A slágerlistákat bogarászták matematikusok

A slágerlistákat bogarászták matematikusok

Azt kutatták szakemberek, hogy miből lesz sláger?

slagerheader.jpg

(Forrás: Adrian Korte on Unsplash)

A Royal Society Open Science szaklapban jelent meg egy tanulmány, amelyben 500 ezer dalt elemeztek ki, főleg olyanokat, amelyek 1985 és 2005 között jelentek meg Nagy-Brittaniában - írja a 24.hu a felmérésre hivatkozva.
Kiderült:

A top dalokat főleg a vidámság és a boldogság jellemzi és az, hogy lehet rájuk bulizni, de ez merőben ellent mond a zenei trendeknek.

Ezek a dalok egyébként a slágerlistákon is előkelő helyen tanyáznak. Maguknál a zeneszámoknál vizsgálták a dal hangszínét, hangnemét, táncolhatóságát, hangulatát, valamint az énekes nemét, majd hozzávették a műfaji és hangulati tényezőket.

A matematikusokból álló tudóscsoport a trackek sikerességét vizsgálta, amelyet a slágerlistákon elfoglalt helyük alapján állapítottak meg. Rájöttek, hogy 

az elmúlt 30 évben többnyire szomorú dalok jelentek meg, miközben a vidám-boldog dalok egyre kevesebb népszerűségre tettek szert.

Korábban egyébként kanadai és német kutatók is valami hasonló megállapításra jutottak, amikor kiderítették 2012-ben, hogy a lassú, mollban íródott dalok száma nőtt az amerikai slágerlistákon.
Sőt, kiderült az is, hogy

a nő hangok söpörtek el mindent, ez alól kivételt képez a rock zene, ahol továbbra is a férfi hang a siker kulcsa. 

Miközben tömegével ilyen dalok jöttek ki, a slágerlistákon más beállítódottságú dalok szerepeltek jól. A dobogó környékén fel-, és eltűnő zeneszámok vidámabbak, jókedélyűek, táncolhatóbbak és bulizásra alkalmasabbak voltak. Ha a műfajok tendenciáit nézzük azt vehetjük észre, hogy a rock kezd visszaszorulni, a pop és a dance sikerre van ítélve, míg a komolyzenéből és dzsesszből nehezen lesz sláger.

Mindezek alapján akár azt a következtetést is levonhatnánk, hogy

a vidám, bulizáshoz alkalmas, kevésbé nyugalmas és női énekes által előadott dal automatikusan slágerré válhat

- írja a 24.hu, de ez korántsincs így, mert a kutatók felhívták a figyelmet arrra a tényre, hogy egy dal sikeressége még ezzel a felméréssel együtt sem jósolható meg. Egy valamivel kapcsolatosan azonban tutira tudnak menni:

Ha az előadó szupernépszerű akkor 85%-os valószínűséggel meg lehet jósolni, hogy slágert készít-e?

Forrás: 24.hu