HTE Hét: Mi is az az 5G, és mit hozhat nekünk?

HTE Hét: Mi is az az 5G, és mit hozhat nekünk?

Egyre többször jön szóba szakmai berkeken belül is, hogy mi lesz, ha jön az 5G?
Ennek járunk utána ebben a cikkben, de a témával részletesebben a HTE MediaNet konferencián is foglalkozunk majd, amikor egy egész szekciót szánnak a témának.

lifesimply-rocks-99706.jpg

(Photo by lifesimply.rocks on Unsplash)

Kicsit nehéz még elképzelni azt a hihetetlen előnyt, amit az 5G hozhat a hétköznapokban és a rádiózásban is. 

Nemcsak arra jó, hogy a videók gyorsabban betöltsenek a Youtube-on!

– mondta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója egy nemrégiben megrendezett tematikus konferencián.

Akkor mire jó, és egyáltalán mi az az 5G?

5. generációs mobil hálózat vagy 5. generációs vezeték nélküli hálózat, az angol név alapján rövidítve 5G, a mostani 4G/IMT-Advanced standardok után következő, jelenleg javasolt telekommunikációs rendszer.

A tervezett 5G hálózat nagyobb kapacitással működik majd, mint a jelenlegi 4G, ezzel nagyobb lefedettséget biztosítana a széles sávú mobilos hálózatoknak, és támogatja az eszközök közötti, az ultra elérhető és a kiterjedt gépi kommunikációt is.

Mit jelent ez számokban?

28 GHz-es sávban üzemelő chip-et, ezt már milliméteres hullámsávnak is nevezik. A 800 MHz-es adatátviteli sebességgel lehetővé válik a széles sávon akár 35.46 gigabit/másodperces sávszélesség elérése is!

A Next Generation Mobile Networks Alliance meghatározása szerint az 5G standardnak a következő előírásoknak kell megfelelnie:

  • Több tízezer felhasználnálóval az adatsűrűségnek tíz megabit másodpercenkénti nagyságrendűnek kell lennie.
  • Nagyvárosi környezetben 100 megabites másodpercekénti forgalmat kell biztosítania.
  • 1 gigabites adatátvitelnek kell elérhetőnek lennie az egy irodai szinten tevékenykedő dolgozók között.
  • Vezeték nélküli szenzoros hálózatnak több százezres tagja is lehessen.
  • A lefedettség növelése
  • Jelentős hatékonyságnövekedés
  • Az LTE-hez képest jelenősen csökkenő látencia.

Egy ábrán a Telekom például így mutatná meg:

Vagyis az 5G-vel nincs olyan, hogy"elmegy a net". Sehol.
Még egy zsúfolt Kadlott Karcsi koncerten sem.
Miért?
Mert négyzetkilométereként egymillió kapcsolatra lesz képes az új hálózat!

Amiben szintén előrelépés várható, az az úgynevezett hálózat darabolás, azaz a network slicing.
Az 5G ugyanis képes lesz rá, hogy az adott felhasználóhoz igazítsa a sávszélességet. Azaz, ha nekünk nagy segítséget jelent egy kitelepülésen a szélesebb sáv, akkor azt kapunk.
Csodás!

Egyébként csak összehasonlításképpen:
Magyarországé a világ harmadik leggyorsabb mobilinternethálózata átlagosan másodpercenként 42 megabittel. Ehhez képest a most fejlesztett 5G hálózat 1 gigabájtot tud majd, ugyanennyi idő alatt.

Hol jelent ez majd nagy előnyt?

Az 5G új szintet jelent a legkorszerűbb technológiák kihasználásában többek között a szállítmányozás, a mezőgazdaság, az orvostudomány vagy a közigazgatás terén. 

Mit tudnak róla a magyarok?

Becslések szerint a 2020-ra bevezetni szándékolt 5G-vel 2022-re fél, míg 2025-re már 50 milliárd olyan eszközt fognak alkalmazni világszerte, melyek összekapcsolódnak egymással.

Készült egy felmérés az 5G-ről idehaza. Ebben azt szondázták, hogy a magyarok mennyire és mit várnak ettől a forradalomtól:

Hát még nem nagyon ismerik - legalábbis ez derült ki az eNET–Telekom Jelentés az internetgazdaságról című kutatásából. A válaszadók több mint fele már hallott róla, viszont csak 14 százaléka tudja azt, hogy pontosan mit is takar ez a kifejezés. Ez még nem tántorítja el őket, hogy érdekelje az 5G a netezőket. 
Ami a legjobban tetszett nekik, az az okos forgalomirányítás. E technológia révén az utakba épített szenzorok a város minden pontján érzékelik a forgalom nagyságát és belövik a lámpák váltását jó ütemben.

 

Mi a helyzet a rádiózással?

A 42NET Blog megkérdezte Simon Csabát, egyetemi adjunktust a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Villamosmérnöki és Informatikai Karának oktatóját, hogy mit gondol a témáról.
Két irányból közelítettük meg a kérdést:

  • hallgatói oldalról, és
  • műsor készítői oldalról.

Az előbbiről a szakember elmondta, hogy az 5G megjelenése alapvetően a hallgatási szokásokat alakíthatja át. Az egyszerűbb és olcsóbb stream hallgatási lehetőségeknek köszönhetően, egyre kevesebben akarnak majd analóg módon hallgatni rádiót. Ez középtávon egy lehetséges tendencia, míg hosszútávon a párhuzamosan megjelenő digitális rádiózás kérdésessé teszi az analóg műsorszórási berendezések létjogosultságát.

Műsorszolgáltatói oldalról nézve technikai áttörést nem hoz ugyan az 5G, de a késleltetés csökkenésével és a nagyobb, jobb minőségű lefedettségnek köszönhetően biztosabbá válhat az adatátvitel, ami akár egy külső helyszínről "sugárzott" műsornál nagy előny lehet.
Így viszont, - ezt már mi mondjuk - ha nem lesz, vagy csak alig, a minőségben különbség, átértékelődhet a stúdió szerepe, mint egyetlen központi helyiségé a rádión belül.

Milyen konkrét lehetőségei vannak a rádiózásban?

Igazából rengeteg előnye lesz, ha egyszer végre tényleg beköszönt az új kor.Például ez a kettő:

  1. Olyan ultra felbontású meetingeket tarthatunk ezzel a sebességgel, amelynél nincs késő hang, megakadó kép. Azaz egy interjút elkészíthetünk úgyis a stúdióban, hogy nem kell jelen lennie a zenekarnak.
  2. Az említett 1 Gb/s sebesség mellett az 5G nagy áttörése a késleltetés csökkentése. A már elindított berlini Telekom teszthálózat „még csak” 3 milliszekundumra képes, de a cél az 1 milliszekundumos késleltetés. Ez egy-egy kitelepülésnél őrületes nagy előnyt jelent, a mostani akadozó, magunkat visszhangosan visszahalló verióval szemben.

És akkor még nem beszéltünk a digitális rádiózásról?

Forrás:
Wikipedia
HVG

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A HTE MediaNet Konferenciára még korlátozott számban kaphatóak jegyek!!!
SŐT!
Mivel fontosnak tartjuk, hogy a lehető legtöbb rádiós szakember részt vehessen és fejlődhessen ezen a konferencián szeretnénk segíteni:
Írd be a regisztráció során a kedvezmény mezőbe, hogy 42NET, és az ott kapott akció a mi ajándékunk!