Így kezdett el pénzt szerezni a videóiból a Global

Így kezdett el pénzt szerezni a videóiból a Global

A héten már foglalkoztunk a videókkal egy olyan bejegyzésben, amiben összegeztük, hogy hogyan is érdemes 2018-ban jó videót készíteni. Most ezt a témát folytatjuk egy szereplővel, akiről már eleve lehet tudni, hogy a social mediát hatalmas volumenben műveli, de a videós üzletágáról még nem beszéltünk...pedig tanulságos...

global-video-penz.jpg

...és közben nem is új keletű a történet. Néhány hónapja írt erről a DigiDay oldala egy elemzést, hogy a Heartot, a Radio X-et és a Capital FM-et is tömörítő Global a videók bevételi lehetőségeire kezdett koncentrálni, aztán máris látszik, hogy kifizetődő ez a törekvése.

Első lépésként a korábban hat fős videós csapatot 25 főre növelték, producereket és szakembereket csábítva át a BBC-től és a Youtube-tól. Aztán átvariálták a tartalomstratégiájukat. Korábban a Globalhoz tartozó mindegyik rádió nagyjából "csak" zenei, esetleg egyedi zenei tartalmat vonultatott fel. Mostanra a márkákon átívelő módon a videós csapat több, mint 900 videót(!!!) készített.
Olyanokat mint:

  • A Capital FM-en Liam Payne a One Direction korábbi tagja egy koncert felvételét mutatták be a saját rendezvényükről a Summertime Ballról. Ezt szinte kiegészítette a Rudimental, amint egy közelgő V fesztválos fellépésükről beszélnek.
  • A Classic FM-en egy fiatalokból álló klasszikus zenekarról posztoltak videót, akik a Trónok harca zenéjét játszák éppen
  • A rock zenével foglalkozó Radio X pedig egy 40 perces exkluzív interjút mutatott be az Oasis egykori frontemberével Liam Gallagherrel.
  • Sőt, volt, hogy az egyes videókat átformálták és megszerkesztették a különböző platformokhoz illeszkedően: Az LBC például szabályosan meghódította a szigetország - erre nyitott közönségének - Facebookját. A talk radio 160 órányi beszélgetős anyagából zanzásítva készítenek 1-2 perces összefoglalókat, jórészt betelfonálókkal folytatott kis, ütős párbeszédeket. Mindez odavezetett, hogy már tavaly májusban 18,3 milliós megtekintés számnál tartottak. Csak ide suttogjuk, hogy az év elején tapasztalható nagy ugrás után ez a tendencia egy kicsit csökkent, de szégyenkezni nem kell miatta, az biztos. Csak egy példa:James O'Brien egy korábbi monológja, amikor az egyik brit politikus beszédét összehasonlította Hitler könyvének egyes részeivel 60 ezer megosztást kapott és közel 4 millióan látták!

Oliver Deane a Global digitális kereskedelmi igazgatója korábban azt nyilatkozta a videós üzletággal kapcsolatban: 

Nem építjük a kereskedelmi stratégiánkat más platformok bevételeire! 

Mindez azt jelenti, hogy habár jelentős számokat tudnak felmutatni a social mediaban, annak értékesíthetősége egy fokkal kényesebb kérdés, mint az elsőre látszik. A legfontosabb például ez:

A Facebook oldal az nem a tiéd! A Facebook oldal a Facebooké!

Tehát, - kis túlzással - de, ha holnap valaki(k) feljelentenek a platformon belül akár be is zárhatják egy ideőre az oldaladat. Aztán mit mondasz a hirdetőidnek addig...
Hogy milyen szerepet érdemes játszania a social mediának a stratégiádban? Deane szerint az esetek többségében a hatalmas mennyiségű megtekintést megpróbálják áttranszformálni saját platformos megtekintésre, vagy magában a tartalomban, és annak értékesíthetőségében gondolkodnak.  

A szakember hozzátette: a saját Ooyala videós rendszerük segítségével a Global oldalain 40 milliós elérése keletkezik a cégnek, amelyhez főleg átugorhatatlan 30 másodperces pre-roll hirdetések adják a bevételt.
Az persze csak egy rész, hogy egy hirdetőnek milliós elérhetősége van egy kampány kapcsán, az viszont egy  másik tészta, hogy a Global számára ezek az adatok az átlag felé emelkedésre alkalmasak. Az online kereskedelmi szakember szerint a hirdetés megjelenéseik nyolcvan százalékát végig nézték a követőik majd hozzá is tette, hogy a legtöbb ügynökség átlagosan 70 százalékos minimális megtekintési arányt  vesz jónak.

Persze ettől konkrétabban is körül lehet írni, hogy pontosan mivel szereznek bevételeket:

  1. A Global részéről is látják, hogy a rádiók tartalmával kapcsolatosan elfogadóbbak az emberek az iránt, hogy bekapcsolják a hangot, és ez összességében javít az üzenet eladhatóságán minőségén akkor, amikor a kampányok nagy része hang nélkül fut. Például, ha valaki betölti a Capital FM alkalmazását bekapcsolja a hangot, mert zenét akar hallgatni. Ez a hozzáállás kedvező a pre-roll hirdetést megvásárló hirdetőnek, ezért az értékesítési csapat nagy figyelmet szentel annak az ügyfélnek, aki megvásárolja ezt a lehetőséget.
    - A Capital FM online lejátszója előtti pre-roll hirdetés öt másodperc után átugorható -
  2. A másik fontos bevételi forrás a videós tartalom márkázása: a termékmegjelenítés. 2014-ben a Global körülbelül 30 videokampányt futtatott, ez csak 2016-ra 200-ra növekedett. És még nincs adatunk 2017-ről...
    A Barclays Y generációsokra célzott, online pénzügyi biztonságra oktató kampánya például "csak" 1 millió embert ért el a Capital FM honlapján.

És, igen!
Tisztában vagyunk vele, hogy a mérték teljesen máshol van az Egyesült Királyságban egy Globalnél, de a tendenciát, a lehetőséget, a példát reméljük lehet érezni.
Vágj bele!

Ha pedig kérdésed lenne, vagy csak véleményed lenne a témával kapcsolatban szívesen vesszük.

blog@42netmedia.com

Forrás: DigiDay