Video killed the radio star? Közel sem!

Video killed the radio star? Közel sem!

Miközben a videó fogyasztás már most is az egekben, - és ez csak nőni fog -  vajon milyen hatással van ez, vagy közvetetten ez a rádió hallgatásra? Mit mutatnak a számok az Egyesült Államokban?
A MediaVillage hasábjain Brian Hughes írt erről.

video_1.jpg

(Forrás:BrandTrend)

Arra már egész szépen kirajzolható diagrammok és felmérések vannak, hogy a lineáris műsorszolgáltatások közül a klasszikus televízió hogyan veszít egyre több nézőtt az on-demand szolgáltatások miatt - itthon már egy embert ismerek is - miközben érdekes megjegyezni, hogy

a rádiónak ugyanezzel a problémával kell szembenéznie az audio streaming megjelenése miatt, mégsem estek be jelentősen az adatok.

Valójában, az AM/FM rádió még mindig a hallgatásra szánt fogyasztási idő felét uralja 

- írja a MediaVillage a 2017 második negyedévében készült Edison Research Ear Report adataira hivatkozva. És még mielőtt arra gondolnánk, hogy ez valamiféle gazdasági, vagy nagyon sajátos Egyesült Államok béli helyzet miatt bontakozott ki a szakember rámutat arra bejegyzésében, hogy ez leginkább a hosszabb utazási időnek és a tömegközlekedés kisebb mértékű kihasználtságának köszönhető más országokhoz képest. És ez elsősorban a rádiónak kedvez és nem a streaming szolgáltatásoknak. Valahogy az emberek szívesebben váltogatnak csatornákat...
Azonban a szakemberek figyelmeztetnek arra, hogy ez akár változhat is, mert egyre több autó rendelkezik és rendelkezhet majd a jövőben stabil internetes kapcsolattal az utakon, így a streaming is kézenfekvőbbnek TŰNHET.

A cikket jegyző Brian Hughes vezeti a MAGNA Audience Analysis Practice ágát, amelynek feladata, hogy a fogyasztók média fogyasztási szokásait vizsgálja és értelmezze ebben a jelenleg is teljesen mediatizált világunkban. 

A MAGNA 2012 óta két évente elkészít egy ún. Media Economy Reportot, így a 2016-os összesítésből kiemelnénk néhény fontos megállapítást - miközben epekedve várjuk a 2018-as darabot: 

  • Az AM/FM rádió számára legfontosabb  iparági vertikumok szenvednek. A kiskereskedelem és az autóipar a hirdetések egyharmadát teszik ki, és jelenleg mindkettő szembeszélben áll.
  • Érdekes, hogy az Egyesült Államokban a helyi rádiók kapják a nagyobb pofonokat a nemzeti adókkal szemben. Ennek egyik oka a helyi üzletek és vállalkozások bevételének visszaesése, másrészt a digitális média helyettesíthetősége.
  • A marketingesek elkezdték felismerni a podcastek növekvő és sokszínű közönségének lehetőségeit. Ha most a mérhetőség is megvalósul, akkor még nagyobb áttörés jöhet.
  • A háztartások egy részében található televíziókon - amelyeken a méréseket végezték - feltűnt az audio streaming szolgáltatás - Spotify, Pandora, vagy Youtube - hallgatási mutatóinak növekedése.
  • Az okos hangszórók gyorsan válhatnak egyfajta otthoni szórakoztató központtá - amin keresztül rádiót is lehet hallgatni - és számos új lehetőséget kínálnak a hirdetőknek. 
  • A virtuális asszisztenseknek - pl.Siri - és az emlegetett okos hnagszóróknak köszönhetően a hangalapú keresés egyre gyakoribb jelenséggé válik, és bizonyos források szerint 2020-ig az internetes keresések felét fogják kitenni.

Természetesen ezek a tendenciák nem igazak a hazai helyzetre vonatkozólag, de az biztos, hogy jó hír, hogy ahol még jobban rányomja a streaming a bélyegét a rádiók hétköznapjaira is, van bőven craft!
Már csak tudni kell megtartani ezt az előnyt, de amíg a tévések kvázi "feladják" és egyre több mindent költöztetnek a on-demandra,

nekünk az azonnaliság erejével, csak más platformokat is kihasználva kell és lehet tartolnunk...

Te mit gondolsz?
Beszélgessünk a csoportunkban!

42NET Rokonok

Forrás: MediaVillage