Trükkök arra, hogyan fejleszd fel a memóriádat!

Trükkök arra, hogyan fejleszd fel a memóriádat!

Igazából nehéz is lenne összegyűjteni, hogy egy rádiósnak - alapesetben - milyen kvalitásokkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy jól végezze a munkáját. Persze nem túlértékelve a dolgot, de az elsődleges tulajdonságokon túl érdemes odafigyelni - és akár időt is szentelni - a második vonalban meghúzódó tálentumokra.
Ilyen a memória is.

tom-pumford-303984.jpg

(Forrás:Tom Pumford on Unsplash)

Szögezzük le az elején mint egyfajta jó hírként, hogy

a memória fejleszthető!

Szükség is van rá, mert adásban, vagy adáson kívül is őrületes szükségünk lesz erre. Kezdve onnan, hogy megjegyezni, hogy honnan hová is szerettem volna eljutni a megszólalásban, a hallgató nevéig, akit bejátszol, a megyei politikus, aki ott ül veled a stúdióban várva a megszólalásra, a tegnapi hír részletei, aminek kapcsán ott ül veled a stúdióban, és a 24 érv, amit a programigazgató elmondott, hogy miért ül veled a stúdióban, és miért nem a hallgatóval foglalkozol, akinek a nevét már el is felejtetted.

Agyrém!

A Haszon Magazinban találtam erre egy segítséget:

Yanjaa Wintersoul memória-világbajnok hölgynek - ilyen is van - négy tippje van, amivel felturbózhatjuk a memóriánkat. Egyébként Yanjaanak a kedvenc elfoglaltsága, hogy IKEA katalógusokat memorizál. Nem nagy kunszt. Ezt a feleségem is tudja Auchan füzetekkel.
Na, de a tippek:

1. Memóriapalota

A memóriapalota egy ősi módszer, ami akkor hasznos, amikor több dolgot kell megjegyezni. Mindezt úgy, hogy a sorrend is fontos. A módszer felhasználja a memória mindhárom alapelemét:

  • a képzeletet
  • a képzettársítást és
  • a helyszínt.

Wintersoul a hálószobáját képzeli el általában, ezen belül pedig az egyes bútorokhoz - ágy, szék, szekrény stb. -  kapcsolja hozzá a megjegyzendő elemeket. Több információ magyarul itt olvasható erről a technikáról.

2. Képzettársítás ismert dolgokkal

A bajnok másik módszere, hogy az új dolgokat odakapcsolja már ismert dolgokhoz, de főleg olyanokhoz, amelyek szórakoztatóak számára. A szolipszizmus - ez az az elmélet, ami szerint kizárólag csak az én létezik -  definícióját például úgy memorizálta, hogy összekapcsolta a napfogyatkozással, amikor a Hold "egoizmusa" miatt nem látszik a Nap. Eképpen ez a technika főleg az idegen szavak, kifejezések kapcsán lehet sikeres.

3. Használj naptárat!

Wintersoul szerint időnként érdemes naptárat használnia, egyszerűen azért, mert az praktikus. Itt a legjobb tanácsa, hogy sokan elkövetik azt a hibát, hogy mindent fejben akarnak tartani, pedig ez felesleges! 

4. Beszélj magadhoz!

Érdekes, hogy állítólag stresszes helyzetekben működik jól, ha beszélünk magunkhoz, mégpedig kedvesen, motiválóan. Ilyenkor biztathatjuk magunkat, hogy igen is képesek vagyunk megcsinálni a dolgot, megjegyezni a tanulnivalót. Szóval adjunk magunknak kedves szavakat!

Mindamellett, hogy ez az egész egy ordas nagy IKEA kampány része, hasznos időt fektetni a memóriánk fejlesztésébe, mert onnantól a képlet is nagyon egyszerű

Jobb memória = magabiztosság adásban

Egyébként a témában még nagyon ajánlják elolvasni Joshua Foer Einsteinnel a Holdra című művét, amelynek szerzője feledékeny újságíróból az USA memóriabajnokává fejlesztette magát.

Neked milyen trükkjeid vannak - a fecniken túl - arra, hogy megjegyezz dolgokat?

Forrás: Haszon Magazin