Ezeket a mondatokat NE használd, ha profinak szeretnél tűnni

Ezeket a mondatokat NE használd, ha profinak szeretnél tűnni

Mi, akik a nyelvet használjuk nap mint nap fontos, hogy adásban, tárgyalási környezetben, vagy csak egy informális találkozón úgy nyilvánuljunk meg, hogy profizmust sugározzunk. Erre nem csak a saját branded építése kapcsán van nagy szükség, hanem azért is, mert egyben képviseled a rádiódat és a rádiózást magát.
A cikket a personalbranding.blog.hu cikke alapján írtuk.

nemondjilyet_1.jpg

Forrás: Jason Leung on Unsplash

1. Mert mindig így szoktuk.

A legrosszabb magyarázat, ugyanekkor a rugalmatlanság bizonyítéka. A szakember szerint azok hivatkoznak erre, akik képtelenek, vagy nem akarják átgondolni a dolgokat.

2. Megoldjuk okosba'.

Az ügyeskedés mindig csábító, de egy profi nem használ mellékutakat, okos kis megoldásokat, ezt úgysem veszi senki észre típusú furcsaságokat.

3. Igen. (akkor, amikor igazából nemet mondanál)

Mindig legyen összhangban a szavad és a tetted. Ha valamit nem szeretnél megtenni, akkor mondj nemet, mert magadnak és a helyzetnek is egyaránt ártasz.

4. Neked csak két perc.

Az ilyen jellegű mondatokat általában nem két perc munka követ, amit elvárni mástól őrületesen romboló tud lenni a személyes megítélésed szempontjából.

5. Millió ötletem van!

Állítólag a nagy emberek az ötleteikről beszélnek, a tőlük kisebbek meg más emberekről. Szép dolog ez, de ha csak beszélsz róluk és nem cselekszel, akkor az kevés lesz.

6. Nem akarok panaszkodni, de...

Tégy is úgy, mint a de előtt.

7. Loptam.

Nagyon őszinte leszek: ezt még én is használtam, főleg a közösségi médiában. Most inkább szépen, illedelmesen megkérdezem, hogy felhasználhatok-e egy képet.

8. Fontos/komoly/befolyásos ember vagyok.

Ha már ezt ki kell mondanod, akkor régen elvesztetted ezt az "erényedet".

9. Bocsánat, hogy késtem.

Arról beszélnem sem kell, hogy rádióban mennyire elfogadhatatlan a késés. Nekünk az egyik munkatársunk az idő. Nem bánthatjuk meg. Ezenkívül egy találkozónak, eseménynek sem tesz jót a késés. A renomédnak, meg pláne nem.

10. Bármilyen trágár szó

A trágárság nem menő. Az is lehet ám, szövegkörnyezettől függ, de töltelékszónak silány mindegyik. Válogasd meg jól, hogy hol használod őket!

Tudsz még ilyen mondatokat mondani?
Mi az, amit hallva rögtön amatőrnek tűnik valaki, legyen az adáskörnyezet, vagy a hétköznapi munka területe?

Forrás: László Móni blogja