A foci ereje a rádióban

A foci ereje a rádióban

Tegnap útjára indult a majd' egy hónapos foci őrület...és a rádió lehet a legjobb platform erre...

fociheader.jpg

(Forrás: Thomas Serer on Unsplash)

A The Guardian foglalkozott egy cikkében azzal a témával, hogy a rádióban mennyire erős jelenléte van és lehet a labdarúgásnak.
Nekünk, magyaroknak abszolút ismerős lehet az az érzés, amikor a rádióban egy kommentátor jelentkezik a helyszínről, miközben halljuk a tömeget - vagy legalább egy-két borgőzös szurkolót - és a játékba beleélve magát egyre fokozódó és szinte kiabáló lendülettel közvetíti az izgalmas meccset. Ha nem is izgalmas, akkor ő maga próbálja meg megfesteni az adott helyszín hangulatát, de főleg a játékot.
Ehhez különösen nagy tehetség, de még nagyobb tudás kell. Nagy szerencsénkre nem is szükséges nagyon kutakodnunk az emlékeinkben a legendás körkapcsolások körül, mert a két évvel ezelőtti Eb szereplésünk jócskán felidéz ilyen emlékeket.

Kb. két évvel ezelőtt úgy alakult, hogy a portugál-magyar egy részét úton a kocsiban hallgattam meg. A Kossuth Rádióban, ha jól emlékszem Gulyás László és P. Fülöp Gábor, - de ha nem akkor biztos Novotny Zoltán - közvetítette a meccset, ami akkora hatással volt rám, hogy habár időre mentem egy eseményre mégis a kocsiban marasztalt jócskán a rendezvény elkezdése után is.
És ebben nem csak a magyar válogatott akkori sikere volt, hanem az az élményszerű, megfestett és egyben ihletett átadása az eseményeknek.

(Forrás:nemzetisport.hu)

Rob Nothman korábbi rádiós producer, most broadcast tanácsadó a The Guardian cikkében valahogy így fogalmaz: 

Az egy régi igazság, hogy a képek jobbak a rádióban. Ha van egy tehetséges kommentátorod, aki el tud vinni arra a pályára, körbe tudja írni, hogy mi történik ott, megad minden információt, ami kellhet és közben ezt képes szavakkal is megfesteni, akkor az képes megragadni bárkit.

A cikk felidézi, hogy a rádiónak hatalmas szerepe volt a futball - és egyéb más sportesemények - közvetítésekor főleg akkor, amikor kevesebb akció szerepelt a tévében. És ez a szerep még ma is begyűrűzik, ha arra gondolunk, hogy egy közvetítésben hogyan írják le a játékot, hogyan adják át a gól élményét, hogy közölnek információt, híreket, vagy csempészik át a hangulatot.
Ez mind a rádiónak köszönhető!

(Forrás: World Soccer Talk)

Mi lesz ebben a korban a rádióval?

Mark Chapman a jelenkori angol sport rádiózás hangja azt mondja:

Továbbra is a rádió a leggyorsabb módja annak, hogy egy gólról beszámoljunk.  

Elmondása szerint a tévében van egy kis csúszás, az appokat frissíteni kell, de a rádióban AZONNAL értesülsz az eseményről. És ez még mindig nagy erő annak ellenére is, hogy - vagy éppen pont azért - a fiatalabbak már nem elemzésekre vágynak, hanem az információk gyors átadására. 

Csak azért, mert a rádió a legrégebben működő médium még lehet kifejezetten modern.

- mondja Chapman, aki leírja, hogy amíg a tévéseknek idő kell, hogy feldolgozzák az eseményeket, addig mi rádiósok már 10 másodpercen belül tudjuk kapcsolni az adott megszólalót és már beszélgetünk vele adásban. 
Abban viszont vita nem lehet, hogy hallani egy gólról mindig kevesebb lesz, mint látni azt, de egyetlen egy dolog mégis többé teheti a rádiós közvetítést, mint a Facebookos kisvideót:

A kommentátor!

Novotny Zoltán (Forrás:24.hu)

És hogyan tudod ezt most hasznosítani?

Korábban írtunk már néhány tippet arról, hogy a rádiódban hogyan használhatod a sport kapcsán az erőnket, vagy ültetheted át egy kiegészítő platformra, ami még mindig te vagy.
A világbajnokságon például ezt teheted:

  1. Egy órában egyszer számolj be röviden a meccsről! Ha a stúdióban van tévé nézd és írd körül mit látsz!
  2. Ültesd le a sportirportered egy mikrofon elé és csak úgy pőrén, kép nélkül kommentálja egy live videóban az eseményeket. Néha akár adásban be is kapcsolhatod.
  3. Nagy érdeklődésre számot adó meccsek városi, szabadtéri közvetítéséről jelentkezen be az egyik kolléga, hogy a hangulat torkon ragadjon még akkor is, ha nem magyarokért szurkolnak.

Jó meccseket és eredményes rádiózást kívánunk!
Hajrá!

Forrás: The Guardian