Az 5 legjobb ingyenes zeneletöltő oldal

Az 5 legjobb ingyenes zeneletöltő oldal

A minap kért meg egy nagyon kedves ismerősöm, hogy ajánljak neki olyan oldalakat, ahol a projektjeihez találhat jogtiszta zenéket, lehetőleg ingyen. Erre tegnap szembe jött velem ez válogatás.

zeneletolto.jpg

(Forrás: Kelly Sikkema on Unsplash)

A listát egyébként a Marketing Morzsák csapata készítette az Adweek és a Be Social anyagai alapján, és elsősorban azért született meg, mert utána néztek, hogy idehaza mi jött össze a Facebook nagy zenei dealjeiből.

Mint ismeretes a közösségi média óriás hónapról-hónapra jelent be a zenei tárukkal kapcsolatosan csatlakozókat a nagy zenei kiadók részéről. Az oldal összefoglalója szerint eddig ez történt:

Miért jó ez?

Mert az egyébként is gombamód szaporodó videók mennyiségét egy ilyen ingyenes és JOGTISZTA megoldással egy csettintésre akkorára tudnánk hízlálni, hogy akár el is nyomhatnánk a Youtube videó hegemóniáját.

Itthon azonban a Facebook Hanggyűjteménye csak 1200 zeneszámot tartalmaz, de a legkevésbé van benne Taylor Swift, vagy Ed Sheeran. Ezért fontos, hogy a legalitás talaján maradva alternatív forrásokhoz nyúljunk.
Ez nem feltétlenül -sőt!- videóhoz kell, hogy kötődjön, bármi kapcsán kellhet egy meghatározó zene: egy reklámhoz, egy loopnak, egy-egy promócióhoz, vagy "hangulat keltéshez" műsor közben.

1. Incompetech

Főleg alternatív zenékkel dolgoznak. Nagyon sok zene Kevin MacLeod kezét és eszét dícséri. 

2. Danosongs

Dan-O egy létező személy. Aktív énekes-dalszerző, aki imád instrumentális zenét készíteni, de még jobban átadni azt. Ingyen felhasználható a zenéje, csak annyit kér, hogy bármihez használod - a leírásban - a nevével és egy linkkel együtt tüntessük fel. Fair. 

3. Mobygratis 

Moby oldala. Igen azé a Moby-é!
Annyi csavar van itt, hogy az ingyenes felhasználás csak magán célra lehetséges, minden más fizetős, de nem hiszem, hogy ez akkora tétel lenne, amit időnként ne engedhetnél meg magadnak, főleg ha arról van szó, hogy egy világhírű producer zenéje szólhat a rádiód arculatában.

4. Freesoundtrackmusic

Ezen az oldalon van bőven fizetős tétel is, de a FREE jelzésű szekcióban bármilyen célra felhasználható zenéket is találsz.

5. PacDV

Nem csak zenék, hanem effektek is felkerülnek erre az oldalra. Mindössze annyit kérnek cserébe, hogy tüntesd fel, hogy honnan van a forrás, ami egy rádiónál, vagy rádiós produkciónál nem annyira lehetséges, de a weboldalon éppen elfér ez az információ.

FIGYELEM!

Természetesen nekünk rádiósoknak itt is törekednünk kell a jogtisztaságra, de ezen az érán belül létezik még egy megoldás!
A legtöbb hazai, arculattal foglalkozó szakember képes produceri munkákra is, azaz arra, hogy a hangmintái alapján személyre szabott logót, vagy akár dallamot is összerak a műsorodnak és/vagy rádiódnak.
Ez egy olyan lehetőség, amivel a kreativitás kimaxolható, valamint felülírható annak a lehetősége, hogy koppintás történjen bárhonnan.
Élj ezzel a lehetőséggel és beszélgess Velük!

Ha Te is ismersz nagyon vagány, hasznos oldalakat, akkor ne tartsd magadban!
Mi is, és a Többiek is megköszönjük a segítségedet!

blog@42netmedia.com

Forrás. Marketing Morzsák