A hatékony megbeszélések alapszabályai

A hatékony megbeszélések alapszabályai

Stábértekezlet, meeting, megbeszélés. Hívjuk bárhogy, a találkozók sora olykor a nap legnagyobb részét kiteszi. Ezek a nagyszerű alkalmak nagyszerű lehetőségek is egyben, hogy időrablóként félresikerüljenek. Ennek elkerülésében segítünk ma Neked!

a_hate_kony_megbesze_le_sek_alapszaba_lyai.jpg

1. Legyen egy sorvezetőd!

Ahhoz, hogy erőforrásaiddal - köztük az időddel - jól gazdálkodj és hatékony legyen a megbeszélés tudnod kell honnan hová szeretnétek eljutni. Vess papírra néhány sarokkövet, amire szeretnéd, ha kitérnétek. Ez segít kordában tartani az elburjánzó beszélgetést!

2. Ne késs, és ne told ki sokáig!

Az idő pénz, szokták mondani, de ettől is fontosabb a tisztelet. Vagy egyformán fontos, mindez pedig attól függ, hogy a hónap végén járunk-e?
A későket soha nem érdemes bevárni, ha nyolcra ütemeztük be a kezdést, akkor kezdődjön el nyolckor. Tekintélyt romboló, ha várni kell valakira. Persze, ha kétszemélyes a meeting, akkor ez a fantasztikus alapszabály nem érvényes, de addig rendszerezhetjük a gondolatainkat, ha mondjuk kimaradt volna az előző pont.

A befejezés pontosan tartásához segít az agendád, amit előzőleg lejegyeztél, de az is, ha ügyelsz arra, és néha "kívülről" figyelsz arra, hogy mikortól értelmetlen már egy megbeszélés.

3. Záruljon eredménnyel

Az eredmény itt nem konkrét cselekvést, sokkal inkább valamiféle újabb dokumentumot jelenthet. Ha ez egy utána íródott, összegző jellegű levél, akkor az is üdvös lehet. 
Nem érdemes, és nem lehet csak úgy szétszéledni, minden résztvevőnek megéri forgatni a fejében néhány fontos gondolatot az elhangzottakkal kapcsolatban.

+1. Mértékkel!

A sok meeting csak azt az érzetet kelti, hogy feleslegesen vesszük ki a kollágát, a partnert a munkából. A heti egy, maximum kettő meeting elegendő ahhoz, hogy megfelelő ütemben haladjon a munka.

Nálatok hányszor van egy héten stábértekezlet/meeting/megbeszélés?
Szívesen vesszük, ha írtok erről, mert összegeznénk az olvasottakat!

blog@42netmedia.com