A profi reggeli műsor(os) 10 tulajdonsága

A profi reggeli műsor(os) 10 tulajdonsága

Korábban ígértük, hogy belemászunk abba mélyebben, hogy milyen személyiségjegyek, vagy tulajdonságok kellenek egy műsorvezetőtől, hogy jó reggeli rádiós legyen?
Most ezt nézzük meg!

reggelimusor.jpg

(Forrás: Jake Givens on Unsplash)

Írásunk kiindulási pontjául ismételten Valerie Geller: A sikeres rádió könyve alapján, Sean Ross az Edison Research zenei és program részleg vezetőjének gondolatait vettük.
Ha innen indulunk ki, ilyen a jó reggeles:

1. Magabiztos

Ross tanácsa, hogy tartsuk észben: 

Elsősorban magadnak készíted a műsort.

Természetesen ez nem az öncélúságot jelenti, de ha nem tudsz azonosulni, magad hangjára formálni egyes blokkokat, az nagyon könnyen és sokkal feltűnőbben kiütközik adásban, mint bármely más műsorformátumnál. A szakemberek legtöbbje azt mondja, hogy a hallgató fejével gondolkozz, de Ross szerint ha neked nem tetszik, amit csinálsz, akkor kinek fog?

2. Felhasználja a saját erőforrásait!

A legfontosabb erőforrásod pedig a tehetséged!
Vannak persze más komoly resource-ok is, de ez az, ami a legnagyobb felhajtóerőt adja neked. 

Légy tisztában a képességeiddel és fejleszd őket!
Aztán mutasd is meg őket!

Ross ezt így foglalja össze:

Ha olyat nyújtasz, amit bárki más is tud, miért éppen téged vettek fel a rádióhoz?

3. Tiszteli az alapokat!

Az olyan alapszabályok, mint a reklámblokkból ütős dallal jövünk ki, vagy, hogy óra végére fokozzuk az adás lüktetését nem élet-halál kérdése, de ezeket a "nagy öregek" már kikísérletezték. Arról pedig ismét megemlékeznénk, hogy a szabályok sokszor csak egy kreatív keretet adnak, amelyen belül lehet mozgolódni.
Ez az igazi szabadság, nem a szabadosság!

4. Jól használja a kapcsolati hálóját!

Ha van olyan boltosod, orvosod, rokonod, aki érdekes lehet műsorban, - vagy az, amit mond - akkor illeszd be a menetbe! 
Ne urambátyám alapon, hanem a műsor minőségének javulása érdekében!
Ha úgy figyeled a környezted, hogy kit érdemes megmutatni a Titeket hallgatóknak, hogy inspirálják, segítsék őket, akkor nagyon hamar kincsekre fogsz találni! 

5. Csapatjátékos

Ha nem is egy komplett csapattal dolgozol együtt reggel, hanem egy one-man-show-t építesz fontos, hogy csapatban gondolkozz!
Nem csak a hírszerkesztővel, de akár a kreatívotokkal, a tanácsadótókkal, az értékesítővel, akiket megkérhetsz egy-egy geg megírására, vagy egyszer-egyszer bevonhatod különböző blokkokba.
A one-man-show nem magányos farkas állapotot jelent, hanem nagyobb felelősséget, mert egyedül a Te SZEMÉLYISÉGEDRE épül fel egy komplett reggeli sáv.
Viszont toborozhatsz magad köré egy kisebb csapatot, akik színesítik a műsort.

6. "Nehéz" ember

Érdekes, de a szakember kiemeli, hogy szinte szükségszerű, hogy, aki reggel van egy kicsit nehéz ember legyen. A személyiségéből fakadóan biztos nem lesz könnyű vele dolgozni, lesz saját véleménye, akarata, de ez nem a lázadozást jelenti, hanem a konstruktív ellenvéleményt.
Ha az előbbi valósulna meg, az csak szimplán nagyképűség és nem a műsor - végső soron pedig a hallgatók - érdekeit szolgálja. 

7. Minden helyzetet élvez, ami rádiózás

Legyen az egy kis, közösségi rádió, vagy a legnagyobb(?) hálózat reggeli műsora élvezi, amit csinál. Ha el is feledné, mert éppen álmos, akkor képes rá emlékezni, hogy

a rádiós nem a rá bízott hallgatótábor és terület méretétől lesz valaki, hanem attól, hogy bármilyen körülmény között a lehető legjobb műsort tudja produkálni!

Ross ezt így írja le még szebben:

Ha olyan szerencsés vagy, hogy élő adásban, helyi rádiónál dolgozhatsz, tedd olyan fantasztikus rádióvá ezt a kis helyi adót, hogy az minden részletével szórakoztassa és megérintse a hallgatókat!

8. Képes kiszakadni a körülmények okozta stresszből!

Omladozó stúdió?Elromló pult? Hideg kávé?
Nagyon sok problémával küszködhet általánosan és adott pillanatban egy-egy rádiós, de ezt nem kell kint is tudniuk. Van olyan, amiért érdemes elnézést kérni, de összességében reggel az ívet nem törheti meg saját - csak minket érintő - nyavalygásunk, nyomorúságos körülményeink kivetítése! 

9. Felemel

Minden értelemben. 

A célunk az kell, hogy legyen, hogy boldoggá tegyük az ambereket és ne az, hogy hülyének nézzük őket!

És mielőtt azt gondolnád, hogy én magam vagyok a Disney új hercegnő bloggere gyorsan elmondom: Nagyon nehéz mindezt teljesíteni, ha te magad is ember vagy, miközben ezernyi sértést kapsz fikamatyiktól, de mégis az eredeti magasztos cél észben tartásával ezerszer könnyebben megy majd jó műsort szolgáltatni, mint csak kiszolgálásnak venni a feladatodat!

10. Nem képzeli magát zenei szerkesztőnek! :)

Ross szavait valahogyan így tudom értelmezni.

Minden nemzedék zenéje előbb-utóbb örökzöld lesz.

Te vagy benne a műsorban, te kapod a reakciókat Vastag Csaba miatt, de nem te felelsz a zenéért. Neked el kell tudni adni, bármi is legyen a műsorban. Ez azért mégiscsak jobb, mintha még a te válaldon nyugodna a zenei szerkesztés is.

Ha szerinted van más tényező is, ami jellemezhet egy jó reggeli műsorost - persze, hogy van - akkor írd meg bátran, mert tényleg számításba vesszük.
Köszönjük szépen!

blog@42netblog.hu

 

A kiragadott részletek és fő gondolati sodor Valerie Geller: A sikeres Rádió c. könyvéből származik.
2010 T.bálint Kiadó - Törökbálint

Remélem Neked is ugyanolyan nagy motiváció és tanulság volt, mint nekem. :)