Álljunk meg egy szóra: Imígyen szól a beszédlégzés

Álljunk meg egy szóra: Imígyen szól a beszédlégzés

Most, hogy van némi rálátásunk légzőszerveinkre, közeledünk maga a beszédlégzés megismeréséhez. Beszív.Kifúj.Klikkel.
rsz_breathe.jpg

Mivel azonban testünk egy egészként működik, nem tudunk csak a légzőszerveinkre koncentrálni, muszáj egy picit a helyes testtartással is foglalkoznunk. A helyes légzéstechnika elsajátítása folyamán kulcskérdés a laza, de stabil állás. Miért is fontos ez? Amennyiben tartásunk megfelelő, izmaink nem feszülnek, megteremtődnek a feltételek a helyes hangadáshoz.

Hogyan gyakorolhatjuk a megfelelő testtartást?

  • kis terpeszben álljunk, érezzük talpunk három pontját (sarok, kis- és nagylábujj), amint megtart, alátámaszt.
  • karjaink lazán, feszítés nélkül lógjanak testünk mellett, gerincünk felfelé nyújtózkodjon, vállunkat azonban ne engedjük feljönni vele. Találjuk meg medencénk középhelyzetét.
  • fejünket, gerincünk meghosszabbításaként húzzuk a gerinc fölé (próbáljatok fal mellett gyakorolni és így beállítani a fejet a megfelelő pozícióba)

Amennyiben sikerült megtanulni (akár szakember segítségével) a helyes tartást, izmaink nem feszülnek, sem a nyakunknál, vállunknál, sem a comb vagy térd körül. Hogy a megfelelő tartás szokásunkká váljon, néhány hétig gyakorolnunk kell, majd testünk is igényelni fogja a kevésbé terhelő pozíciót.

Amennyiben tartásunkat rendbetettük, kezdődhet is a helyes beszédlégzés elsajátítása!

  • belégzésnél az orron és a szájon át, gyorsan árad be a levegő, ajkaink tehát lazán nyitva vannak. Nem „levegőt kell venni”, hanem hagyni, hogy beáramoljon (nincs szükség tehát „szívásra”). A levegő beengedése hangtalanul történjen!
  • belégzéskor a rekeszizom lefelé mozdul, a hasfal kidomborodik, a bordaközi izmok segítségével a bordakosár aktívan tágul, ami a tüdő passzív tágulását eredményezi. A rekeszizom mozgásának folyamatát addig jó gyakorolni, amíg könnyeddé, lazává, görcsmentessé válik.
  • kilégzésnél (hangadásnál/beszédnél) a kiáramló levegőt ismét a rekesz adagolja. Amennyiben elég erős a rekeszizom, egyenletesen engedi ki a levegőt, így a tüdő térfogata folyamatosan csökken. Amennyiben elérjük, hogy ne „szökjön” a levegő, hanem tudatos adagolás következményeként áramoljon, megteremtettük a beszéd biztonságát megteremtő levegőtámasz

Ez a gyakorlat hangadást még nem kíván. Gyakoroljátok, tapasztaljátok, ismerjétek meg a rekeszizmotokat, annak működését, mozgását. A következő alkalommal, már hangadást is kívánó gyakorlatokkal térek vissza!