Hogyan vezesd az Y generációs csapatodat?

Hogyan vezesd az Y generációs csapatodat?

Tegyük fel, hogy a fene sem tudja honnan, de egyszer csak lesz néhány Y generációs tag a csapatodban. Megváltozik a helyzet?  Máshogy kell hozzáállnod? 
Máris mutatjuk mi velük a helyzet!

ygenereacioheader.jpg

Az Y generációval már sokszor foglalkoztunk itt a blog hasábjain. Azért tesszük, mert, amíg a Z generációsok esetében a jövőt kell emlegetni - azt is halványan, mert a tanáraink már az Alpha generációt tanítják, sőt a "Z-sek" konkrétan most mennek egyetemre, néhányan már a munkaerőpiacra - az Y generáció esetében pedig csak a jelen felirat villoghat a fejünkben.

Egy kicsivel speciálisabb vezetési képességeket, de leginkább hozzáállást kívánnak, de ha ezt sikerül jól menedzselni, akkor az idősebb kollégák is sokat tanulhatnak tőlük. A HVG Business különszámában olvashattunk erről egy külön cikket Simon Sinek vezetési szakértő jóvoltából. Nézzük ő milyen tanácsokat gyűjtött össze:

Próbáljuk távol(abb) tartani a mobiltelefonokat!

Ez főleg arra vonatkozik, hogy a mobilok révén nehezebben alakul ki interakció két ember között. Mivel ennek a generációnak egy harmadik kar az okostelefon, egy negyedik szem, vagy csak egy újabb agyi terület, amelyet kiszerveztek, ez igencsak nagy feladatnak tűnik. A legjobb, ha ezen tervünket nem rejtjük véka alá és a megbeszéléseken, aircheckeken egész egyszerűen kint hagyjuk azokat. Adás közben nyilván nem tilthatod meg ugyanezt, de egyszer őszintén beszélgethettek róla.

Ösztönözzük a papírra jegyzetelést

Habár környezetvédelmi haszna nincs, de érdemes ezt a módszert követni, ha egy meetinget folytatunk, vagy ajánlani, ha sajtótájékoztatóra küldjük. A Psychological Science című folyóirat tanulmánya szerint ugyanis papírra vetett információinkat sokkal hatékonyabban dolgozzuk fel és még jobban is emlékezünk rá. Arról nem beszélve,  hogy vizsgálatok alapján jelentős hatást gyakorol a kritikus gondolkodásra és a döntéshozatalra.

Tanítsuk őket!

...és ne csak a rádiózásra. Szervezzünk képzést vezetési képességekből! Indítsunk belső akadémiát! A legjobb szervezetek az olyan képességeket is fejlesztik egy-egy munkavállalónál, amelyek hatékonyabbá teszik a konfliktuskezelésben, növelik az aktív figyelmet és még jobbá teszik a kommunikációs készségeiket.

Mutassuk meg, hogyan kell visszajelzést adni és fogadni!

Az Y generációsok nem félnek a visszajelzéstől. Sőt, igénylik azt!
Bár, velük szemben sokszor megfogalmazódik, hogy nem bírják a negatív kritikát. A szakemberek velük kapcsolatosan arra hívják fel a figyelmet, hogy érdemes "gyakorolni" vagy sokkal inkább kikísérletezni, hogy hogyan adjunk és fogadjunk visszajelzést. Ez nem azt jelenti, hogy több és jobb simogatást adunk, hanem azt, hogy megtanuljuk hogyan kell azt tálalni. Másik oldalról pedig igenis meg kell tanulni, hogy hogyan lehet pozitív, vagy negatív töltetű visszajelzést fogadni. Nem mellékesen ezek után azt is ki kell találni, hogy utána mi a következő lépés?

Használjuk ki a generációjuk adta előnyöket

Például ők már a közösségi médián belül nőttek fel, szinte zsigerileg tudják mi az, és hogyan működik a személyes brandépítés.  Ha pedig bevonjuk őket, akkor sokkal lelkesebbek lesznek, hiszen titkon erre vágynak.
Furcsa lehet velük kapcsolatosan, hogy nem mindig tudnak alkalmazkodni a cég szabályaihoz és sokszor nem érzik magukénak a cég ügyét, de ha ezt félrerakjuk "használhatjuk" őket egyfajta mérőeszközként, akik megmutatják, hogy milyen a céges kultúránk jelenlegi állása.
Miért fontos ez?
Mert lehet, hogy most csak egy-két korai fecskének számítanak - főleg rádiókon belül a fiatal, Y generációs - de néhány év múlva csak belőlük válogathatsz és akkor a most kialakított értékek nagyon is jól fognak jönni. 
Másik nagy előnye ennek a generációnak, hogy könnyen alkalmazkodnak és gyorsabban váltanak, vagy hoznak döntést. Ha ilyen projekted van bátran vond be őket is!
Simon Sinek kiemeli még, hogy az Y generációsok abban is kiválóak, hogy jó benyomást keltsenek. Értékesítésben - egy tapasztalt sales-es segítségével - például rendkívül hatékonyak lehetnek.

Kellemes közös munkát!

Nálatok hány Y generációs van? Rájuk ismertél a bejegyzésből?

Forrás: HVG Business