"A jövő rádiójának közösség kell" - Staféta Galavits Patrikkal

"A jövő rádiójának közösség kell" - Staféta Galavits Patrikkal

Nem csupán Y generációval foglalkozó műsora van, de teljesen új generációs módon gondolkozik a rádiózásról is. Nem temeti a műfajt, de látja, hogy hol lehetne még erősíteni.
Józan észjárású riporter, aki keveset szól, de akkor nagyot.
Hölgyeim és Uraim!
Galavits Patrik

stafetagalavitspatrikkal.jpg

1. Vissza tudsz emlékezni az első pillanatokra, amikor rádióstúdióba léptél? Mit éreztél?

Enyhe eufemizmus stúdiónak nevezni, de a riportersuli féléves gyakorlatán rádióztam először. Ott, a KOS-ban szereztem az első tapasztalatot. Egy aha-élmény volt, nagyon élveztem. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy szívesen rádióznék.

2. Hogyan fejlesztetted magad az elején?

Megfogadtam a tapasztaltabb munkatársak tanácsait, visszahallgattam magam és hangosan olvastam fel szövegeket.

3. Volt-e műsor álmod, és van-e még műsor álmod?

Egy zöld témákkal foglalkozó műsort szívesen vezettem volna az Y után, de ezt nálunk most Fórizs Matyi elvitte. A Spiegelnél Sandra Sperber és Yasemin Yüksel podcastja, a Stimmenfang nagyon tetszik. Hosszabb közéleti riportokat készítenek, amikben ügyesen hozzák a hétköznapi kisember problémái mellé szakértők hozzászólásait. Egy hasonlót szívesen megvalósítanék én is.

sayfo_omar.jpg

4. Most hogyan fejleszted magad?

A bevált módszereken nem változtattam. Illetve mindig igaz volt, hogy sokat olvastam, közélettel foglalkozó riporterként pedig erre rá kellett tennem egy lapáttal. A magyar és külföldi sajtó követése alap, ahogy szépirodalmi és tudományos művekre is időt kell szakítani.

5. Vissza tudsz emlékezni az utolsó pillanatra, amikor rádióstúdióba léptél? Mit éreztél?

A norvég nagykövettel készített interjúm szinkronizálásán dolgoztam, és már rohadtul a végére akartam érni.

Kedvenc film?
Moszkva tér 

Kedvenc sorozat? 
South Park

Kedvenc könyv? 
Kurt Vonnegut – Az ötös számú vágóhíd

Kedvenc játék? 
A FIFA Managereket nagyon szerettem. Közvetlenül a klímaváltozás után a legsúlyosabb gondja az emberiségnek, hogy évek óta nem készül új rész a sorozathoz.

6. Mit adott az életedben a rádiózás?

Négy éve sincs, hogy a koleszban – mikor egy multinál dolgoztam az egyetem mellett – minden reggel elhangzott ez a párbeszéd a szobatársam és köztem:
- Bence, mondanom kell valamit…
- Mi az, Pat?
- Gyűlölöm a munkám!
Ehhez képest, ha ma a munkámról beszélek, elégedetten tudom mondani, hogy szeretem, amit csinálok. Ez nagyon nem mindegy.

7. Hogyan látod a rádiózás jövőjét?

A hagyományos rádióknak növelniük kell a netes jelenlétüket, ha nem akarnak marginalizálódni. Kellenek a videók YouTube-ra, a Facebook- és az Instagram-bejegyzések, bármi, ami plusz tartalmat jelent. Szerencsére a Klubrádiónál most ezeket elkezdték a netes szerkesztők gatyába rázni.

Nemrég Hann Endrével beszélgettem arról az egyik adásban, hogy a még nálam is fiatalabbaknak mintha nem létezne a rádió. Megértem őket: minek hallgassanak a rádióban zenét, mikor Spotifyon vagy iTuneson a saját lejátszási listájukon állandóan a kedvenceiket nyomathatják? Ráadásul új előadókat is könnyebben fedeznek fel az alkalmazásokban, mint a legtöbbször viszonylag szűk kínálattal dolgozó rádiókban. Hamarosan ez a generáció lesz a meghatározó fogyasztó. Nekünk pedig, akik beszélő rádióban dolgozunk, a podcastok jelentenek kihívást. Szerintem az teszi jól, aki mihamarabb elkezd az új felületekre dolgozni, és online is épít magának egy aktív közönséget. A jövő sikeres rádiójának – és ez valószínűleg minden médiumra igaz – nem egyszerűen hallgatókat, hanem követőket, közösséget kell maga köré építenie.

rsz_y_radio_cover_02.jpg

8. Mivel inspirálódsz, ha úgy érzed „leeresztettél”?

Hazamegyek Bükre, és sétálni viszem Lennon doggót, a border colliem.

9. Sorolj fel maximum három rádióst, akitől a legtöbbet tanulsz/tanultál?

A KOS-ban Harle Tamás kritikája volt a legértékesebb. A Klubrádióban az adások után egyből a felelős szerkesztő Árva Brigit és a technikus Kemény Danit kérdezem, mi a véleményük az aznapi produktumról. A riportjaimmal kapcsolatban pedig már az egész közéleti szerkesztőség mondott hasznosat Bálint Judittól kezdve Pataki Gáboron át Pikó Andrásig. Ez bőven több név, mint három, de nekem ezek a visszajelzések és tanácsok a legfontosabbak.

10. Itthon szerinted melyik a top 3 előremutató rádió?

Én inkább podcastokat hallgatok, az utóbbi időben egyre többet – a kínálat is bővül. A hazai kedvenceim a Közös Albion, a HVG-s Fülke és az Index podcastjai.

+1 Ki legyen a következő?

Viktorin Tomi a Sláger FM-től.