Tudod milyen lesz a jövő rádiós hálózata? A norvégok megmondják

Tudod milyen lesz a jövő rádiós hálózata? A norvégok megmondják

A belgrádi kalandjaink nagy hatással voltak ránk. Hihetetlen lelkesedéssel tértünk haza, és ezt át szeretnénk adni nektek is. A jövő ugyanis itt van!
Azért reméljük olyan nagyon nincs itt, mint Norvégiában. Az FM védelmében,de a DAB javára.

rsz_flash-bros-253757.jpg

Talán már te is hallottál arról, hogy Norvégiában ebben az évben decemberig teljesen lekapcsolják az FM adókat. - Ha nem, akkor itt van egy kis összefoglaló
Jørn Jensen az NRK Norway szakértője a konferencián elmondta:

1995 június 1-jén ők már javában digitális rádiót teszteltek, amelynek folyamatos fejlesztése oda vezetett, hogy ma Norvégiát hét régióra osztva 4 millió DAB készüléken hallgatnak rádiót.
Persze erre lehet mondani, hogy úgy könnyű ekkora számokat produkálni, ha nincs is FM, de az igazság az, hogy Norvégiában rendkívül átgondolt módon zajlott az átállás, ami sokkal inkább átállítás.

Mielőtt ebbe belemennénk tegyük fel a kérdést:

Miért volt ez jó a norvégoknak?

A válasz egyszerű. Ha láttunk már térképet az országról láthatjuk, hogy bőven vannak benne hegyek, távolságok, érdekes fekvés és tenger, egy kis tengerrel.
Egy ilyen felállásban nehezen lehetett területeket jól lefedni, pláne jól lefedni gazdaságosan. Ezért döntöttek úgy, hogy a jövő felé tekintenek, és kiépítik a DAB rendszert, amire a lakosságot tudatosan, és rendkívül okos módon kezdték felkészíteni.Tanítani.Ráébreszteni.

És miért érte meg?
Jensen beszámolója szerint korábban 1200 adó kellett egy rádióállomáshoz, hogy az lefedje a teljes országot, most a 

digitálissal 50 állomáshoz elég 1000 adó!!!

Arról nem beszélve, hogy ezek az adók kevesebbet fogyasztanak és biztonságosabb az üzemeltetésük. 
A szakember a 42NET Blog kérdésére válaszolva elmondta:

A digitális átállással a vészhelyzetekre is gondoltunk. Az FM érában egy fő adóról jött a kisebb adók felé a vészjel, ez a DAB esetében annyiban módosul, hogy ha véletlenül kiesik a főadó, a kicsiken ekkor is tovább szól a tájékoztatás.

Sőt!
Vészhelyzet esetén a  Norvégiában nem ritka több kilométeres alagutakba hajtva az összes csatorna átvált emergency üzemmódra, és ugyanazt az üzenetet kezdi el sugározni.

Arról nem beszélve, hogy a DAB megjelenése erős hatást gyakorolt a rádiózásra is lakossági és szakmai oldalon egyaránt.
Csak egy adalék:

A lakosság 50%-a hallgat olyan rádiót, ami nem is létezhetett volna a digitalizáció nélkül.

Most a norvégok 99,5%-ának van hozzáférése a digitális rádiókhoz, ami egy őrületes szám, főleg úgy, hogy 2 régióban kapcsolták csak le az FM-et véglegesen - szakaszosan haladnak decemberig.
Azt ne is meséljük el, hogy a maradék 0,5% "megtalálására" külön kampányt indítottak és kamionokkal járják a vidéket, hogy megoldják az egyes családok, háztartások ilyen jellegű problémáját.

A csodás minőségben szóló adók előnyét most nemcsak a városban és falvakban élők élvezik, hanem a tengereken halászó norvég halászok - akik kézkrémmel kenegetik a kezüket két Pitbull dal között.
Nekik egyébként a jobb szórás érdekében hajókon küldik a jelet.
Nem vicc!

Folyt.köv.