Így vezesd a stábot, amit rád bíztak

Így vezesd a stábot, amit rád bíztak

Azért ritkán van olyan, hogy egy gyerektől lehetne tanulni, de most mégis megtörténik. Mérei Ferenc a híres gyerek pszichológus figyelt meg három stratégiát, amivel gyerekek vezetőkké váltak a kis csoportjukon belül. Ha főnök vagy használhatod is őket!

john-schnobrich-292255.jpg

(Photo by John Schnobrich on Unsplash)

A megfigyelésben Mérei és társai a barátai között vezetővé vált óvodásokat szemeltek ki, akiket kisebb óvodások csoportjához illesztettek be. Észrevették, hogy ha az új gyerek rögtön vezetőként próbált viselkedni, annak rendszerint elutasítás lett a vége - írja cikkében a CX-Ray Blog.
Ellenben több gyerek ösztönösen is átvette a vezetést a kísérlet végére. Hogyan?
Háromféle stratégiát követtek:

1.Vedd el, oszd el és uralkodj!

Az első módszer az volt, hogy a leendő (kis)vezető elvette azokat a játékokat, amikkel a többiek játszottak. Aztán, szinte illogikus módon mindenkinek visszaadta a sajátját. Így igazából a szokások nem változtak meg gyökeresen, csak annyiban, hogy mindig a vezetőtől kellett elkérni a játékot.

2. Beilleszkedsz, aztán bumm!

A második stratégiában a nagyobb gyerek egyáltalán nem törekedett vezetői szerepbe. Beilleszkedett, játszotta a kicsik játékát. Amikor már elfogadták, apró változtatásokat hozott be, így a csoporttal együtt dolgozva indított el egy átalakulást. Ez odavezetett, hogy vezetői pozíciót tulajdonítottak neki. 

3. Beilleszkedsz, főnökösködsz, aztán főnök leszel

A harmadik stratégiában a gyermek parancsolgatással kezdett, de a korai elutasítás után inkább megfigyelte a csoportot. Ő is eltanulta a szokásaikat, de nem beilleszkedésre használta. Egyfajta “rendfenntartóként” elkezdte betartatni a kicsikkel a saját szabályaikat, és azokkal összhangban álló utasításokat adott ki, ezzel egyből vezetőként lépve be a csoportba.

Mi a tanulság ebből?

Ahhoz, hogy átvedd a vezetést, először tanulnod kell a csoporttól, a csoportról. Ameddig nem ismered a szokásaikat, addig a csoport mindenképpen erősebb lesz nálad.

Hogyan tovább?

Hogyan épül tovább a vezetői szerep?
Először az operatív szervezésben lép előre a "főnök". Mindenki tudja ugyan a dolgát, de először eltűrik, majd helyénvalónak érzik, hogy más osztja ki nekik.
A vezető megtanulja, hogy milyen feladattal kihez kell fordulni, aztán ő maga tartatja be a bejáratott köröket. Egy kis idő múlva a kollégák már engedélyt kérnek bizonyos dolgokhoz.
Eközben a "főnök" a meetingeken apró módosításokat javasolhat, amik nem befolyásolják annyira a csapat életét. Nem eget rengető, de mégis egy kicsit fordít a kormánykeréken. 

Használjátok egészséggel és örömteli munkával átitatva :)

Forrás: CX-Ray