Milyen szerepe van/volt a rádiónak a propaganda terjedésében?

Milyen szerepe van/volt a rádiónak a propaganda terjedésében?

Biztos Neked is elhangzott már a szádból egy-egy párás szemű visszaemlékezős beszélgetésen, hogy "bezzeg régen a rádió...".
Most egy tanulmány kapcsán elég régre "régenezünk" a rádióval, ami sajnos nem annyira "bezzeg"...
Ha szereted a törit, akkor ez neked szól!

radiopropaganda.jpg

Forrás: Dissolve

Egy rangos folyóiratban megjelent tanulmányt szemlézett legutóbb az Indexen Szeidl Ádám a Közép-Európai Egyetem és Szűcs Ferenc a Stockholmi Egyetem oktatója. 

Ebből kiderül:

A náci párt támogatottsága szorosan együtt mozgott a rádiópropaganda intenzitásával ott, ahol jobban lehetett fogni az adást.

Sőt,

Miután Hitler hatalomra került több antiszemita cselekményt követtek el ott, ahol jobb volt a rádió vételi lehetősége.

Az Index tanulmányi elemzése megmutatja a rádió fontos média volt, de földrajzilag erős különbségeket lehetett felfedezni a rádiójelek erősségében. Azt vizsgálták, hogy vajon jobban változtak-e a politikai nézetek dinamikai jellemzői ott, ahol jobb volt a vétel?

A fenti ábrából jól leolvasható, hogy kétszer is megváltozott a kontent a rádiókban:

  • Először 1929-ben, amikor a teljesen politikamentes rádió először antikommunista és antináci üzeneteket kezdett el sugározni.
  • Másodszor 1933 januárjában. Ekkor Hitler kancellársága idején náci propagandát adott. 

Ahhoz, hogy mérhető legyen a tartalom és a különböző politikai üzenetek támogatottsága összevetették ezeket a változásokat a választási adatokkal.

Érdekesség:
1928 szeptembere és 1933 márciusa között 5 választás is volt a német területeken. 

A változásokat ez az ábra mutatja meg a legjobban:

Leolvasható, hogy 

az antináci tartalom 1929-es bevezetése után az erősebb vétellel rendelkező helyeken 1,8 százalékponttal kevésbé nőtt a náci szavazatok aránya, mint a gyengébb vétellel rendelkezőeken. 

- foglalja össze a tendenciákat a két kutató, hozzátéve, hogy

A náci tartalom 1933-as bevezetése után az erősebb vétellel rendelkező helyeken 1 százalékponttal jobban nőtt a náci párt támogatottsága, mint a gyengébb vétellel rendelkezőeken.

Vagyis kimondható, hogy

mindkét esetben nagyobb volt az elmozdulás azokon a területeken, ahol jobb volt a vétel.

A tanulmány arra is rámutat, hogy rádiópropaganda nélkül a náci párt és koalíciós partnere az 1933. márciusi választásokon nem 52, hanem csak 49%-át szerezte volna meg a szavazatoknak, amely nem eredményezett volna abszolút többséget. És mivel ez a választás vezetett a nácik hatalomátvételéhez, kijelenthetjük, hogy

a rádiónak közvetlen szerepe volt a diktatúra kifejlődésében.

Ráadásul a későbbiekben fel is erősítette az antiszemita cselekvéseket:

Több antiszemita bűncselekményt követtek el azokonon a területeken, ahol a rádiójelek révén jobban és több mennyiségben ért el a propaganda.

Mit gondolsz?
Ha akkor egy tízes erősségű volt a rádió befolyásoló ereje, akkor most hányast adnál neki egy 0-tól 10-ig terjedő skálán?

A cikk további része itt olvasható.