Hogyan készülnek a slágerlisták?

Hogyan készülnek a slágerlisták?

Vannak alapvető kérdések, amelyek biztos felvetődtek már benned. Az egyikre most adunk választ...

slagerlistaheader.jpg

Forrás: Phillip Blocker on Unsplash

...annak is a nemzetközi vonatkozásáról.
A Ditto zenei blog foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy vajon hogyan épülnek fel a hivatalos zenei listák?
Vajon mennyi rádiós és online lejátszás kell ahhoz, hogy az Official UK, a Billboard, vagy az ARIA listájára felkerüljön az ember zenésze?

Ennek megválaszolása jobb esetben egy összetett folyamat, amely tényezőkön alapszik, mint 

  • a lejátszások
  • a letöltések
  • a streamelések
  • a rádiós lejátszások
  • és a fizikai eladások.

Az egyszerűség kedvéért nézzük meg hogyan készül a világ talán két legnagyobb slágerlistája - leszámítva a kínait, amely biztos a legnagyobb. :)

Official UK Chart

Hogyan számolják az Official UK chart-ot?

A hivatalos UK Chartot az eladások, valamint a zene és videó streamek elhangzása alapján számítják ki, változó adatfolyam-arány mellett attól függően, hogy a felhasználó ingyenes vagy fizetett előfizetéssel rendelkezik-e? Ez azt jelenti, hogy 100 kifizetett adatforgalom egyenlő lesz egy eladással, akárcsak 600 ingyenes stream, amely szintén ennyivel lesz egyenlő.

A Ditto zenei portál példája szerint tehát, ha a track elér 100 000 lejátszást a különböző zenei audio és videó-platformokon - Youtube,Apple Music,Spotify - azt 1000 eladásnak fogják számlálni a charton. Ha ezt csak szimplán szabad letöltéssel és hallgatással - vagyis fizetés nélkül - szeretné elérni valaki, akkor legalább 600 000 ingyenes streamelést kell összehoznia.

Mennyi eladás szükséges ahhoz, hogy bekerüljünk az Official UK chart-ra?

Az elmúlt években a TOP 40-be kerüléshez elegendő volt 8000 eladás, míg a no.1 pozícióhoz kellett 100 000 kópia. 
Albumból is hasonlóan alakultak a számok: a listára kerüléshez már elég volt 4000 eladott példány, amíg az elsőséghez 60.000 már sokszor elégnek bizonyult.

MAHASZ Rádiós Top 40 játszási lista 
Itthon egyébként a MAHASZ rádiós TOP 40-es listáját 1996 óta keltezik; országos, regionális és helyi rádiók leggyakrabban játszott felvételeiből állítják össze, a hallgatottság szerinti súlyozásos módszerrel összesítve. Korábban a rádiók által elküldött playlistek alapján készült, az évek során egyre több rádió közreműködésével. 2006 októbere óta a Radiomonitor elektronikus adásfigyelő rendszere segítségével, az országos, regionális és a megyeszékhelyeken fogható helyi rádiók adásainak heti 7 napos, napi 24 órás monitorozásával, az egyes dalok pontos játszási száma alapján áll össze. 

Forrás: Hivatalos magyar slágerlisták

Billboard

Hogyan számolják a Billboard listáját?

A Billboard listáját több specifikus lista alapján számolják ki. Például a Billboard Hot 100 és más műfajalapú listák figyelembe veszik az eladást, a streaminget és a rádiós lejátszást.

A magasabban jegyzett dalok és albumok így néha egy-egy platform sikerességének köszönhetően kerülhetnek a lista előkelőbb helyére: lehet azért, mert sok rádió játszotta, vagy azért, mert nagyon sokan streamelték.

Mennyi eladás szükséges ahhoz, hogy bekerüljünk az Billboard chart-ra?

Ahogy írtuk a Billboard több tényező alapján egységesíti listáját beleértve a fizikai eladásokat, a digitális letöltéseket, a rádiós játszásokat és a streaminget. Éppen ezért nehéz pontos számokkal meghatározni, hogy milyen mérőszámai vannak a sikerességnek és a betörés lehetőségének. Akit esetleg mélyebben érdekel a téma ITT megtalálja a teljes "szabályzatot", amely a lista összeállításában figyelembe vesznek.
Ebből nekünk fontos és érdekes lehet az ún. Airplay, azaz a rádiós játszásokra vonatkozó számítások:

  • A rádiós számokat a Nielsen mérései alapján állítják össze, amely az Egyesült Államok 140 piacán figyelik elektronikusan a rádióállomásokat. 
  • Egyes listák a valós heti elhangzáson alapulnak, úgy mint a Mainstream Top 40, az Adult Contemporary, az Adult R&B, a Christian AC, vagy a Dance Airplay. 
  • Ezen kívül vannak a közönség tetszésére hagyatkozó listák, mint például a Hot 100 Airplay, a Rock Airplay, a Country Airplay, vagy a Rap Airplay.
  • A közönség tetszési indexe alapján összeállított listáknál nem ugyanúgy esik a latba mindegyik lejátszás. Példának okáért a 4:00-kor történő elhangzás nem számít olyan mértékben, mint egy 16:00-kor történő lejátszás, valamint egy nagyobb piacon szóló adás jobban befolyásolja a chartot, mint egy kisebb területet lefedő rádió. 
  • Néhány kivétellel a Nielsen által mért rádiók mindegyike kereskedelmi rádió.

MAHASZ Single (track) Top 40 lista 
"Kislemez lista" néven 1999 júniusától él, korábban a rádiós játszási lista és a kiadóktól kapott eladási adatok alapján állt össze. 2002 szeptemberétől a rádiós listától különválva, szintén konkrét, bolti fogyási darabszámok alapján állt össze, a Top 40 slágerlistához hasonlóan. 2007 júniusától kezdve a fizikai hordozóként eladott kislemezeken túl már a digitális letöltéseket is tartalmazza, belértve a hazai szolgáltatók mellett többek között az iTunes és a Google Play magyarországi adatait is! A lista a 2014/26. héttől egységesen, 40-es formában készül.

Forrás: Hivatalos magyar slágerlisták

A cikk a Ditto zenei portál írása alapján készült.