10 dolog, amit megtanulhatsz Howard Stern interjújából

10 dolog, amit megtanulhatsz Howard Stern interjújából

Megnéztem David Letterman beszélgetését Howard Sternnel és kiemeltem a legfontosabb részeket.

howard_stern_melyinterjuja.jpg

A Netflix műsorában szűk egy órán keresztül beszélgettek egymással Stern életéről, popkulturális hatásáról, természetesen a rádiózásról, valamint arról is, hogy milyen viszony fűzi Trumphoz. Ebből nekünk természetesen a rádiós részek lehetnek az érdekesebbek, így kiválogattam néhány tételt az általa elmondottakból, de nagyon ajánlom csak úgy egyben megnézni...főleg, ha bírjuk az angol szöveget, angol felirattal.

Megtanult a menedzsmenttel bánni

Stern elmondása szerint a rádiós sikereit az hozta meg - főleg a 90-es években - hogy mindig tudta, hogy az adott vezetőséggel milyen hangnemben kell beszélni, vagy tárgyalni. Ez segített neki, hogy a hajmeresztő hülyeségeit is végig vigye, vagy ha már beütött a krach, akkor megmagyarázza. Egyébként az egy órás beszélgetés alatt elhangzik az a történet is, hogy miért kellett a földfelszíni sugárzást elhagynia?

Miért kellett kirakni az NBC-től?

A legenda szerint az tette be az egyik szülőnél a kaput, hogy a rádiós a péniszével szeretett volna elzongorázni egy darabot. Ebből lett egy csinos feljelentés, majd egy nagyobb ügy, amelynek a végén a műholdas rádiónál kötött ki. Azt is elmondta, hogy nem gondolta volna, hogy pont a pénisz zongorás számából lesz gond, mert mutatni és mondani nem mondtak semmit, hiszen arra építettek, hogy a rádió az a "theater of the mind", azaz az elme színháza!

Most már nem ugyanaz

A Sirius XM-mel hamarosan lejár a szerződése és jelenleg még nem tudja mihez kezdjen. Elmondta, hogy valójában az, hogy teljes szabadságot kapott a műholdas rádiózásban nem könnyítette meg a helyzetét, hiszen a szabályok áthágásáról ismert stílus és az, hogy egy környezetben nincsenek szabályok valahogy nem férnek össze. Nincs meg ebben az a feszültség, amelyet korábban megteremthetett. Ezért azt választotta, hogy több értéket próbál becsempészni a műsorába, mert ebben a környezetben ez hathat furcsán. 

Zenéket játszott, amelyek között a csendet kellett kitöltenie

Érdekes a felfogása a rádiózás kezdeti motivációjáról. Amikor még nehezebb volt egységes adást szerkeszteni és készíteni, akkor úgy volt vele, hogy ő csak azt az űrt szeretné szórakoztató és hasznos módon kitölteni, ami a két dal elhangzása között keletkezik.

Egy telefonon keresztül ismerkedtek meg Robinnal

A filmes sztorival ellentétben nem besétált az életébe Robin, hanem egy szemfüles programigazató érzett rá, hogy kellhet egy ellenpólus Stern mellé. Konkrétan összekapcsolta őket telefonon keresztül és Stern kérte, hogy beszélgethessenek egy keveset. Egyből érződött a kémia, sőt saját elmondása szerint is már ez olyan volt, mintha egy műsort készítenének.

A totális őszinteségre alapozott Washintonban

Itt viszont hasonlatosan a film történetéhez igaz volt, hogy Washingtonban a DC 101-nál arra építette fel a műsorát, hogy teljesen őszinte volt, és nem köntörfalazott, ha beszélnie kellett. Azt a témát kereste, amit más nem mert volna bevállalni, vagy veszélyesnek érzett.

Csak a rádióban tud funkcionálni

Nagyon őszinte pillanat, amikor a rádiós arról beszél, hogy a való életben ő nem működik. Nem tud számlákat befizetni, nem érti hogyan is működik a világ, csak azt tudja, hogy hogyan működik egy rádió műsor. Ő ott érzi magát hasznosnak és teljesnek, ott van igazán funkciója.

Eufóriát okozott számára megnyerni egy mérést

Nem kizárólag a nagy verseny miatt, hanem azért is, mert érezte, hogy ez a munkájának az eredménye. Földöntúli élmény volt a számsort böngésznie, de soha nem tudta teljesen megélni a sikert, mert egyből az jutott eszébe, hogy "hogyan tudná a következőt megnyerni?"

A szavak nem jelentenek semmit

Szóba került az is, hogy konkrétan Lettermant és a feleségét egyszer nagyon kemény szavakkal illette adásban. Stern ekkor őszintén bocsánatot kért a feleségtől, majd kifejtette, hogy neki valójában a szavak nem jelentenek semmit, mert szinte mindent csak viccnek gondol. Ami adásban elhangzik az a műsor része, amiről ő tudja jól, hogy nem komolyak, de másnak valóban sértőek lehetnek.

Azért volt sikeres mindig mert őszinte volt a közönségével

Amikor azt boncolgatták, hogy miért lehetett mindig ilyen sikeres Stern azt emelte ki, hogy segített neki, hogy mindig őszinte volt az őt hallgatókkal. Ez egy felbonthatatlan kapcsot eredményezet közte és a közönség között.

Az adás előzetesét itt lehet megnézni:

Nagyon ajánlom minden rádiósnak, sokat lehet belőle tanulni. A teljes beszélgetés Netflix előfizetéssel érhető el. Az első hónap ingyenes.