Hogy hozd ki a maximumot a szabadnapodból?

Hogy hozd ki a maximumot a szabadnapodból?

Fontosnak tartjuk, - azt is - hogy a sok szakmai infón túl, mint emberek és szabad "művészlelkek" is együtt fejlődjünk. Abben egyet értünk, hogy sűrűbben megajándékozhatnánk magunkat egy-egy szabadnappal, aminél visszatérő érzés - főleg a hektikus hétköznapok között beékelődve - hogy szabadságon vagyunk, de még mindig pörög az agyunk. Azt érezzük nem vagyunk produktívak. Szánjunk egy szabadnapot arra, hogy fejlesztéssel töltsük, ez segíthet az átállásban a két fázis - munka és teljes pihenés - között.

rsz_clem-onojeghuo-143345.jpg

(Forrás:Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash)

Ahhoz, hogy hosszú távon sikeresek legyünk a rádiózásban - is -  fontos megtalálni az egyensúlyt a pihenés a produktivitás között. Egy erre dedikált napon nagyon sok újdonság kipattanhat a fejünkből, amire szükség is van, mert mindannyian a kreativitásunkból élünk.

Ebben az esetben nem csak arról van szó, hogy kiveszünk egy szabadnapot, sokkal inkább egy olyan dedikált személyes napról, amikor önmagunk építése a cél. Egyféleképpen akár befektetésnek is felfogható.
A heti mókuskerékben a stúdióban, vagy a háttérben, hajlamosak vagyunk rutinná tenni minden fantasztikus és izgalmas mozzanatunkat. - Nem a mi mozzanatunk a fantasztikus. A közegünkké! - 

Most ennek a cikknek a kapcsán adunk néhány tanácsot, hogy tudod a leghatásosabban megélni a személyes szabadnapodat!

1. Határozd meg a céljaidat!

Danielle LaPorte business- és life coach egy újfajta gondolkodásmódot próbál bevezetni a célokkal kapcsolatosan:

Ne magukat a célokat kergesd, hanem az általuk elérhető érzéseket!

Ha elkezdődik a személyes napod tisztázd le magadban, hogy milyen érzéseket szeretnél megtapasztalni a végén. Ihletettet? Motiváltat? Kreatívat? Ez mind elérhető!
Ennek lényege, hogy amikor elkapod a megfelelő érzést akkor úgy alakítasz minden egyéb mást, hogy megfelelj ennek az elképzelésnek. 

2.Oszd fel szekciókra a napodat!

Tanuljuk meg a Parkinson törvényt!

A munka mindig kitölti a rendelkezésre álló időt!

Így akár egy egész napot tölthetünk azzal, hogy új zenéket válogatunk a Spotify-on a rádiónk számára. Elszalad vele az idő! 
Osszuk fel 3-4 részre a napot és találjuk meg az összhangot a "fogyasztás" - sorozat nézés, podcast hallgatás, olvasás -  és "teremtés" között - írás, tervezgetés, stb.

Ha ezek a szekciók megvannak, akkor megtalálhatjuk a dedikált időt a megújulásra, vagy az ötletek gyúrására.

3. Változtass a környezeteden és a szokásaidon!

Egy ilyen szabadnapon fontos eltávolodnunk a napi rutinunktól.
B.J. Fogg a Stanford Egyetem kutatója szerint:

Csak egy módja van annak, hogy radikálisan megváltoztassuk a szokásainkat: változtassuk meg radikálisan a környezetünket!

Ez jelentheti azt is, hogy a stúdiót, vagy irodát átrendezed, vagy azt, hogy elkalandozol a szomszédban, de az biztos, hogy ha egy ilyen kreatív szabadnapot kiveszel, akkor mozdulj ki!

Látogasd meg más városok rádióit!Amikor Szerbiában jártunk és a Naxi vendégül látott minket, egy soha addig nem tapasztalt pozitív környezet képe tárult elém/elénk. Inspiráló volt!
Használd ki bátran, hogy a mi közegünk ilyen összetartó és nyitottak minden rádiós irányába!
Nagy erőt meríthetsz belőle.

Ha pedig otthon ténykednél, akkor rendezd át egy kicsit a szerkesztőségi asztalod. Vagy magát a stúdiót! 
- Ez ügyben könyörgöm valaki mutasson már egy olyan stúdiót, ahol vannak szobanövények!!! - 

4. Tervezz személyes időt!

Használd fel ezt a napot arra, hogy tervezz, szervezz, vagy csak elugorj egy régen halogatott vizsgálatra. Közben is tudsz agyalni a lehetséges új stratégiákon, arculaton, műsorötleteken. Legalább hasznosan telik az időt!

Ha neked is van tapasztalatod, vagy egy jó nyaralás közben lőtt görög rádiólátogatós fotód küldd el nekünk!
Szívesen bemutatnánk!