Rosszból jót - néhány eset, amikor nagy kalamajkából lett jó rádiós megoldás

Rosszból jót - néhány eset, amikor nagy kalamajkából lett jó rádiós megoldás

Vannak olyan katasztrófák, vagy annak látszó helyzetek, amikor bedoghatjuk a törölközőt, de húzhatunk egy merészet is és a javunkra is fordíthatjuk az egészet. Miőrl beszélek?
A mai bejegyzésben négy példán keresztül megmutatom...

katasztrofaheader.jpg

(Forrás: Yosh Ginsu on Unsplash)

Hóhelyzet - Győr+

A legjobb példát erre itthonról tudjuk hozni. 2013-ban a március 15-i hétvégén viharos széllel megérkezett a hóesés. Utak váltak járhatatlanná, települések megközelíthetetlené, emberek rekedtek az utakon. A legkeményebb helyzet az M1-es autópályán alakult ki, ahol több százan rekedtek a fűtetlen autóikban. 1038 embert kellett elszállásolnia a katasztrófavédelemnek, de

még így is volt aki 44! órát töltött a hideg autójában, mire kimentették

- mondta állandó szerzőnk Lauscher Zoli, aki akkoriban Győrben dolgozott. A hóhelyzetben ugyanis jelesre vizsgázott emberségből, segítőkészségből, a helyzetre reagálásból és lokalitásból a Győr+ és az azóta megboldogult Ozone FM csapata és mindkét rádió. A két rádió munkatársai, amikor látták, hogy itt nagy a baj bent maradtak - van, aki haza sem tudott menni - és addig tolták a műsort éjjel-nappal, amíg csak segíteni tudtak. Azzal, ahogyan egy rádiónak kell: összekötötték az embereket. Sőt, bár egy tőről fakadtak, de mégis példa nélküli módon összekapcsolódtak így is javítva az elérést.

Zoli így emlékezik vissza azokra a napokra, amikor azt kérdeztem tőle, hogy ő mit csinált ott és mi történt akkor a stúdióban:

Igazi csapatmunka volt, ami önmagát szervezte, senkinek sem kellett megmondania hogy ki mit csináljon, valahogy magától összeállt a kép, pedig esetenként kilencen voltunk a stúdióban. - A többiek a szerkesztőségben szakadtak meg éppen. - Nem volt időnk megijedni, belecsöppentünk egy vészhelyzetbe, amikor sok ezer ember került bajba, és azért dolgoztunk hogy mindenki élve megússza. Elképesztően felemelő, ugyanakkor torokszorító, könnyfakasztó érzés volt, mikor vége lett. Örök emlék, ám hasonlót soha többé nem szeretnék átélni.

A két rádió elismerésben és kitüntetésben is részesült, de ettől még fontosabb, hogy életre összekapcsolódott a nevük az emberséggel és az igazi helyi értékekkel.
Az akkori néhány napról nyilatkozott itt - az akkor még létező békéscsabai rádiónak - a stúdióban a legtöbb időt töltő műsorvezető, aki korábban hordozta Orosz Sanyi, aki elmondta, hogy majdnem 15 rádiós dolgozott azon, hogy segítsen az embereknek. Nekik utólag is rengeteg köszönet jár!

Kitörő vulkán - BBC Radio 1

Katasztrófa helyzetből kijutott a BBC Radio 1 korábbi reggeli stábjának is. Történt, hogy amikor Chris Moyles a kimonhatatlan és leírhatatlan nevű izlandi vulkán egész európát befedő hamufelhője miatt New Yorkban ragadt összehozták, hogy a stáb nagy része Londonban, míg Chris műholdas kapcsolaton keresztül - egészen pontosan a Sirius Radio technikáját használva -  New Yorkból vezette a műsort.
Sőt!
Annyira rárímeltek az eseményekre, hogy külön out of news énekes(!!!) szignál parkot is összehoztak az alkalomra.

Aki érdeklődik angol nyelven itt bele lehet hallgatni, hogy hogyan szólt a fele London, fele New York adás:

Átírt RDS - Twizz Radio

A kollégák hozták haza az anekdotát a RadioDays-ről. Belgiumban egy országos adó reagálta le jól az eseményeket.
Történt, hogy a Twizz Radio arra reagálva, hogy hideg rekordok sora dőlt meg a belga fővárosban átírta az RDS-ét Twizzzzzzzzz Radio-ra, utalva a fogvacogtató hidegre.
Az olcsó, de ötletes húzás bejött: cikkeztek róla, az embereknek feltűnt kapcsolgatás közben és megmozgatott egy olyan részt bennük, amihez még egy hangnak sem kellett kijönnie a készülékből. Ráadásul az egész történet annyira emberséges, úgy együtt tudott élni egy várossal, az abban található elsődleges gonddal, hogy ez az, ami igazán közel hozta őket, nem egy huszadik nyereményjáték.

Színesítésként egy kis produkció a Twizz stúdiójából:

A Soros balhé - Petőfi Rádió

Aztán vannak úgynevezett PR katasztrófák is. Ilyen volt, amikor Fluor Tomi trollkodta szét az M2 Petőfi TV műsorát. 
Íme az eset:

Aztán megjelent a sajtóban, hogy beszüntették a Wellhello dalok játszását a Petőfi Rádióban. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Fluornak nem ez volt az első ilyen húzása. Már korábban is belerondított egy MTVA-s interjúba, aminek akkor is az lett a következménye, mint ebben az esetben. Akkor Pető Zoltán a Petőfi akkori vezetője szintén egy kis időre visszavonta a Wellhello dalok játszását, de ezzel nem foglalkozott a sajtó.
Most azonban a bekiabálás tartalma, a "Soros György" miatt adta magát a konteo lehetősége. Pedig a trollkodásban a visszatérő jelleg volt a dühítőbb. Gondoljunk csak bele, hogy ha ott tiszteletlen egy zenész, ahonnan a bevételeinek egy jelentős része származik, ha ott rondít bele az élő adásba, ahol az egyik kiemelt előadóként kezelik, - ráadásul ezt nem először teszi meg - akkor nem bármelyikünk megtette volna, hogy onnantól kezdve nem részesítjük előnyben?
Na, ugye!
Fluor végül személyesen kért bocsánatot - ez kifejezetten emberi lépés volt -, majd egy ötletes húzással rehibilitálták a Wellhello dalokat a Petőfibe.
Tisztartó Tituszék ekkor találták ki az azóta elhíresült "...én vagyok a Soros a Petőfi Rádióban" spotot.  Mindz pedig még jócskán a tüntetések előtt történt, de addigra már a sajtó ezt a zászlajára tűzte.
Tomi egyébként ekkortájt posztolta ezt a Facebook oldalára:

Az alatta található szöveg pedig ez volt:

Nagyon köszönjük, hogy ennyien mellettünk vagytok, álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen sok ember fog minket támogatni! Mindemellett köszönet a Petőfi rádiónak is, akik lényegében beengedtek trollkodni és végül jófej módon kezelték a történetet!
“Összenézünk, összeérünk...” One love!

Végül a dalok visszakerülése és a fifikás kampány kihúzta az egész helyzet méregfogát, amelyben több politikai szálat próbáltak láttatni, de valójában inkább csak maga a trollkodás ténye okozta a PR-katasztrófát.

Ha Te is ismersz ilyen esetet, akkor írd meg nekünk kérlek!
Köszönjük!

Update:
Jelezték nekünk, hogy ugyanilyen fantasztikus ereje volt a rádiónak a vörösiszap katasztrófa idején. Helyi rádiózás iránt elhivatott emberek kitalalták, hogy csinalnak egy vész rádiót, mert akkor, ott nem volt semmi internet, és normális telefonhálózat, mert azt is elmosta az áradat. Budapesti közösségi rádiósoktól kaptak adóberendezést és ezzel két hetig folyamatosan mondták a helyi híreket, hol lehet kaját enni, ruhát szerezni, gázpalackokat cserélni, mikor lesz gyűlés, lakógyűlés. Az összes közösségi helyen ment az adás. Az eset érdekessége, hogy kiderült, hogy kalóz adás ment,  mert nem intézték el az engedélyeket, de addigra már a Védelmi Bizottság is rájuk hivatkozott és kérték a segítségüket. 
Az infókat köszönjük Juhász Bálintnak!