Mi a reggeli műsor legfontosabb eleme?

Mi a reggeli műsor legfontosabb eleme?

Múlt héten kezdtünk csak el foglalkozni a reggeli műsorokkal, de máris szép kis beszélgetés kerekedett az első bejegyzésünkből. Így van ez jól!
Ma folytatjuk, ráadásul néhány alapvetéssel, amelyre szükség lehet, ha egyáltalán érdemben akarunk foglalkozni a témával.

mi_a_reggeli_musor_legfontosabb_eleme.jpg

(Forrás: Lui Peng on Unsplash)

Az a jó abban, hogy ennyien szólunk/szóltok hozzá ehhez -is-, hogy egy kis keresztmetszetét kapjuk egymásról kinek mi a  fontos...mit gondol...mit vizionál...
Az pedig teljesen rendjén van, hogy mindenki mást gondol a témáról, mást érez fontosnak kiemelni az írásból. 

Azért, azt leszögezném, hogy mi sem szurkolunk a streamingnek, mi sem a temetést várjuk, és mi sem dugjuk a fejünket a homokba. A lényeg valahol ott van, hogy a klasszikus értékeket megtartva, a magyar rögvalóságot szemlélve, tudunk-e eggyel előre gondolkodni, - nem sokat, csak egy kicsit, egy megszólalásnyit - és gondolni arra is, hogy mi 30-40 évesek megérthetjük-e igazán a ma 15-20 évest, aki holnap a hirdetőnk, de legalábbis potenciális hallgatónk lesz?
Húsz év van közöttünk...az egy generációnyi...

Na, de a lényegről!
Többen többfélét gondolnak a reggelről, hogy milyennek kellene lennie. A nagy igazsághalmazt annyiban tudjuk egybe rántani, hogy a nem sok rádiós alapmű közül kiválasztunk egyet és megnézzük, hogy mit írnak a reggelről:

A reggeli műsor a rádió teljes adásidejének a leghallgatottabb része. Ezzel indul a nap, itt a legdrágább a reklámidő, és ide kellenek a legfrissebb információk, hogy aztán a hallgató - az ajtón kilépve - szembenézhessen egy új nappal. Egy jól felépített reggeli műsor a rádióadó biztos jövőjét alapozhatja meg. A zenei csatornákon a reggeli műsor a rádiós egyéniségekre épülő rádiózás utolsó bástyája.

A legtöbb rádióadónál a reggeli műsort a közlekedési információk, a zene, az időjárás-jelentés, a hírek, a sporteredmények és egyéb elemek tartják mozgásban. De ami minden műsorban egyedi, az a műsorvezető és a személyiségek. Ezt nem tudják más adók utánozni.

Részlet Valerie Geller: A Sikeres Rádió c. könyvéből 
T.Bálint Kiadó - 2010 

Kiemeltem azokat a részeket, amelyeket Ti is elmondtatok a kommentekben, és aláhúztam azt, amit kiemeltetek ugyan, de nem vettetek észre, hogy Nick Grimshaw "esettanulmányában" is vastagon benne volt.

A személyiség!

A BBC Radio 1 is azért áll ki műsorvezetője mellett, mert hisz a személyiségében.
Hisz abban, hogy Nick a megfelelő ember arra, hogy a Z generációt is megfogja - FIGYELEM! - ugyanazokkal a rádiós eszközökkel, bevált "rovatokkal", időjárással, interjúkkal, mint az más rádiókban van, csak mégsem ugyanúgy...

Fenekestül felforgatásról nincs szó!
A gárda lecseréléséről nincs szó!

Arról van szó, hogy a személyiséged legyen ütős, érdekes és elhivatott!
Ha ez nincs meg, akkor ne is várj eredményt.

Milyen a jó reggeli személyiség? 

Erről majd legközelebb, de addig álljon itt Valeria Geller rövid lajstroma:

  • Felkészült
  • Mindent elolvas
  • Fontossá teszi a hallgató számára a műsort
  • Van mondanivalója
  • Hiteles
  • Élvezi azt, amit csinál

Mi maradt ki a listából?
Mi kell szerinted egy jó reggeli rádiós személyiségéhez?
Kell-e ehhez "érettség", vagy milyen belépőszintje vana  reggeli rádiózásnak?
Miből válogathat az ember? Honnan érkezzen egy potenciálisan jó reggeli stábtag?
Generációk tudnak-e egymással dolgozni egy műsoron belül, vagy az idősebbeket kell "visszafiatalítani", esetleg a fiatalokat "felidősíteni"?

blog@42netmedia.com

u.i.:
Ja, és ígérem megválaszolom azt is, hogy milyen fontos, kihagyhatatlan elemek vannak egy reggeli műsorban.