13 fontos kellék, hogy otthon is rádiózhass

13 fontos kellék, hogy otthon is rádiózhass

Régóta nagy rajongója vagyok a home office témának, de rádiósként ez egy bűnös gondolat.

homeofficeheader.jpg

Forrás: Alif Caesar on Unsplash

Erre a bűnösségre térjünk még vissza a végén, de először tisztázzuk, hogy nagyon sok kollégánk dolgozik otthonról időnként, vagy kevésbé időnként.
Nem csak és kizárólag audio munkákról lehet azonban szó. Lehet otthon is szöveget írni.
Vagy szerkeszteni.
Vagy stratégiát írni.
Nézzük meg, hogy milyen kellékei vannak egy jó home office-nak - ha ebből a képletből most kivesszük a rádió technikát. Az írásunk alapját az Iroda Blog írása adta!

1.Számítógép

Alapvető cucc, de a legfontosabb, hogy megbízható legyen.

2. Internet

Nyugi, nem csak ilyen evidenciákat fogunk puffogtatni, de azért valljuk be, hogy bizonyos munkafolyamatokhoz - streamelés, nagyobb fájlok küldése - fontos egy betonstabil net. Szerezzük be, hogy ne üssök szét az egyes pontban emlegetett számítógépünket.

3.Munkaállomás

Értjük ez alatt, hogy egy dedikált hely a munkára. Nem dívány, nem a sezlony, hanem egy ergonómiailag jól kialakított asztal és kényelmes, a hátat megtámasztó szék egyvelege. Ha stúdió, akkor lehetőleg legyen álló, mert sokkal hatásosabb és hatékonyabb a hangod.

4. Megvilágítás

Mérhetetlenül fontos! Egy sötét kis lyuk nagyon lefogja a kreatív energiáidat, és ebből is jobb, ha természetes fénnyel lát el minket nagyobb mértékben.

5. Software

Mivel a mi munkánk időnként nem csak szövegszerkesztőt kíván meg, hanem ettől speciálisabb tool-okat, jó ha ezeket beszerezzük LEGÁLISAN. Mondjuk már csak a support és a profizmus miatt is!

6. Router

Naná, hogy fontos, főleg, ha multiplatformos a dolog, azaz több eszközön is dolgozol egyszerre.

7. Irodatechnika

Bár lehet nem papíralapú a munkád, de sok mindenhez kellhet minimum egy jó nyomtató.  Legjobb megoldás, ha egy olyan jolly joker gépet veszünk, ami tud nyomtatni, fénymásolni, szkennel ni és faxolni.

8. Biztonság

Manapság már felhőalapon is remek megoldások születnek, de ha kényesebb természetű anyagokról van szó, akkor egy külső meghajtót is a rendszerbe iktathatsz, hogy biztonságban tudj minden fontos dokumentumot.

9. Szünetmentes tápegység (UPS)

Ez két szempontból lehet fontos:

  1. Egy darabig tovább tudsz dolgozni, ami mondjuk egy streamelésnél hasznos lehet.
  2. Így viszont nyugodtan és biztonságosan kikapcsolhatod a gépet.

10. Irattartó

A szerződések, iratok, jegyzetek és egyebek rendezésére megmentő, egyenesen szuperhíró megoldás egy irattartó.

11. Tárolás

Ha rendezett körülményeket szeretnénk magunk körül akkor a kis tollaknak, radíroknak, Hannah Montana-s órarendeknek kell a hely. 

12. Inspiráló kiegészítők

Kell, hogy legyen kép, vagy felirat, vagy bármi, ami kiránt az adott gondolatból, vagy éppen továbblendít ebben. Teremtsd meg magadnak a saját környezeted!

13. Profi technika

Erre egyszer egy külön fejezetet szánunk majd, de ne hagyd, hogy csak egy laptopban teljesedjen ki a csodás orgánumod!

Na, és még valami a végére!

Otthon gyártani néha felüdítő lehet. Vannak rádiók, akik így kérik műsoraikat, de abban szerintem megegyezhetünk, hogy

a rádió nem erről szól!!!

A rádió az élő, azonnali, együtt lüktető adásról szól, amikor ott vagy bent a stúdióban és kis túlzással eggyé válsz a műsorral. Minden más csak gyári munka.
Emellett bármikor kiállunk, mert hisszük azt, hogy a jövőnk továbbra is abban van, hogy egy kis-, és nagy közösségként együtt mutatjuk meg a rádió erejét!