Mit tegyél, hogy kedveljenek? Kérdezz!Sokat.

Mit tegyél, hogy kedveljenek? Kérdezz!Sokat.

Műsorvezetőként a végletekig lecsupaszítva egyetlen dolgod van: megszerettetni magad - és ezáltal a rádiódat - a közönséggel. Ehhez, most egy kutatás alapján megadták a kulcsot.

kerdezzheader.jpg

(Forrás: Matthew Brodeur on Unsplash)

Ha a rádiók adta professzionális média környezeten túl nézünk, akkor lecsupaszítva csak annyit látunk, hogy mindennap egy küzdelem folyik a a részünkről, hogy pozitívan hatást gyakoroljunk a hallgatók felé. Sokszor nemcsak azt szeretnénk, hogy emlékezzenek ránk, de azt is, hogy megkedveljenek minket. Harvardi pszichológuskutatók egy csapatának sikerült kimutatnia, mi lehet a pozitív benyomás egyik kulcs-összetevője:

a kérdések

- írja cikkében Tóth Nikolett pszichológus.

evan-dennis-75563-unsplash.jpg

Ha hétköznapi szituációt is veszünk alapul, vagy ügyesen átültetjük rádiós közegre, akkor azt látjuk, hogy hajlamosak vagyunk sokat beszélni magunkról - persze kiemelve jó tulajdonságainkat. Az önmagunkról szóló hosszú monológok azonban mégsem olyan hatásosak, mint azt elsőre gondolnánk.

Vizsgáljuk meg ezt a kifordított a következő gondolkodást tüzetesebben: ha másokat szeretnénk lenyűgözni, magunkról kezdünk el beszélni. Pedig közben egy másik személyre szeretnénk pozitív hatást gyakorolni, de a figyelmünkkel befelé fordulunk, így a hatás könnyen elmaradhat. Egy szép nagy monológgal magunkról inkább csak negatív hatást szül.

Harvardi kutatók szerint a másik személyre koncentráló szóbeli megnyilvánulásainkkal sokkal inkább elérhetjük a kívánt hatást. azaz a legjobb eszköz, ha kérdéseket teszünk fel.

2015-ben a A Duke Egyetem kutatásában pedig arra derült fény, hogy egy kétszemélyes beszélgetést imitáló helyzetben a résztvevők szimpatikusabbnak látják azt a felet, amelyik többet kérdez tőlük. 

Ezt egészíti ki egy másik kutatás megfigyelése, amely szerint a sok kérdés csak a beszélgetésben résztvevő felek számára jelent pozitív benyomást, egy külső, a beszélgetésben részt nem vevő félnek szimpatikusabb az a személy, aki inkább magáról beszél.

Akkor most ezt hogyan fordítsuk le magunknak?

  1. Ha "ketten" vagytok a téged hallgatóval, azaz szólóban vezeted a műsort kezdeményezz vele beszélgetést. Tegyél fel kérdéseket neki, akard tudni és tényleg érdekeljen milyen a napja, mit evett, mit látott. Ne rögződjenek be ezek a kérdések, mert az hallatszik, ha csak rutinból kérdezed!
  2. Az a faramuci helyzet áll fent, hogy ha egy interjút vezetünk, vagy párosban vagyunk műsorban, akkor érdemes magunkról csöpögtetni információt, kiadni magunkat, de csak éppen annyira, hogy ez ne legyen zavaró. A határok ismerete segít minket abban, hogy a személyes is legyen az interjú és meg is mutassuk a másik felet és mondandóját!

Fontos!
A kérdések típusa sem mindegy.
Fontos, hogy a partnerünk érezze, hogy figyelünk mondanivalójára, így

igyekezzünk a helyzetre és a kontextusra szabni a kérdéseket.

Óvatosan!
Ha túl sok személyes, esetleg bántóra sikerült kérdés hangzik el a beszélgetés alatt, a pozitív első benyomásnak szinte biztosan lőttek.
Csínján bánjunk a belemenőséggel!

Forrás: Mindset