A produktivitásod 3 alapszabálya, ha sokat vagy adásban

A produktivitásod 3 alapszabálya, ha sokat vagy adásban

Mi van akkor, ha már nem úgy muzsikálunk? Mi van, ha ott a cél előttünk, de nem tudjuk elérni? 
Egy másik blogbejegyzsé alapján mutatjuk a válaszokat!

productivity1.jpg

(Forrás: Anete Lūsiņa on Unsplash)

Még márciusban indult - egy szerintem csodás ötleten alapuló - blog az Elköltöztem Otthonról. Az alapkoncepció az, hogy a felület a 18 és 35 év közötti fiataloknak segít abban, hogy otthagyhassák végre a mamahotelt, mindezt úgy, hogy rengeteg hasznos tippet osztanak meg arról, hogy mondjuk hogyan tervezd meg a kiadásaid

Egyébként biztos vagyok benne, hogy Adri, a blog szerzője, aki podcastet is indított, vagy nagyon komoly belső drive-val viseltetik a téma iránt, vagy valamilyen üzleti célja is van vele - bár ez egy jó blognál szinte alapnak mondható. Hajrá Adri!

A szerző legutóbb azzal foglalkozott, hogy hogyan maradhatunk hatékonyak?Habár elsőre az ő eredeti témájától eléggé eltér, de most nekünk mégis jól jön a rádiózás kapcsán. Ha nem is ma, de egy napon eljön az a pillanat, hogy a kiégés miatt, vagy csak egy fáradtabb periódusban csökken a produktivitásunk.
Ez pedig rossz műsorhoz, elhibázott lépésekhez vezethet.

Az Elköltöztem Otthonról blog szerzője így határozza meg a produktivitás fogalmát:

Produktivitás = Összes eredmény / összes ráfordítás

Így a képlet szerint akkor vagy a leghatékonyabb, ha a lehető legkisebb ráfordítással - pénz, idő és energia - a lehető legnagyobb eredményt éred el.

Érdekes ez az egész, mert akárhogy nézni a hallgatottságon kívül nem sok mindenben lehet mérni a "termelékenyésgünket. Még csak leütött karakterben sem, mint egy blog, vagy újság esetében, mert sokszor a túlbeszélt blokokkal csak rosszabbul jársz. Megkapott sms-ekkel, üzenetekkel? Ezt sem gondolnánk relevánsnak...
Talán a rutinod úgyis kimondtaja veled belül, hogy ez egy produktív, jó blokk volt-e, vagy érdmes lenne-e még fejlődni.
Hallgass saját magadra, tudni fogod, ha valami nem klappol!

Mi érdekes még?

A legtöbben úgy szeretünk célokat kitűzni magunk elé, - legyen az személyes, mondjuk egy új autó 1.000.000 forintért, vagy cégeset, átvenni a piacvezető szerepet - hogy számokat vizionálunk. Ennek eléréséhez persze látjuk, hogy mit kell teljesíteni - ismét számokban - és ezt hideg fejjel ki is számoljuk, de egy valamivel nem számolunk: az érzelmekkel.
Mert lehet, hogy ez plusz vesződséggel, plusz munkával, vagy feszültséggel jár és akkor máris megérkeznek a hozzá tartozó érzések. Először tudattalanul, majd teljesen átérezve őket. Így, amikor végül megszerezzük a piacvezetést, vagy ott lesz az autó, máris nem úgy örülünk neki, mint, ahogy az a várokázási időben indokoltnak tűnt. Ha mondjuk ez a helyzet plusz munkával jár és imádod a munkád, akkor nem törvényszerű, hogy feszültséget okoz benned. Ha mégis fesztültebb vagy, akkor önvizsgálatot érdemes tartanod azzal kapcsolatban, hogy tényleg szereted-e még a munkád?

Az Elköltöztem Otthonról blog szerzője a következő tanácsot adja:

Ne összegekben gondolkozz, ne is százalékokban. Lásd a miérteket, azokat a motiváló erőket, amik nagy érzelmeket mozgatnak meg benned! 

Mitől lehetsz, vagy maradhatsz igazán produktív?

1. Ha vigyázol magadra!

Éhes vagy? Fáradt vagy? Beteg vagy?
Mindezek mellett hogyan is lenne elvárható, ha az a fundamentum, amire épül a produktivitásod, azaz te magad nem vagy 100%-os. Alapszabály, hogy

a produktivitás nem a beleinvesztált idővel növekszik. Tölts több minőségi idő magaddal, hiszen te vagy az, akin alapul a műsor, a hírek.

Mivel gép nem vagy, hamar kiégsz, és könnyen rosszabbul teljesíthetsz, ha nem alszod ki magad, ha nem figyelsz oda a táplálkozásodra és nem pihensz rendszeresen. Én magam is azt mondom, hogy rádiósként ezek lehetetlen tényezőknek tűnhehetnek, de tulajdonképpen pont azt teszed kockára a nemtörődömséggel, hogy a jövőben is azt csinálhasd, amit szeretsz. Légy észnél!
Ha lerobbansz, nem tudsz dolgozni, ha csak kicsit robbansz le, a munkád nem lesz hallgatható.

2. Ha máshogy állsz hozzá!

Két fontos tényezője van ennek:

  • A megszokás, a beleunt állapot. Vagyis, ha nem keresünk új utakat, megoldásokat, ha jó az úgy, mert már 10 éve úgy van, akkor egy idő után óhatatlanul is beleunsz, ezzel pedig arányosan csökken a produktivitásod. Az ötleteidből élsz, a kreativitásod a munkaeszközöd, igenis dolgozni kell új ötletek behozásán még akkor is, ha van, amit a menedzsment leszavaz. Amíg ez megtörténik addig is értékes agytekervény mozgatáson estetek túl.
  • A rend. Mindannyian jártunk már négy hetes újságokkal és cetlikkel telenyomkodott stúdiókban. Nem hasznos, ha nem hagysz elég teret és rendezettséget magad körül. Sokkal jobban szárnyal az elme. És ez igaz a számítógép asztalára is...

 3. Ha használnál valamit!

Itt bármire érteheted - szinte - ami megkönnyíti a munkádat. Lehet applikáció, egy jegyzetfüzet, egy parafatábla, mindegy csak rendszerezd a gondolataidat! Ne hagyd elveszni az ötleteidet, mert ez a legnagyobb kincs a munkád során. Aztán egy felvezetett korábbi ötletből később egy kevésbé produktív időszakban egy igen hasznos kiindulási pont keletkezhet. 

Te miben méred a produktivitásod?

Óriási köszönet az Elköltöztem Otthonról blog szerzőjének a kiinduló cikkért, amit átültettünk rádiós közegre.