Álljunk meg egy szóra EXTRA: 10 hiba amit elkövethetsz beszélgetés közben

Álljunk meg egy szóra EXTRA: 10 hiba amit elkövethetsz beszélgetés közben

Csevegni nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk, főleg, ha cél, hogy ne legyen az a feszengős, izzadtságszagú vekengés, ami azért sokszor kicsúszik adásba. A Nőarckép Blog cikke alapján segítünk!

radiosmilemicro.jpg

(Forrás:Shutterstock)

1.Nem hallgatsz

Nem is tudom sokszor miért, - lehet azért, mert belelkesedünk a személytől, vagy azt érezzük nekünk kell vinni a hátunkon a beszélgetést, vagy csak azért, mert másnak nagy az egója - de néha nem hagyjuk szóhoz jutni a beszélgetőpartnerünket. Legyen egy dalt kérő, vagy legyen egy vendég, a mi feladatunk az, hogy őt mutassuk meg, és maximum mutassuk be! Ernest Hemingway egyszer azt mondta: "Szeretek hallgatni. Rengeteg mindent lehet tanulni abból, ha az ember figyelmesen hallgat, a legtöbb ember ezt sosem teszi." 

2. Túl sokat kérdezel

Ráadásul egyszerre. Sőt, ha ez előjönne, akkor kicsit olyan érzése lesz a partnerednek mintha vallatnád. Jó megoldás lehet kijelentésekkel, véleményformálással vegyíteni a kérdéseket, így folytatva a beszélgetést.

3. Kínos csend

Ez a kérdéskör már a randizós korszakomban is foglalkoztatott, de simán előfordulhat egy másfajta beszélgetésben is. Ennek egyszerű oka lehet az is, hogy egész egyszerűen kifogytatok a témából. Ez viszont rajtad múlik!
Neked kell készülnöd azzal, hogy bármikor legyen egy gondolatod, ami tovább viszi a beszélgetést.
Mindig legyen betárazva egy fél mondat, hogy soha ne legyen egy kis döccenés sem!
Készülj fel az adásra, a beszélgetésre, de csak a csevegésre is!

4. Rossz tálalás

Nem mindegy mit mondasz, de az sem mindegy hogyan mondod:

Lassulj le: ha tudod magadról, hogy adáskörnyezetben, vagy egy egyszerű lelkes beszélgetésnél begyorsulnak a gondolataid, és ezzel együtt a beszéded is, akkor emlékeztesd magad: lassulj le!  Lehet nálad teljes a kép, de a hallgatónak hagyni kell lehetőséget, hogy kikristályosodjon minden.
Beszélj lassabban, hogy beszélgetőpartnered ténylegesen meg is kapja, amit mondasz neki!

Beszélj hangosan: ezzel valószínűleg nem lesz gond, de az érthető beszéd nem a motyogással kezdődik.

Beszélj érzelmekkel: kezdő hiba, de hajlamosak vagyunk beleesni abba a hibába is, hogy fáradtságunkat, urambocsá' unalmunkat "kiültetjük" hangunkra. Egész nyugodtan hagyd, hogy az érzéseid tükröződjenek a hangodban, illeszkedve az adott helyzethez. Érezz!

Tarts szünetet: egyrészt hagyod szóhoz jutni a beszélgetőpartnered, másrészt a hatásszünet olykor egész jól jön, ha figyelmet kell csiholnod a hallgatóban, vagy társadban.

és a testbeszéd: rádióban/podcastben nem látszik, de teljesen más hatást, nagyobb nyitottságot érhet el a beszélgetőpartnerednél. 

5. Önnyalogatás!

Biztos rengeteg érdekes történet ugrik be, biztos jobban tudsz kommunikálni, mint ő, biztos megszeretnéd menteni a megszólalást. Ha így is van, ne rontsd el az ő perceit, másodperceit! Ha le is kell valakit keverni, azt is lehet stílusosan tenni!

6. Csakazértis igazam van

Van az a beszélgetés, amikor felspanolod magad, hogy miért nem érti meg az igazságot az adott társ. Azt kell elfelejteni, hogy nincs olyan, hogy abszolút igazság. Van a tiéd, az övé a másé. Igazságot úgyis a Téged, Titeket hallgató tesz, amikor eldönti az övéhez melyik áll közelebb.

7. Határfeszegetés

Igazából a legaktuálisabb példa erre a politika. Vagy az átpolitizált bármi. Hasonló terület a szexualitás, az erőszak, vagy bármi szélsőséges téma. Csak akkor hozd ezt szóba, ha megágyaztál a témának, vagy még jobb, ha úgy közelítjük meg, hogy ha egyáltalán nem sértesz meg senkit. Légy óvatos!

8. Unalmas vagy

Műsorkészítőként érezni kell mikor válik egy megszólalás, vagy egy téma vontatottá. Ki kell lépned egy beszélgetésből, ha már csak cukrozása folyik a semminek.
Ha sok mindenről tudsz egy keveset, vagy legalább nyitott vagy arra, hogy beszélj róluk, ahelyett, hogy a beszélgetést kedvenc témádra irányítanád, kellemes beszélgetőpartner leszel.

9. Nincs viszonzás

Nyílj meg! Őszintén beszélj és őszintén beszélgess!
Mondd el mit gondolsz és mit érzel! Amikor megosztasz egy élményt, tedd azt teljes valójában. Ne csak kijelentő tőmondatokat használj.
Vond be a másikat a gondolataidba!

10. Ne veszítsd el a figyelmed!

Irányítsd a beszélgetést. Ha el is vesztél volna menet közben, vagy rajtad kívül álló okok miatt elszabadult volna a beszélgetés nyugodtan ragadd meg a lehetőséget és válts témát. Szolidan, kedvesen, de határozottan. Te vezeted a műsort, te vezeted a beszélgetést! Ne hagyd, hogy kicsússzon a kezed körül az irányítás.

Forrás: Nőarckép Blog