Ezeken a helyeken képeznek rádiósokat idehaza

Ezeken a helyeken képeznek rádiósokat idehaza

Július 1-gyel egy újabb bástyája szűnt meg az egyébként sem acélos hazai kommunikációs képzésnek. Egészen pontosan az egri Eszterházy Károly Egyetem Szenátusának döntése értelmében a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék megszűnik. Maga a szak ugyan nem szűnik meg, de betagozódik a szeptember 1-jétől Bölcsészettudományi és Művészeti Kar Vizuális Művészeti Intézet Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszékére.
Marad még teljesen autonóm kommunikációs képzés? Pláne, akad még rádiós képzés?
Ennek jártunk utána!

egyetemheader.jpg

(Forrás: Nathan Dumlao on Unsplash)

Ebben a bejegyzésben azt vizsgáltuk, hogy azon túl, hogy akad-e még "független", önálló kommunikáció- és médiatudomány szak, vajon hol lehet valamiféle rádiós(hoz közeli) képzést, de legalább tudás anyagot kapni a hivatalos csatornáik alapján?
A felsorolásban csak 2018. szeptemberében induló szakokra lestünk rá.

A lista természetesen nem lehet teljes, létezhetnek rejtett stúdiumok. Ha ilyenről tudtok azonnal szóljatok nekünk!
Köszönjük! 
Szóval a lista:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ebben az évben volt szerencsém az EFOTT-on topogni egy hatalmasat és rögtön az első bejárás során ráleltem a Baross Rádióra. (Gyorsan hozzáteszem nem ők voltak az egyetlen, de nem is az egyetlen egyetemi rádió a helyszínen, ugyanakkor számomra a legmeglepőbbek.)
Lehet neked is annyira ismeretlen, mint nekem volt. Az EFOTT szinte hivatalos rádiójának számító csak és kizárólag neten működő adása a BME lelkes Baross kollégiumában lakó, rádiózás iránt érdeklődő hallgatói által készül.
A műsor kedves, igazi szakmai műhely. Átnyálaztam a szakról készült tájékoztatójukat és érdekes módon nem térnek ki a rádiós lehetőségekre, a specializációk között sincs kifejezetten rádiózáshoz köthető lehetőség - sőt! -, de ez mint tudjuk nem feltétel ahhoz, hogy valaki rádióssá váljon.

Forrás: BME

Budapesti Metropolitan Egyetem

A valaha "A kommunikációs főiskolaként" futó tudástér külön online rádió szakmai gyakorlati helyet teremt a hallgatóinak. A honlapjuk leírása alapján 

A rádiós csapat alapvető értékei közé tartozik a kultúra pártolása, a fiatal tehetségek menedzselése és a közösségi élet szervezése.

Ezen kívül van saját Média Műhelyük, ahol a modern, "one-man-crew" újságírást és kontent gyártást is tanulhatják a diákok. Ez így elég haladó szemléletű!

Debreceni Egyetem

Az első vidéki műhely ezen a listán, ahol ténylegesen műhely munka folyik. Alapszakon már a második félévben szerepel Médialabor tantárgy a kínálatban, de a negyedik félévben az Újságíró specializáción tanulóknak oktatnak Rádiós stúdiógyakorlatot, amely az egyetem főpületében egy erre berendezett kis rádió stúdióban zajlik egy volt Magyar Rádiós kolléga által. Van beszédgyakorlat és rádiós alapismeretek az általa átadott tudásanyagban, ráadásul ugyan nem szigorúan a szakhoz kötődve, de az egyetem igen szövevényes hálózatában ott található a Campus Rádió is, amely földfelszíni sugárzásával szintén egyfajta gyakorlati lehetőséget biztosít(hat).

Forrás: utajovobe.eu

Eötvös Lóránd Tudományegyetem

Az szinte alap, - Hál'Istennek! - hogy az ELTE-hez kapcsolódik az EPER, azaz az Első Pesti Egyetemi Rádió megléte, amely fantasztikus szakmai műhelyként sokat tett a hazai utánpótlásképzés biztosításáért. A közösségi alapokon, az Astoria és a 1 kilométeres körzetében fogható rádióban zajlik az ELTE Média Műhelye. 
Az egyetem által meghirdetett műhelygyakorlatok között található egy Rádiós műsorkészítés foglalkozás, amelyet Hargitai Henrik tart a stúdióban.
Mint honlapjukon írják:

A kettős kurzus során műhelygyakorlatban a hallgatók elsajátíthatják a rádiós műsorkészítés gyakorlati alapjait és alapvető műfajait. Az első órán különféle projekteket nyitunk, melyekhez a kurzuson részt vevő hallgatók kéthetente közösen készítenek egy-egy műsort.

Károli Gáspár Református Egyetem

A képzési kínálatban található Kommunikáció- és médiatudomány szak egyik specializációja a Kreatív média tartalomfejlesztés, amelyben olyan szakembereket képeznek, akik "ebben a megváltozott médiakörnyezetben szeretnének tartalomfejlesztő szakemberként dolgozni. " Ennek a fakultációnak a része a Rádiós tartalom készítés. A képzésre épül a mostanában egész jó netes hadjáratba fogó csak neten fogható, de legalább multichannel megoldással működő CoolFM.

Forrás:aspektus

Kodolányi János Főiskola

A Kodolányi indított elsőként idehaza kommunikációs képzést. A szak specializációi közé tartozik az Elektronikus médiumok szakirány, amelyben az ígéretek szerint a rádiózás alapjaival is megismerkedhetnek a hallgatók. 

Megtanulhatod a témaválasztás módszereit, a feldolgozás különböző műfajait, a kérdezéstechnikát, az információ-gyűjtés lehetőségeit és a nyilvános beszéd elemeit, gyakorolhatod a műfajokra jellemző beszédtechnikai sajátosságokat is. Elsajátíthatod a kamerakezelést, a stábmunkában való szerkesztő-riporteri munkát, a kép- és hangvágást, editálást és montírozást, a televíziós és rádiós műsorvezetés és szerkesztés munkafolyamatait.

Mindezt egy saját, kisebb rádiós stúdióban tehetik meg.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

A Pázmány oldalán habár a legfrissebb leírás a 2014. szeptemberi képzésről szól, azért az látszik, hogy rendelkeznek Nyomtatott és elektronikus média szakiránnyal, amelyben jócskán lehet rádiózást tanulni. Érdekesség, hogy itt tanít Radetzky András is a HEROE jelenlegi elnöke is. Munkájukat segíti a Pázmány Rádió léte.

 

Szegedi Tudományegyetem

Szeged igazi rádiós fellegvár, úgy, hogy folyamatosan termeli a rádiós tehetségeket. Az egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakán külön Elektronikus sajtó szakirány található, amely bőven tartalmaz rádió specikfikus területeket:

  • A rádiós műsorkészítés eszközei
  • Hírműsorok a rádióban
  • Rádiós magazinműsorok 

Emellett gyakorló terepként a SZER.FM, azaz a Szegedi Egyetemi Rádió és komoly, nem hivatalos gyakorlati helyszínként a Rádió88 is lehetőségként ott van a szegedi rádióspalántáknak, mint azt a példa is mutatja. 

Forrás: 24.hu

Természetesen közel sem biztos, hogy a lista teljes, de markánsan ezek az intézmények jelölték, hogy tesznek a hazai rádiózás ügyéért.
A listát a felvi.hu adatbankja alapján és saját kutatásból készítettük. 

Ha a téma még érdekel, akkor olvasd el a Magyar Nemzet 2015-ös cikkét arról, hogy miért nem büfészak a kommunikáció!