Hogyan rögzíts, vágj és keverj egy jóhangzású podcastet? - III.rész

Hogyan rögzíts, vágj és keverj egy jóhangzású podcastet? - III.rész

Eddig megtanultuk felvenni és megvágni a podcastünket, ma pedig az utolsó lépés, a keverés következik.

podcastcover.jpeg

A kompresszorok, limiterek és ekvalizerek használata már igényel egy kicsivel több szaktudást. Amikor elkezdi az ember könnyű túltolni, de hál'Istennek a Youtube-on van bőven oktatóanyag a témában. 
Néhány alapot azonban adunk a keveréshez:

Varázsolj a hangoddal az ekvalizerek segédletével

Az EQ talán a legmarkánsabb hangformáló eszköz. Lehetővé teszi a frekvencia növelését vagy csökkentését, így kompenzálva a túlzott térfogatot bizonyos tartományokban. Ha például a felvett anyag túlságosan "üt", akkor sok a basszus - 250 Hz vagy alatta. Ha "kicsit" koszosnak is tűnik, valószínűleg túl sok a hangerő az alacsony középkategóriában (250 Hz - 500 Hz). 

Hogy beazonosítsd a problémás területeket használj vizuális EQ bővítményeket! Ezekkel helyre hozhatod a hangerő, és a szint közötti különbségeket. Persze ki is lehet vágni ezeket a részeket, de egy idő után rááll a füled arra, hogy eldöntsd mit kell kivágni, vagy mibe belekezdeni javítás ügyében.

Mindig figyelj a hangzás általános szintjére!

A frekvencia csökkentése, vagy növelése az ekvalizerrel csökkenti vagy növeli a hangerőt, ezért ügyelj arra, hogy megfelelően játssz ezekkel a szintekkel.

Használj kompresszort, hogy kisimítsd a hangokat

Gondolj a kompresszorokra úgy, mint egyfajta automatikus hangerő szabályozókra. Ezek segítenek a hangzás csúcsértékének csökkentésében, csökkenteni a hangerőt vagy "tömöríteni" azokat.

A kompresszorok szabályozásának különféle fajtái:

Threshold - Ez az a szint, amelyen a kompresszor elkezd viszavágni. Például egy -10 dB-es küszöbérték azt jelenti, hogy csak a -10 dB-nél nagyobb jeleket csökkentik.
Ratio -  Ez egyszerűen a tömörítés "összege", amikor egy jel eléri a küszöböt. Egy podcast esetében 4:1 arányú érték már elég lehet.
Attack - Abban segít, hogy milyen gyorsan reagál a csúcsértékre a kompresszor. Ideális a rögzített beszédhez, és szinte azonnal reagál a természetes csúcsértékekre.
Release - Abban segít, hogy mennyire gyorsan hagyja el a kompresszor a jelet.

Emelj a hangerőn a limiterekkel

A kompresszorok közeli hozzátartozói a limiterek. Ezek gyakran hasonló vezérléssel vannak ellátva, és nagy arányok jellemzik, amelyek biztosítják, hogy a jel a "plafon" küszöbén álljon meg. Futtasd az egész epizódodat egy limiteren keresztül, és az segít belőni a hangerőt a jel csökkenése, vagy torzítása nélkül. Ha a limiter határértéke -1dB az elegendő egy podcast epizód beállításához. 

Ez így egyszerre lehet, hogy sok is volt és nagy katyvasznak is tűnhetett, - bevallom én sem vagyok a legnagyobb technikai zseni, szóval könnyen lehet, hogy nehézkesen fogalmaztam - de érdemes kutakodni a témában, mert egy jó hangminőségű podcast már félsiker.
Ha pedig egyéb kérdésed lenne, kérdezz nyugodtan tőlünk is, szívesen válaszolunk!

Forrás: Buzzsprout