Kinek mi okoz fejtörést a hang kapcsán a rádióban?

Kinek mi okoz fejtörést a hang kapcsán a rádióban?

Milyen hangzás lehet a rádiók jövője? Erről beszélgetett Bajáki Gábor kollégánk több résztvevővel is az idei Radiodays egyik kerekasztal beszélgetésén Bécsben.
Olvasd el miről volt szó!

europedaysheader.png

Több körben szóltak hozzá a jelen lévők a Bajáki Gábor vezette kerekasztal beszélgetéshez.

A téma a rádiók hangja volt, vagyis az, hogy mostanában milyen modern hangzásbeli problémákkal, kihívásokkal küzdhetnekj a rádiók. Természetesen ahogy egy jó szakmai beszélgetésnél, ott ahol szakemberek gyűlnek össze, szerteágazott a beszélgetés.

Az első körben a Kidz Bop rádió képviselői beszéltek arról, hogy számukra a hangzás legnagyobb kérdése abban mutatkozik, hogy a választott tematikájukat be tudják teljesíteni. Ők gyermekeknek csinálnak rádiót, úgy, hogy ismert pop dalokat formálnak át a gyermekek nyelvére nem csak arra ügyelve, hogy a nyelvezet, ne legyen ártalmas, hanem mondandójában is a kicsikre szabják a tartalmat. Emmellett ez a formátum remek terep arra, hogy népszerűsítsék ezeket a zenéket a gyerekek körében. Nyilván emellett vannak mesék és egyéb tartalmak is.

stabmunkaban6.jpg

Fotó: Kőrösi Tamás

Egy afrikai rádió készítője arról beszélt, hogy nekik az internetes interjú készítés okoz fejtörést. Többször kell kapcsolatot teremteniük például Portugáliával, de a hangminőség hagy kívánni valót maga után. Ezt a problémát általában Whatsapp-pal oldják meg. Gábor vezényletével a résztvevők megvitatták, hogy milyen egyéb más lehetőségek vannak még, úgy mint a Viber, vagy a Skype vonatkozásában.

Egy belga news/talk rádió képviselői felvetették, hogy érdekes eset az, amikor egyszerre három ilyen szolgáltatás is fut, és ezek "összecsöröghetnek", zavarhatják egymást.

Egy riportműsorokat készítő szabadúszó brit hölgy a hang kapcsán arra mutatott rá, hogy az ő munkája során nagyon fontos az effektezés és elsőre nem is gondolnánk, de sokszor a zajnak is meg van a maga szerepe: olykor egy-egy zörej olyan atmoszférát teremt, amelyet szóban nem lehetne leírni. Ő hozta fel azt is, hogy elég érdekes kérdés az, hogy meddig marad meg egy kontent az interneten? Az általános bevett gyakorlat egy hetet jelent - ez csak szokás alapján - de az alkotók örülnének, ha ez tovább is fent maradna. A döntés viszont általában a rádiók kezében van.

stabmunkaban4.jpg

Fotó: Kőrösi Tamás

Az utolsó felszólaló a holland  Q-Music programigazgatója volt. Ő beszélt arról, hogy számukra a hangzás az arculat és a zenék teremtette hangulat egysége. A RADIOSITE kérdésére elmondta, hogy nem olyan régen váltottak a reggeli műsorban és új stábot raktak a főszereplő köré. A felválallt formátumukat feszegető kérdésre válaszolva elmondta, hogy ők a hangulatra mennek rá, egyfajta feel good érzést szeretnének generálni.

Egyébként ez a beszélgetés is jól mutatja azt az inspiratív és nemzeteken átnyúló hangulatot, ahol szinte közös nyelv a rádió és olyan inspirációval tölt fel egy afrikai rádióst, egy brit szabadúszót, egy magyar rádiós szakembert és akár egy Q-Music szintű rádió programigazgatóját, ami akár egy életre is inspirálhat.
Egy ilyen élményt megtapasztalni felülmúlhatatlan...

Amennyire tudunk folyamtosan tudósítunk Titeket, a legfontosabb tudásmorzsákról. Az érzést azonban nehezebb átadni...