A TOP 5 rádiós szempontból fontos nyári fesztivál

A TOP 5 rádiós szempontból fontos nyári fesztivál

Rendhagyó listával szeretnénk segíteni, hogy hol érdemes rádióban is hallható előadókra vadásznod.

fesztivalheader.jpg

(Forrás: Aditya Chinchure on Unsplash)

Főleg elsővonalas fesztiválokat vizsgáltunk meg az alapján, hogy vajon melyiken lelhetünk rá a headlinerek között igazi rádiós világsztárokra. A magyar szekciót azért nem vizsgáltuk és vizsgálhattuk, mert

  1. nagyrészt ugyanaz a felhozatal szerepel mindegyik rendezvényen
  2. egyre jobban távolodik az általunk játszott magyar zenék előadóinak tábora a fesztiválokon megforduló előadók társaságától.

Példa: Veréb Tamást egy szemet sem látod fesztiválon - maximum a VIP-ben a VOLT-on - míg az Irie Maffiát egy cseppet sem játszod már, hiába még az egyik legnépszerűbb zenekar.
Természetesen a Halott Pénz, Margaret Island és Wellhello szentháromság ott lesz mindegyiken, míg a játszási listákból mostanában kikopó Punnany Massif és Ákos is. 

Ezek alapján így alakult a toplistánk, amely kihangsúlyozottan nem sorrendiséget tükröz, csak amolyan összegző jelleget:

VOLT

Érdekes módon amennyire prémium fesztivál a VOLT, annyira kevés rádiós előadó található a top headlinerek között.
volt.png
A honlap nyitóképernyőjét kifotózva sárgával jelöltük azokat, akiket hébe-hóba megtalálhatunk a rádiós listákon. Természetesen a Depeche Mode szintén ott van, de ez olyan evidencia számba megy, hogy még azt a két percet is sajnáltuk ennek a triviának aláhúzására. A VOLT egyébként - Sopronostul és Lővérekestül - az egyik legkülönlegesebb hangulatú program. Ahhoz, hogy adásunkban beindítsuk a nyarat, - amolyan fesztiválügyileg - a legtökéletesebb innen bejelentkezni.

Balaton Sound

A Balaton Partján tulajdonképpen egy hangosabb dance rádió fog szólni "élőben". Bár szigorúan véve az ilyen rádió fogalmi meghatározását nem sok hazai adó kerülhetne közel ehhez a kategóriához - talán csak egy - de most nem is ez a lényeg. Ha azt nézzük, hogy milyen fellépők fordulnak meg a prémium fesztiválok prémium összejövetelén, ahol fordítottan arányos a megforduló híres-, és/vagy neves emberek száma a rajtuk található ruhák mennyiségével, akkor a Balaton Sound sokkal inkább számít Magyarország Első Számú Fesztiváljának, mint bármelyik másik induló.

ablatonsound.png

A képen a top headlinereket emeltük ki, amelyek közül csak a jobb alsó sarokban található Dimitri Vegas és Like Mike jutott be kevesebbszer a listákra. Olykor ők is előfordulnak, de jóval kevesebbszer, mint mondjuk a mellettük található David Guetta, a The Chainsmokers, vagy Axwell és Ingrosso. Arról nem beszélve, hogy ez az a fesztivál, ahol megfordul még DJ Snake, Rita Ora, Martin Garrix, Jonas Blue, Craig David, Martin Solveig és Ella Eyre is.

EFOTT

Az EFOTT fejlődött talán a legtöbbet az elmúlt tíz évben. A korábban vándorrendezvény mostanra nem csak helyben vált stabillá, hanem színvonalban is. Úgy tud kifejezetten sok magyar fellépővel színvonalas lenni, hogy okosan, szinte rádiós és fesztivál szempontokat is kielégítve válogatnak külföldi nagy neveket. Sub Focus, vagy Dub FX neve nem sokat mond nekünk, de az Egyesült Királyságban elég szabatos előadóknak számítanak, bár már a kifutó kategóriából. Ez mondjuk nem azt jelenti, hogy ne bontanák le a házat/sátrat/színpadot.

efott.png

Ismét sárgával jelöltük a nagy rádiós neveket. Lost Frequences megkerülhetetlen, ha mostanában egy alap játszási listát rakunk össze, mint ahogy John Newman is így, vagy úgy, de fel fog tűnni a gondosan megszerkesztett playlisten. Jessie J pedig egy olyan világsztár, hogy "kihagyhatatlan" jelzőt szerettem volna írni mellé, de a "kötelezőt" rakom ide inkább.

Strand

Mondjuk ha fejlődésről beszélünk, akkor gyorsan rakjuk ide a Strand Fesztivált, amely amolyan nyárzáróként is funkcionálhat, de korántsem az. A fesztivál, amely a Petőfi Rádió Big Weekendje - ilyen néven a BBC Radio 1 gründol magának minden tavasszal egy nagyobb fesztivált - a Balaton partján elektronikus zene feljavítása mellett hoz össze egy kifejezetten családias eseményt. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne tolonganának ott a lelkes kortársaink, sőt a nagy nevek tolongására tódulnak ők is oda.

strand.png

Habár a Thirty Seconds To Mars nevének említésére minden jobb érzésű 18 év feletti és 25 év alatti ivarérett hölgy sikítozni kezd, a rádiókban még nem érték el ezt a hatást. Annál inkább a dörmögős hangú Rag'n'Bone Man, aki ott lesz a Balaton partján és Robin Schulz, aki mostanában már nem a szegény ember David Guettája, hanem az új David Guetta, vagy sokkal inkább a német Calvin Harris nevet kezdi fanyar szájízzel viselni, miközben másik szájaszéle mosolyra fakad az ARTISJUS-tól kapott számok láttán. KUNGS nevét tavaly elégszer mondtuk ki - ejtsd helyesen: kángsz - és Sigala is sikeresen küzdötte fel magát a slágerlistákra. 

Sziget

Mit lehet még leírni a Szigetről?
Ha korábban a Soundot tituláltuk az első számú hazai fesztiválnak, akkor a Sziget az első számú első. Ez az a fogalom, amely valahol a gulyásleves és a lovon álló pattogtatós ostorú Jancsi bácsi mellett áll képzettársításban, ha be kell azonosítani Magyarországot.
Sokan sajnálják, hogy magyar szót már nem lehet hallani miközben sétálgatunk a Sziget Köztársaságában, de egy percig se sajnáljuk, ha ilyen nevek érkeznek Budapestre.

sziget1.png

És mit nekünk egy kép:

sziget2.png

És, habár itt már hígul a rádiók által játszott előadók száma, de Lykke Li - ejtsd: Liükke Lí - a Bastille és Zara Larsson mellett elfér még egy harmadik tabló is.

sziget3.png

És a továbbiakban még feltűnik JP Cooper, ZHU és Alle Farben is. Igazi menyország, ha élünk halunk a toplistás előadókért és még zenei kalandozásokban is szeretnénk részt venni.

Amelyek sajnos nem fértek fel a listára:

SZIN

Az idei Szegedi Ifjúsági Napok az ötvenedik, amely a Stranddal egy időben zajlik, de hasonlóan jó színvonalon. Ott ahol befér egy Pet Shop Boys, egy Sean Paul, Jess Glyne és a Faithless is egy DJ settel nagy panaszra nem lehet ok, ráadásul a kedvessége és bája egy szegedi kiruccanásnak semmikor sem elodázható élmény.

szin.png

Campus Fesztivál

A Campus esetében szintén elmondható, hogy egy kellemes, magának a városnak szóló fesztivál kialakításán dolgoznak. Szegedhez hasonlóan sokkal inkább szól a helyieknek, mint a nagy fesztivál túrázóknak, ebből kifolyólag fantasztikus hangulata van.
A Nagystadion környékén megrendezett eseményen dugig vannak a terek és élvezhető zenei élmény jár azoknak is, akik a rádióból hallják egy-egy itt fellépő kedvencüket.

campus.png

VeszprémFest

A "premium music festival"-ként aposztrofált rendezvény valóban különleges zenei élményt tartogat évről-évre. Alapjában véve nem kifejezetten pop zenei felhozatallal dolgoznak, de az idén sikerült valami csodálatos programot összehozni. Ziggy Marley, Joss Stone és Amy Macdonald Aloe Blacc-kel nem rossz kombó.
Ráadásul az ékszerdoboz kategóriában található városkát már csak a premium élmény kapcsán is érdemes megnézni.

veszpremfest.png

Te melyiken leszel ott rádióként, vagy a műsoroddal?
Írd meg nekünk, hogy tudjuk hol találkozhatunk majd! :)