Hogyan óvd a füled, ha sokat van rajtad fülhallgató

Hogyan óvd a füled, ha sokat van rajtad fülhallgató

...vagy nagy zajban élsz, dolgozol.
Rádiósként nem csak a "beszélőkédet" használod. A hallásodra is ugyanilyen szükséged van, így érdemes vigyázni rá.

igyovdafuled.jpg

Forrás: Icons8 team

A hallással kapcsolatos veszélyeknek két nagy és veszélyes lehetséges kimenetele van:

  • Halláscsökkenés
  • Fülzúgás (tinnitusz)

Amennyire ijesztőnek is hangzik ezeknek bekövetkezése, annyira megnyugtató, hogy milyen egyszerű lépésekkel tehetünk kialakulásuk ellen. Már csak azért is, mert kezdésnek itt van nekünk ez a megnyugtató tény:

Szakértők szerint a hallásvesztések 50%-át meg lehetne előzni.

A megelőzésben pedig a legfontosabb lépés, ha kiszűrjük azokat a zajokat - és természetesen csökkentjük őket -, amelyek veszélyeztethetik hallásunkat. Ez nem csak ezen érzékelésünk védelme érdekében hasznos, hanem azért is, mert

  • ezáltal csökkenthető a stressz szintünk
  • jobban aludhatunk éjszakánként.

Ennek felülvizsgálata és elemzése tehát nem csak a füleink miatt fontos, hanem általános közérzetünk miatt is.
A hangos zene, a nagyobb zajszint velejárója a szakmánknak és minden olyan szakmának, ahol sok fülest, hangos monitorládát használnak, vagy tartósabban "hallgatnak" valamit. 

Ha pedig azt gondolnánk, hogy ez hülyeség, akkor gondoljunk arra, hogy nem rádiósokért, hanem "átlag emberekért" kampányolnak jelenleg az Egyesült Államokban, hogy minősítsék a „másodkézből származó zajt” - az emberek által okozott zavaró hangokat -  egészségügyi veszélynek. 
A Vitalitás Portál cikkéből tovább idézve kiderül:

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint az európaiak kb. 65%-a 55 dB-nél erősebb környezeti hangok, 17%-a pedig 65 dB-nél intenzívebb zaj közepette éli mindennapjait. 

Ennek hatása pedig olyan, mintha passzív dohányzás során lélegeznénk be dohányfüstöt.
A fent említett zaj egyébként olyan hétköznapi zörejekből és konstans forrásokból áll össze egy masszává, mint a közlekedés hangjai, az emberi beszéd, vagy háztartási eszközök alapmoraja. Ha ezeknek tartósan ki vagyunk téve, akkor a normálisnak tartott zajszint is problémákhoz vezethet. És, akkor még nem hallgattak meg egy Drake dalt sem, vagy vágtak egy zenei promót iskolakezdésre.

Néhány fontosabb érték:
- az emberi hallásküszöb, illetve egy szúnyog hangja 3 méter távolságból: 0 decibel
- egy átlagos beszélgetés: 60-65 dB
- egy zsúfolt utca: 75-85 dB
- a fűnyíró hangja: 85 dB
- egy éppen működésben lévő targonca: 90 dB
- a szomszéd fúrója vasárnap reggel: 98 dB
- egy kb. 70 méter távolságban lévő kamion: 95-100 dB
- a motorbicikli: 100 dB
- a moziban egyes akciójelenetek: 100 dB
- szórakozóhely: 110 dB
- MP3 lejátszó: 112 dB
- láncfűrész: 115-120 dB
- egy rock koncert, vagy a mentőautó szirénája: 120 dB - fájdalomküszöb

Fontos!
Egy 80-85 dB erősségű, folyamatos zajforrás - amilyen például a fűnyíró hangja -, hosszú időn keresztül már hallásvesztést okoz. 

Ennek fényében összeállítottunk szakcikkek segédletével 10 tippet, hogy óvjuk a hallásunkat!

1. Használj füldugót!
Bármiilyen furcsán is hangzik ez is megoldás lehet, Az ún. SNR - egyszerűsített zajszintcsökkentés - jelzéssel ellátott fülhallgatókat kifejezetten zenészeknek kifejlesztett eszközt egyenletes csillapítónak hívják. Ezzel a zene ugyanolyan élményt nyújt, úgy, hogy közben egyik frekvenciatartomány sem vész el, csak mindent valamivel halkabban hallunk. Ha nem tudjuk elhagyni a zajos területet, úgy tartsunk 10 perces szüneteket, amíg a hallásunk valamelyes regenerálódik.

2. Halkítsd lejjebb
Ha már annyira zajos a zene, hogy semmilyen külső hangot nem hallunk, az már régen a túl hangos kategória. Ne féljünk azt lejjebb halkítani. Ha csak munka szempontjából nézzük, akkor úgyis lehet keverni. 

3. A 60:60 szabálya
Szakértők szerint a biztonságos zenehallgatás a 60:60 elven alapul. Vagyis a maximum hangerő 60%-án maximum napi 60 percet hallgassunk zenét. 

4. Válogasd meg a fülhallgatódat
A rendszeres, fülhallgatóval történő zenehallgatás szintén ártalmas a hallásunknak, célszerű szünetet tartani, vagy más megoldást választani a zenei élményhez.Azonban ezt nálunk kifejezetten nehéz, ezért minél párnázottabb, a külvilágot minél jobban kizáró fülesre van szükség. Így kevesebb hangerő is elég.

5. Pihentesd a hallásod
Egy nagyjából két órás időtartamú, zenés-táncos helyen töltött mulatozás után minimum 16 órás zajmentes pihenés szükséges a fülnek, hogy regenerálódjon. Egy négyórás shift után nem tudom mennyi kell, de jó, ha pihen sokszor-sokat. A pihenőidő be nem tartása, vagy az időtartam csökkentése nagyban hozzájárulhat a hallásvesztéshez. 

6. Mozogj rendszeresen!
A kutatások azt bizonyítják, hogy minél aktívabb valaki fizikailag, annál jobb lehet a hallása, mert a mozgás mérsékli a belső fület károsító verőérbetegségek kialakulásának kockázatát. Néhány vizsgálat viszont rámutatott, hogy ha a kemény edzés közben hangos zenét hallgatunk – különösen fülhallgatóval -, az növelheti a halláscsökkenés valószínűségét, mivel a testgyakorláskor bekövetkező fizikai változások hatására a belső fül sérülékenyebbé válik a zajártalommal szemben.

7. Táplálkozz egészségesen!
Hagyd el a finomított cukrokat, de egyél minél több nyers élelmiszereket – zöldségeket, dióféléket és magvakat! Ez csökkentheti az esélyét a hallásromlásodnak és a fülzúgásodnak.

Neked volt már ilyen jellegű gondod?
Hogyan szoktad védeni a füled?

Ha további tippeket szeretnél gyűjteni, akkor olvasd el az egyik forrás cikkünket ITT, vagy a hétköznapi életben fontos további tippekért a másik forrásanyagunkat ITT