Miért fontos, hogy kiderüljön botfüled van-e? Teszteld le most!

Miért fontos, hogy kiderüljön botfüled van-e? Teszteld le most!

Azt gondolnád, hogy egy rádiós műsor vezetéséhez, vagy szerkesztéséhez nem kell különösebb zenei tehetség. Pedig de. Valamennyi. Pont annyi, hogy ne nevezhesd magad botfülűnek.
És ez miért fontos? Hogyan derítheted ki?
Hát itt!

seth-doyle-76523_1.jpg

(Forrás:Seth Doyle on Unsplash)

A dallamsüketséget, vagy botfülűséget idegen szóval amúziának nevezik.

Miért gond, ha ilyened van?

A kutatások kimutatták, hogy az ilyen hiányosságban szenvedő embereknek akár a beszéd érzelmi töltetének felismerésével is gondjuk lehet. A dallamsüketek 20 százalékkal rosszabbul ismerik fel, hogy a beszéd milyen érzelmeket tartalmaz, hiszen ez a hangmagasság változásával függ össze - írta a hvg.hu.

És ez az, ami nem mindegy, ha rádiós vagy. Ma már írtunk róla mennyi mindenre kell figyelni, ha jó interjút akar készíteni az ember, de talán a legfontosabb az, hogy a reakciókra, az emberi momentumokra mindenféleképpen. 

Hogyan jöhetsz rá, hogy amúziás vagy-e?

Kapj fel egy fejhallgatót és indítsd el ezt a tesztet!
Próbáld le a hangerőt, majd indítsd el a "vizsgálatot" a Start gomb lenyomásával.
Három részből áll a művelet, és mindegyik előtt világos kérdéseket is feltesznek, például olyat, hogy játszunk-e valamilyen hangszeren?

Az első körben azt kell eldöntenünk két hangról, hogy azok azonosak (same) vagy különbözőek-e (different). 12-szer végezhetjük el az összehasonlítást, majd jön a második kör, amelyben – ugyancsak 12-szer – azt kell megmondanunk, hogy egy hang emelkedő vagy mélyülő. Végül két hang közül azt kell eldönteni, hogy a második (B) magasabb-e (higher) az elsőnél (A) vagy alacsonyabb (lower) - foglalja össze a feladatot a hvg.hu.

Jó hír a végére - főleg, ha véletlenül rossz eredmény jönne ki:

A zenei hallás trenírozható!

Forrás: hvg.hu