Jó módszerek a halogatás ellen

Jó módszerek a halogatás ellen

Régóta tolsz valami feladatot magad előtt? Lehet halogató vagy...pedig ez nem halálos bűn, pláne nem gyógyíthatatlan.
Ma ebben segítünk Neked!

halogatasheader.jpg

(Forrás: Srikanta H. U on Unsplash)

A napokban jöttem rá, hogy tulajdonképpen bizonyos dolgokban halogató vagyok/lettem. Az előbbire szeretnék belül szavazni, de sajnos ez nem valami genetikai kódoltság, sokkal inkább rossz berögződés, a szervezetlenség egy jele.

Amikor halogatsz valami - általában - fájó és unalmas feladatot, vagy döntést, akkor magadat fosztod meg a főleg időtől, de leginkább energiától. Abban egyetérthetünk, hogy ez nem jó hozzáállás.

Érdekes halogatásról beszélni a mi hivatásunknál, ahol jóval több és szűkebb határidővel dolgozunk, mint egy átlag ember, ráadásul midnezt úgy, hogy egy műsort nem igazán lehet tolni. 
Viszont, felismerheted ezt az érzést, amikor arra gondolsz, hogy lehet halogatni

  • a holnapi forgatókönyv összerakását
  • a zenei lista elkészítését
  • a hétvégi műsor interjúalanyának felhívását
  • egy saját blog indítását
  • a fogorvoshoz eljutást
  • a társadnak megígért vacsorát.

Így már jóval kézzel foghatóbb a dolog.
Utánanéztünk és találtunk néhány módszert a halogatást helyett és ellen, csak azért, hogy a rádiós életeden túl másra is jusson időd.

1. Az 5 másodperces szabály

Elég csalóka ez a halogatás. Egy kicsit nyomaszt minket az előttünk tornyosuló feladat tenger, ezért inkább valami gyors örömforrást keresünk. Ez jobbára vagy Facebook, vagy egy gyors cigi, esetleg egy kávé, de ezzel máris elszaladt ismét néhány értékes perc. Ezek keresése helyett itt egy trükk, amivel azonnali eredményeket érhetünk el - ezt a mondatot akár a Teleshopból is vehettük volna.

A szakemberek szerint jó megoldás lehet, ha bevezetünk egy rituálét, amint azon kapjuk magunkat, hogy próbálunk elodázni valamit.
Kb. arra kell gondolni, mint amikor egy rakétakilövő állomás visszaszámol öttől a nulláig. A módszer szerint, amint a nullához érünk gondolkodás nélkül azonnal vessük bele magunkat a munkába. Egyszerűen csak kezdjünk bele. Erről az „5 másodperces szabályról” Mel Robbins motivációs előadó nevéhez fűződik, aki beszélt egy TED Talk előadáson. Ez a trükk segít azt a löketet megadni, ami kihagyja az agyalást a körből és egyből hatékonyságot eredményez. 

2. Aprózd szét!

Ha egy nagyobb volumenű feladat előtt állunk, akkor jó analitikus módjára szedjük szét a feladatokat kisebb részfeladatokra és kezdjük el az elsővel. Aztán jöhet a második, majd a harmadik, mígnem egyszercsak kész lesz a nagy feladat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy szeretünk kisebb feladatokon a lehető leghamarabb túlesni. Ha egy apróbb feladatot elvégeztünk, még ha nem is a teljes célt értük el vele, pszichológiailag jó hatással van ránk.

3. Ne áldozd be a jövőt a jelen rovására!

Bizonyára ismerős neked is a "na még elintézek néhény telefont, aztán megcsinálom az NMHH bevallást"!
- A dőlt betűs rész helyére bármely nagyobb volumenű feladat behelyettesíthető -
Ha jelenbéli apróbb sikerekért jóval nagyobb feladatokat időben eltolsz, akkor csak kapkodás, de jóval nagyobb frusztráció lesz a vége. Sajnos ilyenek vagyunk: a jövőbeli sikerek és előnyök helyett hajlamosak vagyunk a jelenbeli, azonnali dolgoknak elsőbbséget adni.

A megoldás az lehet, ha előre eltervezzük a napunkat és csak a legfontosabb három feladatra koncentrálunk. Három szörnnyel meg tudunk küzdeni. Közben természetesen végig tartsuk szem előtt ezt a listát és bármilyen sürgős(nek tűnő) elintéznivaló is jön közbe, tartsunk ki az eredeti terveink mellett.

4. A határidők segíthetnek is!

Ha időben távolabbi az esemény, akkor az ügy megkönnyítése érdekében tehetünk magunknak ígéreteket. Mondjuk beszéljük meg magunkkal, hogy délig végzünk egy feladattal. Ezt fogjuk a leghamarabb megszegni.
Viszont, ha másnak teszünk ígéretet, máris nagyobb eséllyel fogjuk betartani az ígéretünket. A tudat, hogy valahol várnak minket az egyik legnagyobb motiváló erő arra, hogy valóban be is fejezzük feladatainkat.

Ezek egyszerű coaching szemléletű megoldások, de kutakodásaink során találtunk néhány pszichológiai alapú módszert is. Röviden ezekről: 

  1. Képzeld el élénken azokat az előnyöket, amelyek az előtted álló feladat elvégzésével járnak. Akár ideveheted az el nem végzésével járó hátrányokat is. A trükk az, hogy inkább a siker képét próbáld erősíteni magadban, a kudarcét csak akkor, ha már nincs más eszközöd önmagad megregulázására.
  1. Apellálj arra a vágyadra, miszerint megbízható, rendes, becsületes, korrekt ember szeretnél lenni! Gondolj arra, ha nem csinálod meg ezt a dolgot, megdől a rólad alkotott kép.
  1. Fogd fel apró kényelmetlenségként! A sikeres emberek tudják, hogy el kell viselni némi kellemetlenséget azért, hogy hosszabb távú előnyöket érjenek el. Tudatosítsd magadban, hogy ezen túl kell esni, aztán ennyi.
  1. Tegyél egy nyilvános bejelentést! Hasonlóképpen a rád váró emberhez, ha valakinek előre bejelented, hogy hétfőre meg lesz a kért műsorterv, akkor valószínűleg jobban nekiveselkedsz, mintsem ha csak magadnak ígérted volna meg a műsorod nyári, menetrendszerű megújítását. 
  2. Tartsd mindig észben a feladatod! Folyamatosan emlékeztesd magad, milyen haszonnal jár számodra az elvégzése, és milyen hátránnyal, ha nem sikerül. 

Ahogy a legtöbb kollégát megismertem ha műsorról van szó, akkor nem halogatunk. Ha az élet és a munka ehhez szervesen nem kapcsolódó feladatairól, akkor annál inkább.
Időkeretek között töltjük a napunk nagy részét, teljesen természetes, hogy ezeket mind tartani nem tudjuk.
Azt viszont könnyebbé tehetjük magunknak, hogy ne legyen frusztráló egy-egy nagyobb feladat megoldása, vagy a felé vezető út. Reméljük sikerült ebben segítenünk!

Sok sikert kívánunk!
És szívesen várjuk, ha van valami saját és jó módszered. :)

A bejegyzés megírásában segítségemre volt a Profession és a Pszichoblog egy-egy cikke.