Így lehetsz ismét lelkes egy megszólalás előtt

Így lehetsz ismét lelkes egy megszólalás előtt

Nagyon szeretem, a "hogyan legyél..." típusú cikkeket, mert ha nem is konkrét tartalmában, de elvonatkoztatva tényleg lelkessé tesznek. Most egy ilyen cikket dolgozunk fel, ahol abban segítenek, hogy hogyan legyél lelkes, akkor, amikor nincs erre lehetőséged, vagy kedved.

lelkesheader.jpg

Forrás: Franciele Cunha on Unsplash
Szerintem a műsorvezetők munkájának legnehezebb része, hogy olyankor is lelkesnek kell lenniük, amikor semmi kedvük ehhez, sőt még ebből a nem létező lelkesedésből másnak is át kell adniuk egy-egy cseppet.

Én sokszor éltem meg ezzel kapcsolatosan egyfajta skizoid állapotot, mikor vidáman beszéltem és akartam tenni azokért, akik velünk vannak, de közben belül szenvedtem/rossz kedvem volt/stb.

Hogyan legyünk lelkesek?

-  teszi fel a kérdést blogbejegyzésében a minner.hu írója. Ő ugyan sales tevékenységre vonatkoztatja ezt, de valójában mi is ugyanezt tesszük:

Eladjuk a műsorunkat és azt a jó érzést, amit azoknak szánunk, akik minket hallgatnak!

1. Beszélj hangosabban!

Az érthetőség és a dinamizmus érdekében lehet, hogy jó, ha egy kicsit hangosabban beszélsz...de kiabálni nem kell!
Ne motyogj, érdemes lassan - akár tagoltan, időnként a szavak között szünetet tartva - beszélni.

2. Mosolyogj!

Erőltess egy óriási mosolyt magadra mielőtt megszólalsz adásban - ne bájvigyor legyen!
Miért?

Mert olyan reakciót küld az agynak már egy “álmosoly” is, ami csökkenti a stresszt, ami pedig kihatással lesz a lelkesedésedre

- írja a minner.hu.
Természetesen egy interjú közben, vagy egy élő, videós közvetítés alatt még fontosabb egy őszinte mosoly. Azonnal egy hullámhosszra kerültök a partnereddel, illetve a mosolygással könnyebben éred el, hogy lelkesebbnek tűnj.

3. Mozgasd meg magad!

Amikor Gedzoval a reggeli műsort vezettük a Rádió88-ban minden félórában nyomtunk néhány fekvőtámaszt. Ez akkoriban a kis mozgást helyettesítette, de egyfajta energia csiholásra is tökéletes volt.
Lelkessé tett.

4. Lendületesség, energikusság

Ne legyél lomha!
Égjen benned a tűz, amikor beszélsz. Ez lelkessé tesz!

5. Legyen célod, így motiváltabb leszel.

Ez lehet egy nagy elérendő cél is, de akár egy kisebb is. Megszólalás előtt gondold végig, hogy mit szeretnél mondani és milyen hatást szeretnél ezzel elérni.
Ez spanolni fog Téged is!

6. Írd fel mit értél el

Aztán állj meg egy pillanatra!  Ülj le, és dőlj hátra!

Gondold végig mit értél el!

Nagyban és kicsiben egyaránt. Ha jól sikerült, akkor azt jutalmazd meg magadban, ha nem akkor ne ostorozd magad csak tudd, hogy legközelebb min kell javítanod. 

7. Olvass!!!

Sikerkönyveket, regényt, vagy csak egyszerűen könyveket, cikkeket! Nemcsak remek témaötletek születnek ebből, hanem lelkesedést és nem mellékesen alapműveltséged bővülését kaphatod ettől.
Arról már nem is beszélek, hogy mennyit gyarapodhat a szókincsed...

Neked van más trükköd, hogy felszítsd magadban a lelkesedés tüzét?
Oszd meg velünk, mert biztos, hogy másnak is hasznos lehet!
Köszönjük szépen!