, de "kivetítve" mellé nézhető az adott művész, a kristálytiszta minőségű hang pedig kimegy adásba. 

Ötlet 3:
Szervezzünk egy app-on keresztül kincskeresős játékot a hallgatóinknak városunkon belül!
Az ilyesmi már nem is annyira távoli jövő,  - ha nem csúcsgrafikát építtetünk bele!
Csinálhatunk például olyat, hogy, ha például minket közvetítő rádiókészülék felé helyezzük a mobilunkat, akkor információ morzsákat dob fel a képernyőre az adott játékkal kapcsolatban.

Ötlet 4:
Fejlesztessünk egy app-ot, aminek segítségével a szintén rádiónkra irányított kamerán az aktuális dal szövege, vagy az adott előadó legfrissebb zenei infói jelennek meg. 

És így tovább...
Bár nehéz elképzelni, hogy holnap így rádióznánk, de visszagondolva arra, hogy csak az elmúlt 5 évben mennyit fejlődött a rádiózás, abszolút van realitása, hogy nem is olyan sokára így nézünk majd rádiót.
Hogy ez Magyarországon mikor jön el csak rajtunk múlik...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A HTE MediaNet Konferenciára még korlátozott számban kaphatóak jegyek!!!
SŐT!
Mivel fontosnak tartjuk, hogy a lehető legtöbb rádiós szakember részt vehessen és fejlődhessen ezen a konferencián szeretnénk segíteni:
Írd be a regisztráció során a megjegyzésbe, hogy 42NET és az ott kapott kedvezmény a mi ajándékunk!