Álljunk meg egy szóra: Milyen a profi beszélő?

Álljunk meg egy szóra: Milyen a profi beszélő?

Csendesedjünk el egy marék túrónyit!
Eljött a pillanat és elkezdődik az új rovatunk!
Szájakat - de főleg lelkesedést és kitartást - elő barátaink!
Az alábbiaban Mikonya Ildikó beszédtechnika tanár, logopédus írása következik.
Olvassátok örömmel - a szerk.
szaj.jpg























Köznapi személyes beszélgetéseink során, több csatornán kapunk információkat beszélgetőpartnerünktől: a tartalom, a hangsúly, a hanglejtés, a hangerő, a mozdulatok, az arckifejezések, a tekintet, a testtartás mind fontos információt közvetítenek. Rádión keresztül azonban a tartalmon kívül csupán a verbális kommunikáció eszközeivel élhetünk, a nonverbális csatornák nem működnek. Pont emiatt egy rádiós egyik legfőbb munkaeszköze a HANGja.

Ahogy a zenész pontosan ismeri hangszerét, az orvos az emberi testet, az ügyvéd a jogszabályokat, a professzionális hanghasználónak a hangjával kell ugyanezt tennie. Ebben segít a beszédtechnika, hiszen a kimunkált, szép, pontos beszédet hosszú tanulási folyamat előzi meg.

Hogy megismerjük a hangunk adta lehetőségeket, tudatában kell lennünk beszédszerveink működésének, képesnek kell lennünk arra, hogy tudatosan befolyásoljuk légzésünket, artikulációnkat, hangerőnket, hangmagasságunkat. Tudnunk kell, hogyan tartsuk meg hangunk egészségét, hogy szóljon tisztán, csengőn. Így beszédünk szebb, pontosabb, tudatosabb, érthetőbb, mégis természetes lesz, hibáink száma pedig minimális.

Gyakran tapasztalom, hogy azok, akik a beszédtechnika tanulásának az elején járnak, sokszor nem is gondolják, hogy hibáznak, aztán lassan elkezdik hallani mások hibáit, eljutnak saját hibáik felismeréséig, majd a folyamat második felében képesek kijavítani azokat, s végül minimális hibával művelni a beszéd mesterségét.

Jövő héten első beszédtechnika óránkat egy kis önvizsgálattal kezdjük, támpontokat adok a saját hang, beszéd tanulmányozásához.