Családban marad: Az SMS falak Rolls Royce-a

Családban marad: Az SMS falak Rolls Royce-a

Emlékszem, hogy amikor a 2000-es évek közepén először hallottam azt a kifejezést a miskolci Rádió GaGá-ban, hogy sms-fal arra gondoltam: "Az nagyon menő lehet, ha ott egy egész fal"
Ez így bugyutáskodásnak is tűnhet, de tényleg így volt. Most szeretnénk mutatni nektek egy ilyen falat, ami nem egy egész fal, de menőnek menő.

susanna-marsiglia-26720.jpg

A 42NET saját fejlesztésű sms falát Sándor Tamás kollégával közösen szeretnénk bemutatni, mert egyébként is ketten szebb az élet - idézet kedvenc írónktól Paolo Coelho-tól.
Így néz ki alap állapotban, ha pünkösd hétfő reggel 5:43-kor néz rá bármelyik rádióban, bármelyik műsorvezető. Üzenet: semmi. 

smswall1.jpg
Viszont, ha megszeretnénk ismerni előnyeit, akkor érdemes a mélyére nézni:

Reszponzív

A fejlesztés alatt nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy egy régi kis Nokia 3310-ről iPhone 4 képernyőjéről és egy Full HD asztali monitorról is egyaránt használható legyen. Érdemes megnézni mobiltelefonról a különbségeket a Fal legfontosabb felületén, ahol a bejövő üzeneteket látjuk: 

smswall2_png_1.jpgsmswall3.jpg

Névjegyzék

Ez teljesen új dolog. Látható a képeken alant, hogy a hozzáadás után az üzenetek listában a telefonszámot lecseréli a névjegyzékben található névre. Ez, ugye a zaklatók és a játékokat szabotálók felismerésére tökéletes lehet.
Kereshető, szerkeszthető, szép és színes.
Hozzá lehet adni valakit egy bejövő üzenetből, ilyenkor csak a kívánt nevet kell kitölteni,

vagy ugyanezt a Névjegyzék menüpontban is meg lehet tenni. Itt értelemszerűen a telefonszámot is meg kell adni:

Export

A legtöbb sms-falnak ez nagy átka. Ugye sokszor nehézkes, ráadásul a magyar ékezetes betűk helyett - ŐŰÚÍ - sokszor csak kriksz-krakszokat jelenítenek meg. Csak CSV(vesszővel tagolt értékek) és XLS(Microsoft Excel) formátumokat tudott vagy helyesebben „tudott”...

A Fal, most már mindent támogat. Mindent is. A formátumok nagy része magáért beszél, talán csak kettőt emelnénk ki:
Az egyik az pont a harmadik a listában az ODS.
A Microsoft Office ugye egy fizetős termékcsalád, és ha  cég éppen az ügyvezető és egy hallgató Bruno Mars koncert jegyére spórolt, akkor sokszor az ingyenes alternatívát az OpenOffice családot használják. Ennek viszont nagy hátránya, hogy nem tudja olvasni az Excel formátumát az XLS-t. Blama!
A másik érdekes az utolsó előtti a JSON. Ez nagyon megkönnyíti a további géppel történő feldolgozást. Ha pl. kimutatást, statisztikát akarnak csinálni a bejövő üzenetekből ezt a formátumot bármilyen programozási nyelven fel lehet dolgozni.
Exportálni - ahogy látszik -  két időtartomány, vagy két üzenet azonosító között lehet.
- Üzenet azonosítókról lentebb még lesz szó -

Üzenetek

Kanyarodjunk vissza első és legfontosabb menüponthoz!
Jelenleg három részre, három listára van osztva az üzenetek rész: Mai, Összes, Törölt (és érkezik hamarosan a negyedik az Elküldött)

  • Ha egy listát lefelé húzol akkor a „pull-to-refersh” funkciót valósítja meg: ha időközben érkezett SMS akkor azt betölti felülre.
  • Ha lefelé görgetsz a listában akkor húszasával tölti be az egyre régebbi üzeneteket, effektíve egy „infinite-list” vagyis végtelen lista. Ezt sajnos NEM nagyon van a többiben.
  • A listákban lévő üzenetek között kaptak helyet az idő és dátum elválasztók. Az idő elválasztók ún. „sticky-header” addig odaragad amíg egy másik időpont feljebb nem löki így egy ilyen időpont fejléc mindig fent lesz a lista tetején. Nagyon pici dolog, de ugyanakkor nagyon hasznos �

Ugorjunk magukra az üzenetekre!
És milyenek ők? Interaktívak!
El sem hinnéd mennyire.

  • Ha jobbra húzol egy üzenetet megjelenik a baloldali menü, ahol az üzenethez kapcsolódó egyéb információk kaptak helyet:
    Egyedi üzenet azonosító, ami jól jön ha exportálni szeretnénk;
    ha hozzáadtuk a névjegyzékhez akkor a telefonszáma is megjelenik, és végül a másodpercre pontos időpont, amikor a szerver fogadta az üzenetet.
  • Ha balra húzol egy üzenetet megjelenik a jobboldali lista ami már sokkal többet tud.
    Szám szerint négyet: megjelölés, válasz, nyomtatás és törlés.

  • Megjelölés:
    Az üzeneteket meg lehet jelölni így könnyebb megtalálni a listában. Műsorvezetés közben sem kell nagyon keresgetni. Ahogy látszik minden üzenet bal oldalán van egy keskeny színes csík. Minden telefonszámnak van egy egyedi színe amit a program magából a telefonszámból számít ki így egy adott telefonszám mindig ugyanazt a színt fogja kapni. Ha még emlékszünk a színes Névjegyzékre ott is ugyanez volt a helyzet. Na, és ha megjelöljük akkor ezen szín egy halványabb árnyalatát beállítja az adott üzenet háttérszínének (azért halványabb, hogy az üzent olvasható maradjon). Ha még egyszer rákattintunk akkor pedig visszaáll.

  • Válasz
    Ha a válasz gombra VAGY az üzenet szövegére kattintunk megjelenik egy új ablak, amiben válaszolhatunk az üzenet feladójának. Jobb felső sarokba hozzá lehet adni a kívánt névvel a Névjegyzékhez. Alul pedig miután leütünk egy billentyűt a Küldés gomb aktívvá válik, és el lehet küldeni - üres üzenet küldését nem engedélyezi a rendszer!

  • Nyomtatás
    Felpattan egy ablak és máris mehet a környezet rombolása...
  • Törlés
    Ténylegesen NEM törlődik az üzenet, hanem átkerül a törölt üzenetek listába, ahonnan vissza lehet állítani. Egyszerű: ott a törlés gombot felváltja a visszaállítás gomb.
  • Ennyit a jobbra-balra húzogatásról. Az előbb említettem, hogy ha az üzenet szövegére kattintunk akkor ugyanúgy lehet válaszolni mintha balra húznád és a válasz gombra kattintanál. Ha viszont a telefonszám  - vagy név ha már hozzáadták a Névjegyzékhez - felé viszed az egeret akkor átvált egy kis telefon ikonná és fel lehet hívni a küldőt. Ehhez viszont kattintanunk kell ilyenkor. A böngésző megkérdezi, hogy milyen programmal szeretnéd ezt csinálni, pl. ha Skype, vagy amit minden ideggyógyász ajánl -  42NETTel fel van telepítve akkor már tárcsáz is a drága. Ha pedig mobiltelefonról nézed a Falat akkor már hívja is.

 

Ja, és a végére: Szürpríz!
Ha valaki YouTube linket küld az SMS Falra akkor ezt felismeri a Fal és odatesz egy kis Play gombot. Aztán lehet is nézni. 

youtube.png

Ha kérdésed van a Falról keress meg minket bátran! Szívesen segítünk!