Mire emlékeztethet egy 10 napig szóló ideiglenes rádió?

Mire emlékeztethet egy 10 napig szóló ideiglenes rádió?

Harmadik alkalommal szólt Kisbér Hangja. Szunnyadása közben azóta egy kicsit nekünk is mond valamit. 

Forrás: RADIOSITE

Ha még nem hallottál erről a - ma már - egyedülálló kezdeményezésről, akkor érdemes elolvasnod a RADIOSITE "riportját". Ez jól átadja azt a fajta lelkesedést, amely körbeveszi évről-évre ezt az ideiglenes médiumot.

10 nap kisebb csoda adatott meg nekik július 20-tól július 29-ig, amelybe bőven sűrítettek tartalmat a Komárom-Esztergom megyei város lakosai. Ugyanis ez az egyik legnagyobb ismérve Kisbér Hangjának;

Ízig-vérig kisbéri hangok szólnak benne!

A RADIOSITE riportjában megszólaló polgármester kifejtette, hogy elsősorban a Kisbéri Napok rendezvényeinek bemutatását, a közönség tájékoztatását és mozgósítását tűzte ki küldetéséül a rádió. Sőt

Nagy sikere volt a reklámlehetőségeknek is, a helyi vállalkozások és cégek megmozdultak erre a lehetőségre, töretlenül nő a hirdetési kedv!

A 21 ezres járási központ saját ideiglenes rádiója igazi közösségformáló erő a saját környezetében, de ezen túl nekünk, állandó tartalomszolgáltatóknak is szolgálhat egy-két lelkesítő gondolattal, amire időnként jó emlékezni.

A lokális tartalomra mindig van kereslet

A műsor teljes egészében csak helyi témák és helyi emberek, illetve a helyi eseményekhez kötődő fellépők szólaltak meg. Este pedig a fiataloknak szóló műsor is szuper lokális témákat dolgozott fel. És ez érdekelte az embereket...
Lehet van benne egy nagyfokú "kiéhezettség", amely az ideiglenes, de visszatérő státuszából fakad a rádiónak, de az jól látszik, hogy ezzel együtt is a legnagyobb fegyvertény a lokalitása Kisbér Hangjának...és Neked is.
Persze a legtöbb helyi rádió ezt tudja is, de jó a megerősítés ebben.
Jó az út!

A reális látásmód magabiztossá tesz

Habár a beszámoló szerint a helyiek kifejezetten nyitottak lennének egy 10 napnál hosszabb sugárzásra, de Sinkovicz Zoltán polgármester ezzel kapcsolatosan a következőt mondta:

...úgy látjuk, hogy egyelőre ennek sem személyi, sem szakmai, sem anyagi feltételei nem adottak. A hirdetési piacot is úgy látom, hogy az, hogy évente 10 napig működik a rádió, a hirdetők megmozdulnak, de azt gondolom, hogy hosszabb távon nem lehetne fenntartani ezt a hirdetési szándékot.

Könnyű nem józan ésszel engedni, hogy elszaladjon velünk a ló, de egy tudatos tervezéssel még bármi lehet. Megfontolt, tervezhető állapotok kellenek és akkor lehet előre haladni - ezt üzeni ez a hozzáállás, ami végtelenül szimpatikus.

Akartak a technikába fektetni

Mondhatnánk - és akár láthatnánk - arra is példát, hogy nem ideiglenes rádiók is, winampról és lagzis keverőről jól elzötyögnek, ha kell. Kisbéren viszont úgy voltak vele, hogy ha már rádiót csinálnak, akkor azt jól teszik. Professzionális rádió technikát szereltünk fel nekik kezdve az adásvezérlő szoftvertől a VoIP eszközökön és a digitális keverőpulton át egészen a stúdiómikrofonokig. 

Nagyban gondolkodtak

Ugyanide kapcsolódik a hangzás kérdése is. Még a zenei formátumot is meghatározták maguknak a 10 nap alatt, de a legbeszédesebb, hogy még a programingban és a hangzó arculatban is törekedtek a profizmusra, mert

attól, hogy ideiglenes a rádió, még nem kell gagyinak lennie. 

Egy kisbéri hallgató pedig semmivel sem érdemel kevesebbet, mint egy budapesti, vagy bécsi, vagy londoni rádiózó.

Nem -feltétlenül- kellenek profik

A rövid időszak alatt egy 25-30 fős alkotógárda készítette a tartalmat, amelynek a legnagyobb része nem a rádiós szakmából érkezett. Volt köztük egyetemista, raktáros és tanár is. Sőt, volt lelkes nagyon fiattali is a stábban.  Néhány összekötő kapocs volt mindannyiukban:

  • Szeretik a lakóhelyüket
  • Szeretik a rádiózást
  • Alázatosan álltak a feladathoz

Mindezek egyike és együttese sem kell, hogy ismérve legyen egy profi helyi, vagy budapesti, esetleg országos rádiónak. Viszont emlékezetethet arra minket, hogy a rádiózás sava-borsa ez a közösségteremtő erő volt.
Jó az ilyesmit néha felélesztgetni...

Te mit üzennél nekik?
Mivel bíztatnád őket?

Forrás: RADIOSITE, Kisbér Hangja Facebook oldal