8 alkalmazás a jobb nyilvános beszédhez

8 alkalmazás a jobb nyilvános beszédhez

Itt a nyár és ilyenkor nagyon sok kollégánk vállal munkát falunapokon szabadtéri rendezvényeken, mert kell a pénz fejlődni szeretnének.
Nekik segítünk ma 8 szuper app-pal, hogy még gördülékenyebben menjen a megszólalás a szűkös, zárt stúdió után!

8nyilvanosbeszed.jpg

Forrás: Oscar Keys on Unsplash

Szakértők azt mondják a legnagyobb félelmeink lehetnek a legfontosabb skill-jeink. A LinkedIn tanulmánya szerint egy átlag dolgozó az erős kommunikációs készséget emeli ki, mint a leginkább keresett tudás területet.
Egy rádiósnál persze, ez jobb esetben alapvetően meg van, de teljesen más embert kíván egy nyilvános megszólalás, mint egy rádiós, vegytiszta körülmény.

Azonban fejlődni van hová, a félelmeket, gyengeségeket bármikor le lehet győzni! Ebben nyújt segítséget ez a lista:

1. Harc a töltelék szavak ellen

Mindannyian találkoztunk már olyan kollégával - nyilván nem magunkkal - akik "öööm" és "szóval" túltengésben szenvedtek. 
"Sajnos ez ártalmas lehet" - mondja a LikeSo applikáció megalkotója, Mann Cronin. - ez egybként az iOS-en itt érhető el!

Mindannyian úgy szeretnénk beszélni, hogy igyák a szavainkat, de, ha sok "izé","alapvetően","tulajdonképpen" és "úgy mint" szókapcsolat jön elő a beszédünk közben, akkor az ronthatja a befogadási élményt és alááshatja mondandónkat.

A LikeSo egy hangfelismerő technológiát alkalmaz és egy fitness tracker működési elvét követi, hogy trenírozza a rossz verbális szokásokat.
Két módban nyomul:

  1. Freestyle
  2. Verbális utasítások

Az alkalmazás nyomon követi a szavaidat, kielemzi és ad egy osztályzatot A+-tól a Uh!Oh!-ig.

Két hasonló alkalmazás létezik még a piacon: az Ummo - iOS-en itt és Androidon itt - rögzíti a beszédedet, kielemzi és megmutatja azokat a töltelék szavakat, amelyeket érdemes megváltoztatnod.
Az Um Counter - Androidon itt - pedig nemes egyszerűséggel megszámolja az "um" és "öm"-ök számát a beszédedben.
Egyébként az alkalmazás rászabható más szavakra is.

2. Idegesség

Ha az idegeskedés, lámpaláz a gond, akkor erre is van megoldás és alkalmazás egyaránt. A Confident Public Speaking - iOS-en itt és Androidon itt - David Ridgeway hipnoterapeuta tervezte és magában foglal olyan irányított meditációkat, amelyek segítenek megnyugodni a színpadra lépés előtt. 
A 10 perces munkamenetek arra késztetnek, hogy szabaduljunk fel a valódi vagy elképzelt rossz tapasztalatainktól. Az alkalmazás olyan videointerjúkat is tartalmaz, amelyek elmagyarázzák a stressz lényegét, így jobban megérthetjük és felhasználhatjuk azért, hogy javítsuk a beszédünket.

3. Elfelejteni mit is szerettünk volna mondani

Ha jellemző rád, hogy rengeteg gondolat között és két ittas helyi felkiabálása nyomán lefagysz és elfelejted kit is szerettél volna felkonferálni - segítek: vagy a falu jegyzőjét, vagy egy X Faktorost - akkor a Prompster Pro - iOS és Android is lakhelye - lesz a te app-od. Az okostelefont vagy táblagépet egy súgógéppé alakítja át, így már nem kell a notecardokkal vagy a meghibásodott memóriával vesződni. Könnyen importálhatunk egy dokumentumot az alkalmazásba, majd ő gördíti a szavakat, aminek sebességet és a betűméretet, te szabhatod meg.

4. Túl kevés, vagy túl sok mondanivaló

Biztos láttál már TED vidókat - ha nem, akkor vesd bele magad, igazi motivációs bomba - így biztos észrevetted a számlálót a lábuknál, ami jelzi mennyi időt töltöttek a színpadon. Mondjuk ilyesmire nem lesz szükséged, de a SpeakerClock - csak iOS-en - segíthet ebben, ha mondjuk szeretnéd az időkeretek között tartani magad.
Hasonló segítség lehet a Presentation Timer Pro - csak Androidon - ami közben még hívni sem tudnak, mert elcsendesíti a telefonod.

Érdekes, hogy ugye ezek a programok elsősorban angol nyelvre vannak kalibrálva, de magyar nyelvvel is alkalmazhatóak, mivel hangfelismerőjük képes lehet egyszerűbb ismétlődéseket is kiszűrni. Ám, van más terep is. Mi van, ha kivándoroltunk és egy suffolkhempshire-i falunapra hívnak minket?

5. Ha nem az angol az anyanyelvünk

Az Orai - iOS-en -  például azonnali visszajelzést ad arról, hogyan beszélünk. Teszi ezt úgy, hogy jelentést ad az egyértelműségünkről, a töltelék szavak használatáról, a tempóról és a hangunk erejéről. Az alkalmazást a Drexel Egyetem mérnöki hallgatói, Danish Dhamani és a Paritosh Gupta hozta létre.

Az Orai magában foglal vokális gyakorlatokat, amelyek napi néhány percet vesznek el az életünkből, de ezek segítik a beszélőt a szokásai javításában. Egyébként ez magában foglalja az utasításokat is, amelyeket az app osztályoz, és amelyről visszajelzést ad.

Jó gyakorlást!
És természetesen, ha van egy neked is bevált app-od mutasd meg nekünk bátran.
Köszönjük!

Forrás: Fastcompany