Így ébredj jól, ha reggeli műsorban dolgozol

Így ébredj jól, ha reggeli műsorban dolgozol

A sikeres és hatékony élet lépéseit taglaló cikkekkel tele a padlás, de egész sokszor meglepően sokat adnak az embernek, ha nehezebben megy az önmotiválás. A szakmánkon belül talán a legnehezebb ezt a pontot elérni a reggeli sávban dolgozó kollégáknak, vagy azoknak, akik polgári munkájuk mellett pacsirta módjára éneklik fel podcastjeiket a hajnalokban. Nekik adunk most segítséget a Forbes és a Business&Café cikke alapján!

mattias-diesel-281534.jpg

(Forrás: Mattias Diesel on Unsplash)

Mondjuk a fenti kép semennyire nem igaz egy reggeli rádiós életében pedig lehetne/kellene. Majdnem 7 éven át reggeleztem kisebb megszakítással, de egy jót, csak stúdió mellett ettem a földön ülve általában.
Mégsem sajnáltam soha. Na jó, egy kicsit lehet.

4:40-kor kelni más motivációt igényel egy rádióstól, mert azontúl, hogy "munkahőre" kell melegítened magad mire beérsz a stúdióba, még másoknak is csepegtetni kellene ebből a löketből.
Ezért - is - elengedhetetlen, hogy az ébredésed jó legyen.
Mit kell tenni ezért?

1. A reggel az éjszakával kezdődik

Van bőven tanulmány arról, hogy az alvás minőségét nagymértékben befolyásolja az ébredéskor tapasztalható kedved. Figyelj oda a napközbeni koffeinbeviteledre, elalvás előtt pedig ne nyomkodd a telefont, olvass inkább egy könyvet - már, ha eleve nem ájulsz az ágyba. Ja, és a 6-7 óra alvás legyen meg, lehetőleg korán lefeküdve.

2. Hagyd a szundi gombot!

Kutatások bizonyítják, hogy sokkal fáradtabb leszel napközben, ha visszaalszol tíz percre. Ha elhatároztad, és már egy ideje csinálod, akkor kelj fel abban az időpontban, amikor eddig. Ha alternatívát keresel a szundira, akkor ennek a cikknek az alapján ajánljuk a Sleep Cycle-t. 
- Androidra itt, iPhone-ra itt töltheted le! - 

Az app lényege, hogy nem egy meghatározott időpontban ébreszt fel, hanem egy előre beállított, félórás időszak alatt, melynek a végét te határozod meg. A tudományos háttere az alvás ciklusokban rejtezik. 

3. Találj egy reggeli tevékenységet, amit szeretsz

Nyilván egyrészről könnyű, mert a szeretet hobbidnak adózhatsz munka gyanánt, de egy idő után ebbe is könnyű mókuskerék jellegű vonásokat felfedezni.  Ezért fontos, hogy olyan reggeli gyakorlatokat alakíts ki, amihez kedved van.
Meditálj/imádkozz egyet, esetleg sportolj egy keveset, állítsd össze a napi terved, vagy egyél/igyál valami igazán finomat. 
 Ezzel is növeled az elhatározottságod, hogy kiugorj az ágyból és jól indítsd a napod!
Még valami!
Emlékeztesd magad, hogy miért is csinálod ezt! Emlékezz arra, hogy mennyire élvezted korábban a munkád, ami nem is munka. Emlékezz, hogy mennyire jó, hogy ennyi ember szeret és milyen jó dolog egy-egy kedvenc zenét meghallgatni, másoknak segíteni.

4. És még pár apróság

Ébredés után hamar húzd el a függönyt, húzd fel a redőnyt, vagy ha még ilyenkor sötét van egyszerűen csak beérve a rádióba fürdőzz meg az első sugarakban. A lámpákkal is lehet hasonló hatást elérni. Egyes kutatások szerint minél több kék árnyalat van a megvilágításban, annál gyorsabban következik be a teljes ébredés.

Az is sokat segít, ha jó nagyot szippantasz a reggeli friss levegőből, vagy felkelés után egy jó nagy adag vízzel arcot mosol aztán egy fél liter vizet lezúdítasz a torkodon kávé helyett. Nagyon sokat használ.

Korábban írtam egy ilyet egy másik helyen, ez is sokat segíthet.
Ha neked is van jó tapasztalatod, vagy megosztanád, hogyan ébredsz a reggeli műsorhoz, akkor szívesen vennénk. Csinálnánk belőle egy 'best practice' cikket.

Szép reggelt!